Звітність в електронному вигляді подають 83% платників Київщини

Як зазначив очільник ГУ ДПС у Київській області Олександр Загорський, на сьогодні 83% або 148,6 тисяч платників податків Київщини подають звітність з використанням електронно-цифрового підпису. Динаміка приросту складає 5,1% або 14,4 тисяч суб’єктів господарської діяльності.

Найбільший відсоток подання звітності в електронному вигляді у Миронівській ДПІ (91,2%) Обухівського управління, Броварській ДПІ ( м. Бровари-89,8%, Броварський район – 87,9%) Броварського управління, Сквирській ДПІ (89,6%) та Ставищенській ДПІ (88,2%) Білоцерківського управління та Києво-Святошинській ДПІ (88,2%) Києво-Святошиського управління.

Аналізуючи у розрізі податків, лідерами подання звітності в електронному вигляді з найбільшою питомою вагою 99,8% стали платники податку на додану вартість, а це 16,9 тисяч платників. На другому місці – подання звітності з  акцизного податку – 87% платників. Звітність з податку на прибуток підприємств подають 81% платників, єдиного податку – 67%.

Використання сучасних інформаційних технологій та електронних сервісів ДПС України дозволяє платникам своєчасно формувати та подавати звітність без відвідування контролюючих органів, сплачувати податкові зобов’язання, оперативно отримувати адміністративні послуги та інформацію щодо змін у податковому законодавстві.

Нагадаємо, податкова служба  створила серію відеоуроків, які роз’яснюють правила використання та порядок застосування електронних сервісів за різною тематикою. Переглянути добірку можна на офіційному вебпорталі ДПС України за посилання https://tax.gov.ua, банер «Відеосюжети» або у рубриці Головна/ Медіа-центри/ Новини.Більше інформації про зміни в податковому законодавстві на нашій офіційній сторінці у Facebookhttps://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast/

ГУ ДПС у Київській області

 

Для ФОП-платників єдиного податку: застосування РРО/ПРРО

Головне управління ДПС у Київській області інформує, що  фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку другої – четвертої груп, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі при продажу товарів (наданні послуг) зобов’язані проводити розрахункові операції на повну суму покупки через зареєстровані, опломбовані у встановленому порядку та переведені у фіскальний режим роботи реєстратори розрахункових операцій (далі – РРО) та/або програмні реєстратори розрахункових операцій (далі – ПРРО) з роздрукуванням відповідних розрахункових документів:

     до 01 січня 2021 року у разі:

   –  перевищення в календарному році незалежно від обраного виду діяльності обсягу доходу понад 1000000 грн.;

  –   здійснення реалізації технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, а також лікарських засобів та виробів медичного призначення;

     з 01 січня 2021 року до 01 квітня 2021 року у разі:

  –   перевищення в календарному році незалежно від обраного виду діяльності обсягу доходу понад 1000000 грн.; 

– реалізації товарів (надання послуг) через мережу Інтернет;

–     реалізації технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту;

–     реалізації лікарських засобів, виробів медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров’я;    

–     реалізації ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння;    

 –    роздрібної торгівлі вживаними товарами в магазинах (група 47.79 КВЕД);

 –    здійснення діяльності ресторанів, кафе, ресторанів швидкого обслуговування, якщо така діяльність є іншою, ніж визначена п. 11 ст. 9 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг»;

–     здійснення діяльності туристичних агентств, туристичних операторів;

–    здійснення діяльності готелів і подібних засобів тимчасового розміщення (група 55.10 КВЕД);

–     реалізації текстилю (крім реалізації за готівкові кошти на ринках), деталей та приладдя для автотранспортних засобів відповідно до переліку, що затверджується Кабінетом Міністрів України.

З 01 квітня 2021 року РРО та/або ПРРО застосовують усі фізичні особипідприємці, крім ФОП  – платників єдиного податку першої групи.

Звертаємо увагу, що у разі проведення розрахунків між суб’єктами господарювання у безготівковій формі: при переказі коштів з розрахункового рахунка суб’єкта господарювання, який отримує товари, роботи (послуги), на розрахунковий рахунок постачальника товару, робіт (послуг) згідно з рахунком-фактурою, договором, тощо, реєстратор розрахункових операцій (далі – РРО) та/або програмний РРО (далі – ПРРО) не застосовується.

Якщо фізична особа – підприємець є платником єдиного податку та здійснює продаж технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, то такий підприємець застосовує РРО та/або ПРРО під час продажу всіх наявних на господарському об’єкті товарів, а не лише технічно складних товарів.

У разі, якщо фізична особа – підприємець – платник єдиного податку здійснює реалізацію технічно складних побутових товарів, які підлягають гарантійному ремонту лише в одній із господарських одиниць, то така особа зобов’язана проводити розрахункові операції за однаковим порядком на усіх своїх господарських одиницях, зокрема, застосовувати РРО та/або ПРРО незалежно від асортименту товарів на інших господарських одиницях, оскільки законодавством передбачені вимоги до платника податків – суб’єкта господарювання, а не до його структурних підрозділів.

ГУ ДПС у Київській області

 

Закон №466: новації у сфері погашення боргу платників

Головне управління ДПС у Київській області інформує, що Законом України від 16.01.2020  №466 «Про внесення змін до Податкового кодексу України  щодо  вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві» внесено зміни до Податкового кодексу України (далі – ПКУ), які сприятимуть забезпеченню надходжень до бюджету несплачених своєчасно платежів.

