Підступна спокуса незрілих плодів

Надворі літо. О цій порі починають достигати ягоди та фрукти, а для батьків наступає тривожний період. Адже дорослі добре знають (бо й самі такими були в дитинстві), як манять до себе зелені ягоди та плоди, що ростуть обабіч дороги або в сусідських садках. Та як би батьки не намагались вберегти дітей від вживання недозрілих ягід і плодів, руки юних «дегустаторів» так і тягнуться до забороненого.

Лікарі – дієтологи пояснюють, чому не можна їсти недозрілі плоди. Усім відомо, що більшість недостиглих овочів і фруктів тверді і мають жорстку шкірку. А все через те, що в них багато проктоцелюлози, яка лише в процесі дозрівання під впливом спеціальних речовин перетворюється на протопектин, а згодом на корисні пектини. Завдяки цьому плоди стають м`якими.

Шкода протопектину полягає в тому, що він під дією харчових ферментів у організмі людини може розкладатися з утворенням метилового спирту, який небезпечний для здоров`я. Тому незрілі плоди можуть спричинити отруєння організму.

У недозрілих фруктах, ягодах, овочах міститься більша кількість органічних кислот, ніж у достиглих. А вони негативно впливають на шлунок і кишківник, надмірно подразнюючи їх. Тому й виникають болі в животі, пронос, нудота, блювота.

Усі незрілі плоди погано перетравлюються, можуть викликати загазованість кишківника та печію. І для тих дітей, у яких шлунок і кишківник надто чутливі до грубої та кислої їжі, це особливо небезпечно.

Якщо ж дитина наїлась недозрілих плодів і виникли ознаки отруєння (нудота, пронос, блювота, підвищення температури тіла), необхідно доправити її до медичного закладу. Чим менша за віком дитина, тим серйознішими можуть бути наслідки отруєння недозрілими яблуками, абрикосами, вишнями тощо.

Якщо симптоми отруєння з`явились у дитини дошкільного віку і старше, можна спробувати упоратись з ними власними силами.

Для цього треба напоїти дитину великою кількістю рідини і викликати блювоту, щоб із шлунка вийшла з`їдена «зелень». А вже потім слід відпоювати дитину чаями з трав. Зняти спазми в шлунку допоможуть: ромашка, меліса,  м’ята.

При проносі можна до перелічених трав додати ті, що мають в`яжучий ефект – полин, звіробій, кора дуба. Для приготування настою змішують по столовій ложці названих трав і заливають окропом на 30 хвилин. Потім настій можна давати дитині по 50 мл щогодини.

Також корисним  у цей період буде вживання узвару із сушених груш, настою із плодів шипшини або з гранатових шкірок, які не тільки здійснюють в`яжучий ефект, але й убивають шкідливі бактерії, котрі потрапляють до кишківника дитини разом із немитими плодами і можуть стати причиною блювоти й проносу.

Якщо пронос, нудота чи блювота супроводжуються підвищенням температури вище 37,50С, не варто відкладати візит до лікаря, – можливо, приєдналась бактеріальна кишкова інфекція.

Важливо знати, що блювота, пронос і підвищення температури тіла у дитини спричиняють зневоднення її організму. Тому обов’язково треба відпоювати дитину рідиною, яка допоможе відновити електролітний баланс. Це може бути зелений чай без цукру, негазована лужна вода («Боржомі», «Поляна – Квасова», «Лужанська 7»).

Якщо в дитини з`явився апетит, не варто поспішати із звичайною їжею. Кілька днів доведеться потримати дитину на відновлювальній дієті: відвар із рису, нежирний курячий бульйон, несолодкі сухарики, картопляне пюре без масла й молока, чай з мінімальною кількістю цукру. І головна пересторога – категорично протипоказано вживати жирну, смажену, гостру та солону їжу.  

НМЦ ЦЗ та БЖД Київської області

Обласний методичний кабінет

Додати коментар