Валентин Рудницький удостоєний звання «Відмінник лісового господарства»

У третю неділю вересня працівники лісового господарства відзначають своє професійне свято – День працівника лісу. Цього року під час урочистостей, які проходили в Києві, начальник обласного управління лісового господарства Олексій Бойко вручив директору ДП «Переяслав-Хмельницький лісгосп» Валентину Рудницькому, 58 років, почесну відзнаку «Відмінник лісового господарства».

Зустрівшись із нашим кореспондентом, Валентин Адамович розповів, що на це підприємство він прийшов 35 років тому. Працював інженером, лісничим, головним інженером. На посаді керівника підприємства – близько 20 років.

– Колись у нашому лісгоспі трудилось близько 300 працівників, нині їх лише 99, – розповідає він. – Площа лісових насаджень становить трохи більше 16 тисяч гектарів, вони розташовані в чотирьох адміністративних районах: Баришівському, Яготинському, Згурівському та Переяслав-Хмельницькому. Заробітна плата на підприємстві в середньому становить близько 7 тисяч гривень. Це, звичайно, не найвища в порівнянні із іншими лісгоспами. У нас дуже мало ділової деревини. 72 відсотки продукції – звичайні дрова, а на дровах багато заробити немає можливості.

Щороку працівники лісгоспу навзамін спиляному висаджують нові ліси. Цьогоріч висаджено 560 тисяч саджанців на площі 70 гектарів. Найбільше, що турбує працівників, – це проблема збереження лісу як від шкідників, так і від самовільної вирубки. Також на стан лісових масивів негативно впливає глобальне потепління, вплив якого особливо помітний останнім часом. Мала кількість опадів призводить до пониження рівня ґрунтових вод, і такі дерева, як сосна, береза, починають всихати. Протягом останніх років у лісі спостерігається засилля непродуктивних південних порід дерев – акації та ясен.

Серед наших найближчих планів – придбання та встановлення іще одної пожежної вежі. Дві у нас уже є, але цього замало. Виявити вчасно загорання – це значить врятувати ліс від великої пожежі. Будемо працювати, аби і в подальшому переяславцям та гостям міста було куди сходити по гриби та відпочити в лісовому затінку.

Записав Володимир Набок, міськрайонна газета “Вісник Переяславщини”

Додати коментар