Школярі Переяславщини стали півфіналістами проєкту «Відкривай Україну»

Школярів Переяславщини взяли до числа півфіналістів Всеукраїнського проєкту неформальної освіти «Відкривай Україну!». Організатори оприлюднили його на своїх ресурсах в соцмережах 23 липня – Переяслав.City.

У проєкті взяли участь 650 команд старшокласників із різних регіонів. Від Київщини — 63, але до півфіналу пройшли тільки 8. І серед них наші команди — ЕкоПік з міської школи №3 та UPGRADE Стовп’язького НВО.

Півфінал проєкту «Відкривай Україну» відбудеться у жовтні на ігровій платформі. Дати та деталі будуть згодом, наразі Міністерство молоді та спорту, за підтримки якого проходить проєкт, проводить тендер серед компаній на проведення цього дійства.

Безпосередньо про самих учасників проєкту — учнівські команди та їхні ідеї і конкретні втілення справ розповідає на своїй сторінці у фейсбуці менеджерка з комунікацій фундації соціальних іновацій «З країни в Україну» Софія Демченко. Про одну з наших команд вона написала так:

«Школярі з Переяславської ЗОШ І-ІІІ ступенів №3 вийшли у півфінал освітнього проєкту Відкривай Україну!! Підлітки організували команду під назвою ЕкоПік!
Учні захопились ініціативою зробити Переяслав чистішим та налаштувати громаду на екологічний спосіб життя, зменшити кількість сміття та показати громаді альтернативи найбільш вживаним одноразовим речам. Девізом екологічної ініціативи стали слова: “Дбаючи про себе – дбаємо про довкілля!”. Спочатку цей проєкт був сформований навколо заміни пакетів багаторазовими торбинками. Але як і в інших команд проєкту Відкривай Україну, під час карантину у підлітків виникла додаткова ідея для реалізації.

Тож, команда взялась за діло і почала активно шукати ресурси вже для двох ідей. Завдяки підтримці вчителів команда провела благодійний ярмарок, та на виручені кошти придбала сучасну електричну швейну машинку. Також діти звернулись до місцевих ательє, які забезпечили проєкт тканиною.
Команда реалізувала низку акцій та своїми справами запустила в громаді цілу екохвилю:
📷 зібрали 90 кг пластикових пляшок та здали їх на переробку;

📷відшили та поширили 50 багаторазових масок; зокрема, роздали маски працівникам поштових відділень міста;
📷 відшили та поширили 20 екоторб в заміну звичних пакетів;
📷 інформували в онлайн середовищі місцеву громаду про екологічні виклики та багаторазові альтернативи;

📷 запустили эко-челлендж “Шиємо маску вдома”, в якому взяли участь більше 40 активістів;
📷 розповсюдили викрійки масок декількох видів;
організували флешмоб “Моя # …екоторба”, який підтримали 70 учасників;

📷 анонсували та взяли участь в Еко Академії від Klitschko Foundation.
📷 “Наші ЕкоПіковці оформили світлини про екологічну діяльність та презентували їх на міському фотоконкурсі «Я дбаю про довкілля», який проходив в рамках Всеукраїнського тижня енергоефективності. Приємно, що саме фотографії учнів нашої школи стали переможцями у трьох вікових категоріях”, – розказують про ще одну свою активність команда.
Ось така проактивна команда ЕкоПік, Переялаву пощастило! Вітаємо з реалізованим проєктом!

Довідка

Всеукраїнський проєкт неформальної освіти «Відкривай Україну» проходить за підтримки Міністерства культури, молоді та спорту України.

«Відкривай Україну» навчає підлітків втілювати свої ідеї та задуми, і змінювати цим свої школи, міста та всю Україну. За це беруться команди школярів 7-11 класів.

Підлітки збираються командою, обирають собі вчителя в школі, який стає їхнім ментором, обирають капітана серед учасників та навчаються, самоорганізовуються. Під час проєкту учасники роблять дуже потужні проєкти: застосунки, фестивалі, арт-інсталяції та цілі рекреаційні парки.

Географія проєкту охоплює всю Україну — учасниками можуть стати і школярі великих міст, і маленьких сіл.

Головні цифри проєкту в 2020 році:

  • Всього понад 10 тис. зареєстрованих учасників на платформі;
  • 650 зареєстрованих команд із 345 міст та селищ України;
  • 6,5 тис. школярів і 650 вчителів-менторів.
     

Додати коментар