В ліцеї-інтернаті відбулися заходи присвячені запобіганню стихійних лих та набуттю практичних навичок по цивільній обороні

1 березня відзначається Всесвітній день цивільної оборони. Всесвітні дні цивільної оборони пропагують проведення різноманітних заходів, які присвячені запобіганню стихійних лих та набуттю практичних навичок по цивільній обороні.
У КЗ КОР «Переяслав-Хмельницький ліцей-інтернат «Патріот» день ЦО розпочався із збору керівного складу та загальноліцейської лінійки, на якій були присутні всі ліцеїсти та працівники закладу.
У рамках Дня цивільної оборони проведено такі заходи:
– лекції спеціалістів районної лікарні, представників протипожежної служби, відділу з питань НС та НЗ міськвиконкому Переяслав-Хмельницької міської ради ;
– відпрацювання практичних навичок за сигналом «Хімічна набезпека!»;
– перегляд та обговорення фільму «Чорнобильська трагедія»;
– спортивна естафета з елементами ЦО;
– інформаційно-тематична виставка «Цивільна оборона – інструмент міжнародної солідарності в умовах катастроф»;
– конкурс малюнків «Разом із цивільною обороною проти катасстроф».
Учні ознайомилися із роботою працівників ДСНС України у м.Переяслав-Хмельницькому про яку розповів головний інспектор Переяслав-Хмельницького РСГУ ДСНС України по Київській області Олександр Бутенко, також докладно розглянули правила поводження із вибухо-небезпечними речовинами.
Завідувач навчально-консультаційним пунктом міської ради Михайло Олефір та начальник відділу з питань НС та ЦЗ міської ради Сергій Мартинов ознайомили учнів із структурою, завданнями та станом ЦО у місті Переяслав-Хмельницькому.
Лікар-інфекціоніст Олена Томчук розповіла про профілактику та захист від вірусних захворювань. Для учнів було організвано проведення спортивної естафети з елементами ЦО та конкурс малюнків , найактивніші учасники нагороджені грамотами та подарунками.
Подібні заходи є своєрідним підведенням підсумків засвоєння учнями, протягом навчального року, матеріалу з питань цивільного захисту. Керівний склад, працівники ліцею-інтернату та учні здобули практичний досвід виконання заходів Цивільної оборони, дій за сигналами оповіщення та інформування населення, проведення рятувальних робіт. Такі заходи потрібно проводити частіше, вони допомагають попереджати та не допускати серед дітей і підлітків травматизму та загибелі. Це наша можливість навчити підростаюче покоління правильній поведінці при пожежі та в надзвичайних ситуаціях, адже вони наше майбутнє.
Довідково: В 1931 році з ініціативи декількох держав французький генерал медичної служби Жорж Сен-Поль заснував у Парижі „Асоціацію Женевських зон” – „зон безпеки” для створення шляхом двосторонніх і багатосторонніх угод локальних зон безпеки в усіх країнах, яка потім була перетворена на Міжнародну організацію цивільної оборони (МОЦО). В 1972 році МОЦО отримала статус міжурядової організації. Зараз в МОЦО входять 50 країн, ще вісім держав мають статус спостерігача. Участь України в МОЦО як спостерігача оформлена згідно з дорученням Прем’єр-міністра України від 25.07.1998 р.
Серед напрямків діяльності МОЦО слід виділити такі: підготовка національних кадрів в галузі управління в період надзвичайних ситуацій; надання технічної допомоги державам у створенні і покращенні систем попередження НС і захисту населення; пропаганда досвіду і знань з ЦО і питанням управління в період НС. Підготовка спеціалістів проводиться в Навчальному центрі в Швейцарії.
Розповсюдження світового досвіду з ЦО здійснюється через центр документації МОЦО та журнал „Цивільна оборона”, що видається чотирма мовами.

Додати коментар