На Київщині вшанували загиблих та живих в’язнів концтаборів нацистів в роки Другої світової війни (Фоторепортаж)

11 квітня – Міжнародний день визволення в’язнів фашистських концтаборів. У цей день у світі  згадують  події  Другої світової війни, яка у 1945 році наближалася до свого фінального завершення.

У  цей день в  місті Переяславі-Хмельницькому також  згадували і вшановували  усіх, хто був за колючим дротом концтаборів, хто живцем згорів у печах крематоріїв,  хто дивом вижив у тому старшому  пеклі і залишився живим… Згадували і переяславців, які були силоміць відправлені на примусові роботи до фашистської Німеччини. Не всі вони повернулися  з чужини до рідних домівок: хтось поїхав шукати долі до інших країн, а хтось залишився навіки в могилах німецької землі.  Згадували ім’я переяславця Андрія Яременка, прізвище якого викарбуване   на пам’ятній  плиті  Меморіального комплексу в селі Цьошен біля Мерзебургу (Земля Саксонія – Ангальт, Німеччина).  

11 квітня, 11 година… Біля школи №1 збираються члени клубу «Пам’ять серця» Будинку освіти. Серед них колишні остарбайтери, народжені в неволі (малолітні в’язні), діти війни. Поряд з ними  студентська та учнівська молодь, а також волонтери з Німеччини Карл Лойшнер і Олександр Фріде. До них приєднуються представники установ та громадських організацій, вчителі та учні школи. Молодь чистить «Камені спотикання», які були закладені німецьким скульптором Гунтером Демнігом в пам’ять про молодих дівчат Тетяни Трохименко та Єфросинії Пасацької.  Вони були живцем спалені в місті Хемніц (Німеччина).

Розпочинається  мітинг пам’яті «В ім’я майбутнього потрібно пам’ятати».  Усі присутні хвилиною мовчання вшановують пам’ять жертв націонал-соціалізму, переяславців, життя яких забрала Друга світова війна. У виконанні народного ансамблю «Весняний подих» звучить пісня «Верби над ставом», яка своїм змістом ще більше підсилює тему заходу.

Глибоким хвилюванням був пройнятий виступ народженої в неволі (м. Магдебург, Німеччина) Надії Васюти (Циблі). Вона розповіла про гірку долю своїх батьків та рідного дядька в роки страшного лихоліття. Її  уважно слухали учасники заходу,  в очах яких   можна було побачити сльози.

Звертаюсь до молоді, вона закликала берегти мир, робити все для, щоб ніколи не повторилися жахіття  Другої світової війни.

Заступник міського голови Валентина Губенко закликала молодь бути небайдужими до історії рідного народу, записувати спогади очевидців-колишніх в’язнів концтаборів, допомагати їм своєю увагою. Вона також  вручила, від імені міського голови Тараса Костіна, Почесні грамоти міської ради та подарунки волонтерам клубу «Пам’ять серця» та міжнародних проектів. Їх отримали  волонтер-садівник Василь Потупа, активіст-волонтер Ніна Лисенко, волонтер з Німецької організації «Акція спокути – служба справі миру» Карл Лойшнер, директор ЗОШ І-ІІІ ст.№1 Валентина Дем’яненко (волотер проектів) та керівник проекту Анелія Ковальська.

Від імені молодіжного волонтерського загону виступила учениця 11 класу школи №1 Інна Товкун.  Вона говорила про участь молоді міста у різноманітних міжнародних молодіжних проектах, про роботу по збереженню історичної пам’яті, про діалог поколінь, про допомогу жертвам нацизму.

Директор школи Валентина Дем’яненко звернулася до молоді пам’ятати  про події Другої світової війни. Пройнятися долями людей, які пережили  неймовірний біль і  страхіття тієї страшної війни.

Учасники мітингу поклали квіти до «Каменів пам’яті» та Пам’ятного Знаку в «Саду пам’яті». А також усі разом висадили  в «Саду пам’яті» чотири саджанці фруктових дерев від імені   німецьких партнерів  Петера Ветцеля,  Майка Райхеля та Олівера Брауна. 

Після  мітингу того ж дня також відбулася зустріч у клубі «Пам’ять серця». На ній  усім було що згадати: Софії Голянд (93 роки), Ніні Лазенко (85), народженим в неволі та молоді – студентам філологічного факультету Переяслав-Хмельницького державного університету ім. Г.Сковороди.

До розмов і спогадів приєдналися заступник міського голови Валентина Губенко, генеральний директор Переяслав-Хмельницького центру соціального захисту пенсіонерів та інвалідів Раїса Голованова. Своїм співом порадувала  усіх учасників зустрічі  учениця школи №1 Діана Крикун.

Заходи  з нагоди Дня визволення в’язнів фашистських концтаборів відбулися в рамках проекту «Служба медико-соціальної допомоги, організація зустрічей та дозвілля жертв націонал-соціалізму у Переяславі-Хмельницькому», який фінансується Німецьким фондом «Пам’ять, відповідальність і майбутнє». Ведучою заходів  була Анелія Ковальська.

Додати коментар