Відбувся семінар «Збереження природо-культурної спадщини, як інструмент розвитку туризму Переяславської громади та Лівобережної Київщини» (ФОТО, ВІДЕО)

2 квітня 2021 року в сесійній залі Переяславської міської ради відбувся ІV семінар на тему «Збереження природо-культурної спадщини, як інструмент розвитку туризму Переяславської громади та Лівобережної Київщини». Захід організовано та проведено спільно відділом культури і туризму Переяславської міської ради та методистом КЗ «Переяславський ЦКМ», який є і засновником та головою громадської ініціативи «Корінь нації» Миколою Богатирем з метою відновлення, благоустрою, популяризації та збереження екологічно-туристичних об’єктів і маршрутів, створення нових локацій, які сприятимуть не лише розвитку туризму, але й формуванню екологічної та патріотичної свідомості населення.

До заходу долучилися перший заступник міського голови Анатолій Фесенко, заступник міського голови Оксана Степаненко, представники Циблівської та Дівичківської ОТГ, представник координаційної ради з питань національно-патріотичного виховання Переяславської МТГ Тарас Рондзистий, спеціалісти виконавчого комітету міської ради.

В онлайн режимі у засіданні взяли участь начальник відділу промоції управління туризму Київської ОДА Євген Самойленко та голова правління ГО «Гільдія професійних екскурсоводів та гідів-перекладачів» Наталія Пирогова. 

На початку заходу Миколою Богатирем було озвучено бачення про нові можливості розвитку Переяславської громади та Лівобережної Київщини шляхом збереження і популяризації об’єктів природи та культурної спадщини. Він повідомив, що багаторічні напрацювання громадської ініціативи «Корінь нації» не були даремними. Відтак, ініціативною групою ще в 2016 році було розроблено перелік значимих дерев Переяслава, які підлягають тимчасовому мораторію для вирубки, як елемент їх збереження, але в результаті нових досліджень та інших обставин – цей список було актуалізовано та презентовано з оновленими даними. Наступний етап – інвентаризація вказаного переліку, його узгодження та затвердження, виготовлення та встановлення на деякі об’єкти інформаційних табличок.

Крім того, Микола Богатир зосередив увагу на розробці громадською ініціативою «Корінь нації» нових еколого-туристичних об’єктів на території Переяславської МТГ та необхідності долучення до їх відкриття місцевої влади, партнерів, громадськості.

Голова громадської ініціативи запропонував внести до переліку об’єктів, щодо проведення так званого двомісячника благоустрою наступні:

  1. Екологічна стежка «Усмошвецький шлях» у Переяславі;
  2. Природний тунель «Міленіум» в Харківцях;
  3. Береза-тризуб в Дем’янцях;
  4. Цілюща криничка в лісі неподалік с. Харківці;
  5. Прилегла територія біля пам’ятника Тарасові Федоровичу (Трясилу) біля с. Гребля;
  6. Прилегла територія Просвітницького центру в Переяславі.

Микола Богатир наголосив на необхідності виготовлення та встановлення табличок біля найбільш значимих дерев Переяславської МТГ та попереджувальних табличок на археологічних та інших об’єктах Переяславщини, де зростають червонокнижні рослини.

Присутні погодили вектор роботи щодо узгодження плану дій по популяризації об’єктів природо-культурної спадщини, маркуванню екологічних і туристичних маршрутів та перспективи їх розвитку.

Цікаві посилання:

ЗНАЧИМІ ДЕРЕВА ПЕРЕЯСЛАВСЬКОЇ ГРОМАДИ. Оновлена інтерактивна карта

Розробник: Микола Богатир (ГІ «Корінь нації»)

https://www.google.com/maps/d/u/0/edit?hl=ru&mid=1yMMS5b_8OcTk51ik8Ckwk0gGSYhCZNQ3&ll=50.052942618192866%2C31.44869745000002&z=10

Екостежка “Усмошвецький шлях”.

Розробник: Микола Богатир (ГІ «Корінь нації»)

https://www.google.com/maps/d/u/0/edit?hl=ru&mid=1yMMS5b_8OcTk51ik8Ckwk0gGSYhCZNQ3&ll=50.052942618192866%2C31.44869745000002&z=10

 

 

 

Додати коментар