6 грудня набув чинності закон про реорганізацію громад і районів

5 грудня в газеті «Голос України» опублікували текст Закону №1009-ІХ “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впорядкування окремих питань організації та діяльності органів місцевого самоврядування та районних державних адміністрацій” (законопроект №3651-д).

Отже з 6 грудня Закон набуває чинності.

Нагадаємо, він дає можливість працювати новообраним органам місцевого самоврядування громад і районів: врегульовує питання правонаступництва комунального і державного майна, бюджетних ресурсів, прав та зобов’язань. Крім того, Закон дає змогу створити районні державні адміністрації в нових районах.

🔹Відсутність цього закону не давала можливості розпочати роботу органів місцевого самоврядування в новоутворених громадах і районах. Звісно, цей закон довгоочікуваний. Але найважливіше зараз, звичайно, не це. Керівникам і депутатам новостворених районів і громад треба буквально за два-три наступних тижні прийняти багато важливих рішень, пов’язаних з повноваженнями, бюджетами, комунальним майном, кадрових рішень. Крім того, до кінця року мають почати працювати районні державні адміністрації у нових районах. Усе ці питання вирішити буде непросто, але я впевнений, що спільно ми зможемо це зробити🔹, – прокоментував заступник Міністра розвитку громад та територій України Вячеслав Негода.

Він нагадав, що ще до набуття чинності Законом, Мінрегіон та експерти за підтримки Програми Рада Європи «Децентралізація і реформа публічної адміністрації в Україні» підготували роз’яснення перших кроків новообраних місцевих рад та набір консультаційних матеріалів: https://decentralization.gov.ua/news/12985

Є також відповідні роз’яснення Асоціація міст Україниhttps://decentralization.gov.ua/news/12969.

🔹Це не останні роз’яснення і не останні навчання. Ми продовжуватимемо у співпраці з асоціаціями органів місцевого самоврядування, експертами, міжнародними проектами надавати консультації представникам нових громад і районів. Між місцевим самоврядування і Урядом має продовжуватися постійний діалог, і Мінрегіон залишається відкритим для спілкування. Від представників місцевої влади ми щодня отримуємо сотні запитань, у тому числі через портал «Децентралізація». Це дає нам змогу бачити проблеми, узагальнювати питання і надавати комплексні відповіді та роз’яснення. Сподіваюсь, що інформації для початку роботи в нових умовах місцевому самоврядуванню вистачатиме. Головне для них тепер – не зволікати, а діяти, приймати рішення, які дозволять кожній громаді розпочати новий рік з новими можливостями🔹, – сказав В’ячеслав Негода.

https://decentralization.gov.ua/news/13042

 
 

Додати коментар