Небезпека в гаманці

Сучасні дослідження доводять, що паперові гроші містять силу-силенну бактерій, які можуть викликати інфекції, а також мікроорганізмів, здатних провокувати захворювання, з якими може не впоратись імунна система нашого організму.

У ході досліджень кількості бактерій на середньостатистичній грошовій купюрі генетики виділили близько 3000 різних типів, і це становило лише 20% від загальної кількості бактерій. Решту ідентифікувати не вдалось, адже їх геном поки що повністю не вивчений.

З`ясувалося, що найбільш поширеними бактеріями були ті, що викликають акне (побутова назва – прищ), виразкову хворобу шлунка, пневмонію, різні харчові отруєння, стафілококові інфекції, а також бактерії, які відповідають за розвиток резистентності до антибіотиків.

Вражає те, що банкноти, здатні накопичувати бактерії з оточуючого середовища: з рук людини, з бруду, який потрапив на гроші, з води тощо. В результаті утворюється мікробне середовище, якому властива підвищена стійкість до антибіотиків. Тобто одні бактерії, які більш стійкі до впливу антибактеріальних препаратів, діляться генами стійкості до антибіотиків з іншими бактеріями – «сусідами».

Крім того, папір, на якому друкують гроші, є чудовим середовищем для розмноження бактерій. А у наших гаманцях створюється така температура, що призводить до активного їх росту.

Найбруднішою в світі вважається китайська валюта, тому що  на паперових юанях живе близько 180 видів і підвидів різних бактерій. Найчистішими грошовими купюрами визнано євро, норвезьку крону та британський фунт стерлінгів через те, що вони мають спеціальне антибактеріальне покриття. І тому на цих грошових знаках було знайдено лише 11 видів бактерій. Що ж стосується вітчизняних грошей, то дослідження виявили 83 види бактерій та грибів на українських грошових купюрах. Проте помилково буде вважати, що лише на паперових грошах накопичуються хвороботворні мікроорганізми. Адже дослідники встановили, що небезпечними є також і монети, бо на них виявлено до семи різних типів бактерій.

Отже виникає закономірне питання: як уникнути зараження різними інфекціями через гроші. З цього приводу медики радять:

  • мийте руки з милом після кожного контакту з грішми – навіть кількох секунд вистачить, щоб мікроби з купюри потрапили на ваші руки, а тоді до організму, якщо ви торкались до їжі чи до губ;
  • піклуйтесь про свій імунітет – люди зі слабкою імунною системою більш беззахисні перед бактеріями, грибками та вірусами;
  • позбавляйтесь від звички (якщо така є) слинити пальці під час підрахунку грошей, при відкриванні пакетів у магазинах, читанні книг тощо;
  • після миття рук наносьте на них бактерицидні креми: вони утворюють на шкірі рук невидиму плівку, що не дозволяє більшості бактерій там «прижитись».

НМЦ ЦЗ та БЖД Київської області

Обласний методичний кабінет

Додати коментар