Що нового?

– скорочується строк, що надається для самостійного погашення платником податків суми  податкового боргу з 60 до 30 календарних днів з дня  надіслання (вручення) такому платнику податкової вимоги, протягом яких не здійснюється стягнення коштів та продаж майна;

– доповнюються підстави звільнення майна платника податків-боржника з податкової застави, зокрема, з дня: отримання контролюючими органами підтвердження повного погашення сум розстрочених (відстрочених) грошових зобов’язань та процентів за користування розстроченням (відстроченням) в установленому законодавством порядку; отримання  платником податків згоди контролюючого органу на відчуження майна, що перебуває у податковій заставі, відповідно до ст.92 ПКУ;

– скорочується з двох до одного місяця строк, протягом якого платник податків, що має родатковий борг, може самостійно здійснити оцінку майна, яке перебуває у податковій заставі, шляхом укладення договору з оцінювачем;

– стягнення заборгованості з частини чистого прибутку  (доходу) державних унітарних підприємств та їх об’єднань буде здійснюватись у порядку, визначеному ст.59-60 та 87-101 ПКУ;

– передбачається щоденне (замість помісячного) оприлюднення інформації щодо суб’єктів господарювання, які мають податковий борг.

ГУ ДПС у Київській області

 

Про обрання/зміну земельних ділянок для застосування пільги зі сплати земельного податку громадяни повідомляють письмовою заявою довільної форми

Головне управління ДПС у Київській області звертає увагу, що  облік фізичних осіб – платників плати за землю і нарахування відповідних сум проводяться контролюючими органами за місцем знаходження земельної ділянки щороку до 01 травня, а до 01 липня  поточного року податкові повідомлення-рішення про сплату податку надсилаються (вручаються) платникам. 

Базовим податковим (звітним) періодом для плати за землю є календарний рік.Платник податків має право користуватися податковими пільгами за наявності підстав у порядку, встановленому Податковим кодексом. При цьому податкові пільги, не використані платником податків, не можуть бути перенесені на інші податкові періоди, зараховані в рахунок майбутніх платежів з податків та зборів або відшкодовані з бюджету (п. 30.4 ст. 30 ПКУ).

Перелік категорій фізичних осіб – власників земельних ділянок, які звільняються від сплати земельного податку, визначено у п.281.1 ст.281 ПКУ. При цьому звільнення від сплати податку за земельні ділянки, передбачене для відповідної категорії фізичних осіб п.281.1 ст.281 ПКУ, поширюється на земельні ділянки за кожним видом використання у межах граничних норм, встановлених у п.281.2 ст.281 ПКУ.

Якщо право на пільгу у платника виникає протягом року, то він звільняється від сплати податку починаючи з місяця, що настає за місяцем, у якому виникло це право .

Якщо фізична особа, яка має право на пільгу, станом на 01 січня поточного року має у власності декілька земельних ділянок одного виду використання, площа яких перевищує межі граничних норм, визначених п. 281.2 ст. 281 ПКУ, така особа до 01 травня поточного року подає письмову заяву у довільній формі до контролюючого органу за місцем знаходження будь-якої земельної ділянки про самостійне обрання/зміну земельних ділянок для застосування пільги (далі – заява про застосування пільги).

Пільга починає застосовуватися до обраних земельних ділянок з базового податкового (звітного) періоду, в якому подано таку заяву, та діє до початку місяця, що настає за місяцем подання нової заяви про застосування пільги.

Якщо фізична особа, яка на 01 січня поточного року має у власності декілька земельних ділянок одного виду використання, заяву про застосування пільги подає після 01 травня поточного року, пільга починає застосовуватися до обраних земельних ділянок з наступного податкового (звітного) періоду.

Якщо право на пільгу у фізичної особи, яка має у власності декілька земельних ділянок одного виду використання, виникає протягом календарного року та/або фізична особа, визначена у п. 281.1 ст. 281 ПКУ, набуває право власності на земельну ділянку/земельні ділянки одного виду використання, така особа подає заяву про застосування пільги до контролюючого органу за місцем знаходження будь-якої земельної ділянки протягом 30 календарних днів з дня набуття такого права на пільгу та/або права власності.     Пільга починає застосовуватися до обраних земельних ділянок з урахуванням вимог п. 284.2 ст. 284 ПКУ та діє до початку місяця, що настає за місяцем подання нової заяви про застосування пільги.

Отже, пільга по земельному податку почне застосовуватися з наступного податкового (звітного) року, якщо фізична особа, яка має підстави для отримання пільг щодо сплати земельного податку, подала контролюючому органу за місцем знаходження земельної ділянки або за місцем знаходження будь-якої з земельних ділянок, що знаходяться у власності такої особи (якщо має у власності декілька земельних ділянок) заяву довільної форми про застосування пільги та документи, що посвідчують її право на пільгу (посвідчення особи з інвалідністю першої або другої групи, пенсійне посвідчення (за віком) тощо) невчасно:

– після 01 травня поточного року – якщо станом на 01 січня поточного року фізична особа має у власності одну земельну ділянку або декілька;

– після завершення 30 календарних днів з дня набуття права на пільгу та/або права власності – якщо право на пільгу у фізичної особи виникає протягом календарного року та/або фізична особа, набуває право власності на земельну ділянку/земельні ділянки.

ГУ ДПС у Київській області

Додати коментар