«Вікіпедія» в Переяславі – в університет завітав член правління ГО «Вікімедія Україна» Андрій Гриценко

29 березня в Переяслав-Хмельницькому державному педагогічному університеті імені Григорія Сковороди відбулася довгоочікувана зустріч представників університету та всіх бажаючих студентів та викладачів університету із членом правління ГО «Вікімедіа України» Андрієм Петровичем Гриценком. Ініціатором та рушійною силою, завдяки якій стала можливою ця зустріч стало Наукове товариство студентів, аспірантів, докторантів і молодих вчених університету.

О 12:00 в конференц-залі імені Василя Сухомлинського гість презентував присутнім наочну розповідь про те, як функціонує громадська організація, що є представником України у найвідомішій вільній енциклопендії на теренах всесвітньої павутини.

Вільна енциклопедія зародилась у далекому вже 2001 році у Сполучених Штатах Америки з ідеєю зібрати усі накопичені людством знання і завдяки небайдужим людям зі всього світу з кожним днем наповнювати її доки вона не стане найбільшим джерелом інформації про світ для кожного континенту. Нині вона має вже 291 мовний розділ і є шостим найвідвідуванішим сайтом у світі.

Вікіпедію переглядають мільйони людей щомісяця. Вона дає первинні знання читачам про все: місця, події, біографії та найновіші теорії. Сайт є загальнодоступним, багатомовним і створеним волонтерами.

Вікіпедією опікується Фонд Вікімедіа – некомерційна організація США, і ГО «Вікімедіа Україна» є її офіційним регіональним відділенням в Україні, що популяризує наповнення самої вільної енциклопедії та її сестринських проектів, текстами та іншими матеріалами, регулярно організовуючи конкурси статтей (приміром зараз триває конкурс статтей на скандинавську тематику), фотоконкурси, цікаві тренінги та конференції. Цікавим є те, що люди які наповнюють «Вікіпедію» працюють на громадських засадах, а фінансують проект небайдужі американські інвестори.

Саме про це в ході першої частини роботи і розповідав пан Андрій, наповнюючи свою розповідь різноманітними цікавими фактами та історіями з власного досвіду роботи над цим проектом.

Робота продовжилась вже о 14:00 в залі інформаційних технологій «Чумацький шлях», де гість провів тренінг для всіх, хто попередньо зареєструвався як користувач «Вікіпедії» і заповнив гугл-форму з бажанням прийти на цю зустріч, хоча бажаючих виявилось набагато більше. Всім було цікаво послухати та відчути, як це – наповнювати один з найкращих у світі інтернет-ресурсів. Приміром, замість банального використання текстів Вікіпедії можна написати туди статтю, якої ще немає.

Нині Вікіпедія уже є найбільшою енциклопедією українською мовою і є 16 в світі серед всіх державних представництв Вікіпедій. Вона формує інформаційне середовище, що в наш час є дуже важливим. А виконання завдань для Вікіпедії замість банальних рефератів є передовою методикою в освіті.

Приємно, що і наш університет найближчим часом теж долучиться до освітнього проекту «Студенти пишіть Вікіпедію», адже в ході сьогоднішньої зустрічі між нашим університетом і ГО «Вікімедіа Україна», та між Науковим товариством університету і ГО «Вікімедіа Україна» було підписано договір про співпрацю, завдяки якому сковородинівців незабаром стануть активними наповнювачами цього сайту та зроблять всесвітню вільну енциклопедію ще кращою як мінімум для всіх українців.

Діліться своїми знаннями з суспільством, творіть українську Вікіпедію – це зараз дуже актуально та престижно!

Максим Левченко, заступник голови НТ з інформаційного забезпечення

Додати коментар