Можливості працевлаштування в галузі будівництва в Ізраїлі для кваліфікованих українських працівників

Можливість тимчасового працевлаштування кваліфікованих працівників на ринку праці Держави Ізраїль надана українським громадянам в рамках міждержавної двосторонньої Угоди, укладеної між Кабінетом Міністрів України та Урядом Держави Ізраїль про тимчасове працевлаштування українських працівників в окремих галузях на ринку праці Держави Ізраїль від 07 червня 2016 року (ратифікована та набула чинності 16 листопада 2016 року).

Відповідно до Угоди визначено 4 сфери для працевлаштування висококваліфікованих українських фахівців в Ізраїлі:

  • опалубник – будівельні роботи (промислове будівництво, обробка

деревини), обов’язковим є вміння читати плани будівництва;

  • арматурник – робота з металом, обов’язковим є вміння читати

плани будівництва;

  • лицювальник – плиточник (покриття стін та підлоги керамічною

плиткою);

  • штукатур (штукатурні роботи).

Основні вимоги до кандидатів на працевлаштування в Ізраїлі:

  • володіння професійними  навиками  зайнятості, досвідом і високим рівнем здібностей в одній або декількох з визначених професій: опалубник, арматурник, лицювальник-плиточник або штукатур;
  • є громадянином України;
  • вік 25-50 років (на дату подачі заяви до БЦЗ);
  • ніколи раніше не працював в Ізраїлі;
  • не має родичів першої лінії (батько/мати, дружина/чоловік, діти), які проживають чи працюють в Ізраїлі, крім рідних братів та сестер;
  • не має судимості;
  • має бути фізично та психологічно придатним до інтенсивної фізичної праці в будівельній галузі у відповідних кліматичних умовах, включаючи роботу на висоті та переміщення важких предметів. 

Документи, що подаються заявником для включення його до Реєстру кандидатів на працевлаштування в Ізраїлі:

  • документ, який посвідчує особу заявника (паспорт громадянина України або тимчасове посвідчення громадянина України);
  • паспорт громадянина України для виїзду за кордон;
  • облікова картка платника податків

та копії цих документів.

Кандидат на працевлаштування подає заяву про включення його до Реєстру кандидатів на працевлаштування в Ізраїлі до базового центру зайнятості по місцю проживання.

Зареєстрований та відібраний ізраїльською стороною кандидат на працевлаштування проходить наступну процедуру відбору, передбачену Угодою:

  1. реєстрація заяви кандидата;
  2. проходження тестування (професійний іспит та/або співбесіда) кандидатів на працевлаштування для підтвердження професійної компетенції на відібраних ізраїльською стороною екзаменаційних майданчиках;
  3. випадковий комп’ютерний відбір кандидатів на працевлаштування (метод лотереї), що проводиться ізраїльською стороною (від загальної кількості осіб, які пройшли тестування (професійний іспит та/або співбесіду) відбираються 75 відсотків кандидатів на працевлаштування, 25 відсотків залишаються в резерві);
  4. проходження медичного огляду у відібраних ізраїльською стороною медичних закладах;
  5. підготовка та подача документів для підготовки візи на працевлаштування;
  6. відбуття до місця працевлаштування.

Платежі працівника, пов’язані з процесом працевлаштування заявника, не перевищуватимуть 3688,57 ізраїльського шекеля чи зміненої суми відповідно до ізраїльського законодавства щодо процедури  працевлаштування  чи  контролю за зайнятістю (обмінний курс шекеля до долара станом на 27.07.2017 становить 3,55 шекелів до дол. США). Ця сума включає витрати, пов’язані з проходженням медичного огляду, одержанням довідки про відсутність судимості, плату (в разі необхідності) за переклад офіційних документів. Крім цієї суми, працівник покриватиме витрати на авіаквиток до Ізраїлю.

Основні положення трудового договору (контракту):

Термін дії договору:     мінімальний термін дії договору 1 рік, з можливістю пролонгування на термін до 3-х років. Початком трудової діяльності вважається дата прибуття працівника до Ізраїлю. Відібрані працівники отримують робочу візу в Ізраїлі.

Норма робочого часу: місячна норма робочого часу – 182 години; понаднормова праця – мінімум 29 годин в місяць.

Заробітна плата:        мінімальна заробітна плата – 5 200 ізраїльських шекелів за 182 годин місячної норми робочого часу (обмінний курс шекеля до долара станом на 27.07.2017 становить 3,55 шекелів до дол. США).

Понаднормова праця (мінімум 29 годин робочого часу в місяць) оплачується додатково. За кожну понаднормову годину праці працівник буде отримувати додаткову суму до основної суми відповідно до кількості фактично відпрацьованих годин.

Крім вищезазначеної заробітної плати, кадровий підрядник буде вносити

місячний депозит у розмірі 700 шекелів на банківський рахунок на ім’я працівника (рахунок зберігається PIBA). Ця сума буде зарахована працівнику як вихідна допомога та пенсія. Працівник може зняти кошти, накопичені на законних підставах на його імя на депозитному рахунку і назавжди залишити Ізраїль. Якщо працівник не залишить Ізраїль в установлений термін без поважних причин, він буде позбавлений пропорційної частини суми за кожний місяць затримки в Ізраїлі; після 6 місяців затримки, працівник втратить повну суму.

Умови проживання:    кадровий підрядник забезпечує відповідне розміщення працівника, якого він працевлаштовує (місце для сну розміром щонайменше 4 метри для кожного працівника у кімнаті для шести осіб, шафа та ліжко для кожного працівника, опалення та вентиляція, світло та електричні розетки у кожній кімнаті, холодна та гаряча вода в умивальних кімнатах, кухня та душ, раковини, лічильники, кухонні шафи, плита, холодильник, стіл та стільці, пральна машина, вогнегасник. Розміщення може бути у житлових причепах, а ліжка можуть бути двоярусними.

Кадровий підрядник може відраховувати місячну суму, яка не перевищує 552 шекелів, із заробітної плати працівника за розміщення та відповідні витрати. Ця сума залежить  від географічної місцевості в Ізраїлі, де працівник проживає, та щороку оновлюється.

Медичне страхування: кадровий підрядник зобов’язаний забезпечити працівника, якого він працевлаштовує, приватним медичним страхуванням на період зайнятості.

Він має надати стислу інформацію щодо страхового полісу мовою, яку розуміє працівник. Страховий підрядник може відраховувати щомісячно суму, яка не перевищує приблизно 123,24 шекеля із заробітної плати для покриття частини вартості медичного страхування.

Соціальний захист працівників: українські працівники, працевлаштовані в Ізраїлі, користуються рівними правами, як і місцеві працівники відповідно до ізраїльського законодавства та Імплементаційоного протоколу, включаючи дні відпустки, лікарняний, виплати на оздоровлення та інші, що буде відображено в трудовому договорі.

Громадян, яких зацікавила дана інформація, просимо звертайтесь до Переяслав-Хмельницького міськрайонного центру зайнятості за адресою: м. Переяслав-Хмельницький, вул.. Шевченка, 23, каб.№6 .

Додати коментар