В Переяславі-Хмельницькому вшанували 1001-у річницю “убієнія” святих Бориса і Гліба

6 серпня в день пам’яті благовірних князів Бориса і Гліба особливе вшанування цих, перших на Русі святих, відбулося в Борисоглібському храмі  старовинного Переяслава-Хмельницького. Як розповів його настоятель православний священик Анатолій Михневич, молодших синів рівноапостольного Володимира Великого тут вшановують щороку і 15 травня на спомин перенесення їх мощів, і на початку серпня. Остання дата для цього храму та його парафіян особлива. Адже відповідно до історичних джерел саме цього числа і на місці цієї культової споруди за наказом Святополка Окаянного, старшого брата святих, було вбито Бориса. І цього року відзначалася вже 1001-а річниця “убієнія”.

За давньою традицією з самого ранку від Троїцької церкви, що в історичній частині міста, до Борисівки з хоругвами, церковними співами вирушив хресний хід, який зібрав близько 50 віруючих. А на святкову божественну літургію зібралося загалом до 150 осіб. Люди приїхали з міста, району, було немало паломників з Києва, в тому числі з деяких монастирів. Проводили відправу, яку очолював архімандрит Антоній, настоятель переяславського Михайлівського монастиря, вісім місцевих священнослужителів.

Отець Анатолій, який сказав, що цього разу людей було дещо менше, ніж у травні, наголосив, що зібрали їх до храму своїми молитвами в першу чергу самі Борис і Гліб.

– Вони дуже великі молитовники перед Богом, – сказав про святих, як про живих, реальних істот, хоч і невидимих. – А їх самопожертва, прощення залишаються прикладом того, що дуже потрібно нашому суспільству і сьогодні.

Після урочистої літургії, як і на всі великі свята, відбулося освячення води у криниці, що на березі річки Альта, обливання цією водою, а також святкова трапеза.

Газета “Вісник Переяславщини”

Додати коментар