Ліцеїсти прослухали лекцію про озеленення української селянської садиби кінця 19 століття

14 травня 2018 року для учнів 7-го класу Комунального закладу Київської обласної ради «Переяслав-Хмельницький ліцей-інтернат «Патріот» завідувачкою науково-дослідного сектору «Музей історії лісового господарства Середньої Наддніпрянщини» НІЕЗ «Переяслав» Іриною Бовою була прочитана лекція «Система зелених насаджень української селянської садиби кінця ХІХ ст. – поч. ХХ ст.»

Під час лекції слухачі дізналися про характерні особливості наповнення селянських дворів рослинним різноманіттям, що формувало мальовничий образ українського села Середньої Наддніпрянщини. Такі традиції використання рослин народжувалися на основі вікових спостережень та внаслідок накопичення знань про ту чи іншу рослину. Тому кожна рослина у садибі не була випадковою, мала певне місце у дворі та набувала свого утилітарного звичаєвого значення.

Учні отримали інформацію про планування селянського дворища, про різноманіття рослин у дворі, у квітниках, у саду, на городі. Зокрема, у квітниках селяни надавали перевагу рослинам з лікувальними властивостями – любистку, м’яті, пижмо тощо. З часом набули популярності квіти, які були завезені на територію нинішньої України у XVII-XVIII ст. – чорнобривці, рожі, півонії, айстри китайські, цинія та ін. Біля кожної хати були і фруктові дерева, а от їх сортове різноманіття з’явилося лише у ХХ ст. Асортимент городніх культур теж наповнювався протягом усієї історії господарювання: останніми культурами, що з’явилися на українських городах були перець і баклажани. Кущові рослини шипшини, бузку, таволги, калини, бузини мали своє місце у садибах та у народних уявленнях.

Лектор наголосила, що нині у оформленні дворів українці більше використовують запозичені ландшафтні рішення. Неповторний колорит українського села збережено і відтворено у експозиціях Музею народної архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини, де створено систему зелених насаджень відповідно до традицій минулого з максимальним збереженням переліку рослин та відповідного місця їх розташування.

Лекція супроводжувалася ілюстративним матеріалом світлин та наочністю рослинних зразків. В кінці лекції діти отримали вичерпні відповіді на питання, що їх зацікавили.

Завідуюча НДС «Музей історії лісового господарства Середньої Наддніпрянщини» Ірина Бова

Додати коментар