Голова Переяславської громади Вячеслав Саулко вшанував пам’ять Героїв Небесної Сотні і воїнів-учасників операції об’єднаних сил та антитерористичної операції

День Гідності та Свободи – одне зі знакових державних свят у новітній історії України. Воно приурочене двом революціям в Україні – Помаранчевій революції 2004 року та Революції Гідності 2013 року. Щороку День гідності та свободи українці відзначають 21 листопада – в річницю початку Євромайдану.

Нинішній день – це день і радощів, і смутку. Революція Гідності, яка розпочалася з виходу молоді на Майдан Незалежності 21 листопада 2013 року, назавжди змінила українців. Не залишались осторонь національної боротьби і наші земляки. Сотні переяславчан виборювали свободу на Майдані столиці України. Ми вчергове довели, що здатні згуртуватися навколо великої мети – свободи і незалежності.

Переяславська громада разом з всією Україною згадує ці події. Напередодні, 20 листопада, головою Переяславської громади Вячеславом Саулком, його першим заступником Анатолієм Фесенком, секретарем ради Лідією Оверчук, заступниками Оксаною Степаненко та Ольгою Огієвич, головою РДА Сергієм Дяченком, головою райради  Петром Качкалдою, фахівцями відділу культури і туризму, НЦК “Зустріч”, підростаючим поколінням міста покладено квіти до пам’ятних знаків і хвилиною мовчання вшановано світлу пам’ять Героїв Небесної Сотні, загиблих воїнів АТО.

Свобода варта того, щоб за неї боротися! І ми завжди пам’ятатимемо Героїв Небесної сотні, героїв-добровольців, які прямо з Майдану йшли на фронт і віддавали життя заради України і її свободи, ставши справжнім взірцем для наступних поколінь.

Звернення  голови Переяславської громади Вячеслава Саулка

Не вперше відзначаємо День гідності та свободи. Але кожного року, як вперше, відчуваємо щем і біль, перехоплюємо подих від згадуваних подій, що розгортались під час двох революцій.

Події Помаранчевої революції, Революції гідності остаточно  утвердили наявність у нашого народу двох фундаментальних чеснот – свободолюбства та гідності. Їх генетичному збереженню сприяли твори Тараса Шевченка та Івана Франка, Василя Стуса та Ліни Костенко.

Теперішнє завжди живиться подіями минулого та базується на його історії, щоб мати змогу вибудувати власну само ідентифікацію. І сьогоднішній день – це вшанування тих подій в історії сучасної України, які змінили життя багатьох українців, їх бачення світу, своєї держави і себе.

Не все омріяне здійснилося. Боротьба за незалежність України, її суверенітет та кордони продовжується. І від зовнішньої агресії нас захищають такі ж патріоти й щирі люди, які були на Майдані міст та сіл нашої України.

У глибокій пошані низько схиляємо голови перед першими юним й сивочолими  героями майдану та теперішніми чесними,  гідними  захисниками, що готові  до самопожертви заради майбутнього.

Несхитна віра, непохитне бажання збереження гідності та свободи дає нам можливість стверджувати словами Івана Багряного: «Ми є. Були. І будем ми. Й Вітчизна наша з нами»!

Слава Україні!

 

Додати коментар