Перерахунок пенсій з 1 жовтня 2017 року в рамках пенсійної реформи

У жовтні поточного року пенсіонери одержують  підвищений розмір пенсії. Це відбу­вається у зв’язку з ухваленням Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підви­щення пенсій» (Закон № 2148 – VІІІ).       

Перерахунок пенсій проведено з кількох аспектів, а саме:

– із зміною показника середньої заробіт­ної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески та яка враховується для об­числення пенсій (осучаснення пенсій);

– використанням нового розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність;

– переглядом відсотків зменшення розміру пенсій за достроковий вихід на пенсію жінок у 55-річному віці;

– виплати пенсій працюючим пенсіо­нерам незалежно від факту роботи.

З 1 жовтня 2017 р. перераховано пенсії, призначені до 1 жовтня поточного року. При цьому перерахунок проведено із застосуванням середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески, обчисленої як середній показник за 2014, 2015 і 2016 р. (3764,40 грн.), та величини оцінки одного року страхового стажу в розмірі 1%. Це стосується пенсіонерів, які одержують пенсії за нормами Закону України від 09.07.2003 p. № 1058-IV «Про   загальнообов’язкове   державне пенсійне страхування», та військовослужбовців строко­вої служби — інвалідів унаслідок захво­рювання, пов’язаного з проходженням служби, в тому числі тих, які одержують пенсію за нормами Закону України від 09.04.92 р. № 2262-ХІІ «Про пенсійне за­безпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», оскільки заробіток для об­числення таких пенсій визначається від­повідно до ст. 40 Закону № 1058.

Не слід очікувати, що пенсії всіх пен­сіонерів зростуть однаково, збільшен­ня розміру пенсії у зв’язку з осучасненням заробітку в кожного пенсіонера своє, оскільки враховуються показни­ки коефіцієнта заробітку та тривалість страхового стажу кожного пенсіонера (індивідуальні показники особи).

Додати коментар