Відкрилась виставка, приурочена Дню Соборності

22 січня, у актовій залі НІЕЗ «Переяслав» відбулись заходи, приурочені до Дня Соборності України, та з нагоди презентації книги, присвяченої пам’яті доктора історичних наук, професора Ярослава Потапенка.

До цієї дати науковці заповідника відкрили виставку «Свободу не зупинити». Виставка складається із трьох розділів: революційні події в Україні в 1917-1921 роках; Революція гідності; війна на Сході.
Невелика зала була переповнена. На урочистості завітали викладачі та студенти Переяслав-Хмельницького педуніверситету, учасники Революції гідності, воїни АТО, волонтери, представники громадськості міста. За доброю традицією, яка склалась іще з часів Майдану, заходи розпочали із виконання Державного гімну України та богослужіння, яке провів священик УПЦ КП, отець Іоан. Хвилиною мовчання вшанували пам’ять патріотів, які поклали життя за рідну Україну.
З вітальними словами до присутніх звернулися генеральний директор НІЕЗ «Переяслав» Олексій Лукашевич, міський голова Тарас Костін, заступник голови РДА Юрій Бобровнік. Про історичні передумови об’єднання України в далекому 1919 році та історичні реалії сьогодення повідав професор університету Микола Корпанюк. Доктор політичних наук, професор, декан історичного факультету Борис Дем’яненко розповів, як розпочинався майдан Переяславщини та про події у столиці в 2013-2014 роках. З цікавістю слухали виступи воїна АТО Артема Романенка, доктора педагогічних наук, професора Ганни Токмань, яка розповіла про криваві події у січні 2014 року, свідком яких вона була. Усі промовці згадували свого побратима Ярослава Потапенка, який брав найактивнішу участь у Революції гідності та зібраннях «Майдану Переяславщини». Кандидат політичних наук Віталій Коцур презентував книгу кафедри історії та культури України, присвячені Ярославу Потапенку. В ній зібрані спогади про переяславця, громадського діяча, вченого-історика, спортсмена Ярослава Олександровича Потапенка. Книга вийшла тиражем 100 примірників.
Концертними номерами порадували зібрання співачки Даша Сердюк та Ганна Іфтоді та бандурист Микола Товкайло.

Сайт міськрайонної газети “Вісник Переяславщини”