Фрагмент фортифікації Давнього Переяслава під опікою НІЕЗ “Переяслав”

Переяслав належить до найдавніших міст України. На його території до сьогодення збереглося ряд унікальних пам’яток та об’єктів культурної спадщини. До них належать і рештки оборонних укріплень переяславської фортеці Х-ХVІІІ ст. Їх головним елементом був вал, висотою до 20 м та рів, глибиною до 10 м, які оточували місто з усіх сторін. Протягом ХІХ та ХХ ст. переяславська фортифікація зазнала значної руйнації, у зв’язку з використанням земляних насипів валів для виробництва селітри, а також із розширенням забудови новими приміщеннями. На даний час ці свідки багатовікової історії Переяслава збереглися тільки фрагментарно в різних районах міста. Вони потребують відповідних пам’яткоохоронних заходів для належного збереження та відповідного догляду, щоб мати естетичний і привабливий вигляд для численних гостей-туристів й жителів переяславської громади.
Один із найкраще збережених фрагментів оборонної фортифікації давнього Переяслава знаходиться в районі перетину сучасних вулиць Михайла Грушевського та Великої Підвальної. Ця ділянка входила в систему оборонних споруд «окольного граду» ХІ-ХІІІ ст., а в ранньомодерний час Нижнього міста (ХVІІ-ХVІІІ ст.). Нині вона є однією з найпрезентабельніших для туристичного огляду. Виходячи з цього, співробітники Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав» протягом останніх років здійснили ряд заходів по належному утриманню ділянки валу, що зберігся на ділянці по вул. Михайла Грушевського, 10 (закріплена за Заповідником). Зокрема, тут встановлено інформаційно-охоронний знак, а співробітники постійно проводять прибирання, щоб у належному стані презентувати унікальний об’єкт давньої фортифікації міста для гостей та місцевих жителів.
Завідувач НДВ археології НІЕЗ «Переяслав»                                                                   Дмитро Тетеря

Додати коментар