Через пункт пропуску «Бориспіль» з приховуванням від митного контролю переміщували до Китаю майже 60 кг бурштину

Працівниками митного поста «Аеропорт Бориспіль» та Управління протидії митним правопорушенням та міжнародної взаємодії Київської митниці ДФС у співпраці з ОКПП «Київ» зафіксована спроба переміщення двома громадянами Китаю одним авіарейсом за межі митної території України значної партії бурштину з приховуванням від митного контролю.

Обидва іноземці, студенти різних українських вищих навчальних закладів, відлітали на батьківщину і для проходження митного контролю обрали спрощену систему – «зелений коридор», чим гарантували, що переміщувані ними через митний кордон України товари не підлягають письмовому декларуванню, оподаткуванню митними платежами, не підпадають під встановлені законодавством заборони та обмеження щодо вивезення з митної території України.

На момент проходження митного контролю належним чином оформленої митної декларації громадяни Китаю не надавали, до інспекторів митниці з приводу декларування товару не зверталися.

Речовину природного походження коричневого кольору з різними відтінками,  що за зовнішнім виглядом має ознаки дорогоцінного каміння органогенного походження (бурштин) було виявлено у семи дорожніх валізах, які належать даним пасажирам.

Бурштин знаходився в картонних фабричних коробках для білизни українського виробництва з написами «Екологічно чиста, не вбирає запахи, не викликає алергічних реакцій, піддається вологій обробці» в мішечках прямокутної форми на застібці-блискавці, які в свою чергу були поміщені по два мішечки з камінням..

Дані коробки з мішечками з речовиною знаходились у трьох валізах  в яких окрім речовини природного походження знаходились особисті речі,  що утруднювало виявлення вказаного каміння під час митного контролю багажу.

Відповідно до ч. 3 ст. 371 Митного кодексу України товари, сумарна фактурна вартість яких перевищує еквівалент 10 000 Євро, при вивезенні (пересиланні) їх громадянами за межі митної території України підлягають письмовому декларуванню з поданням митної декларації, передбаченої законодавством України для підприємств, та зі сплатою вивізного мита у випадках, встановлених законами України.

Складено протоколи про порушення митних правил за статтею 483  Митного кодексу України. Бурштин вилучено до винесення судом рішення у справах.

ГУ ДФС у Київській області

 Олексій Кавилін: Дохідна частина бюджету поповнилася на суму 7,1 млрд грн ПДФО

Платники податків Київської області з початку року перерахували до консолідованого бюджету 7,1 млрд грн податку на доходи фізосіб. Про це повідомляє начальник Головного управління ДФС в Київській області Олексій Кавилін. “З цих коштів до держбюджету надійшло 1,8 млрд грн, місцева ж скарбниця поповнилася сумою в 5,3 млрд грн ПДФО”, – зазначив Кавилін.

За його інформацією, показник надходжень до місцевих бюджетів збільшився на 27%, що в грошовому еквіваленті означає 1,1 млрд грн. Він також сказав, що найбільші суми до бюджетів забезпечили Бориспільський район – 1 мільярд гривень, Києво-Святошинський і Білоцерківський – 882 та 821 мільйон гривень відповідно.

“У всій структурі податкових платежів до бюджетів територіальних громад податок на доходи фізосіб займає частку в 44%, маючи статус бюджетоформуючого. Оскільки в більшості випадків податок сплачується виходячи із заробітної плати, ми максимально концентруємося на залученні громадян до офіційного працевлаштування: проводимо зустрічі з роботодавцями, які платять зарплату на рівні мінімальної або навіть менше, а решту – в конвертах, і самими працівниками, які в силу різних причин погоджуються на неофіційні виплати “, – підкреслив Олексій Кавилін. За словами начальника фіскальної служби, основна причина таких порушень – це, наприклад, перспектива втратити субсидій на оплату житлово-комунальних послуг.

Окремо начальник фіскальної служби Київщини повідомив, що в результаті проведення операції «Урожай», яка стосується аграріїв, фізособи, що самостійно обробляють сільськогосподарські угіддя, подали 2049 декларацій про майно і доходи із задекларованою сумою в 149 млн грн. З них до бюджету вже надійшло 12,4 млн грн ПДФО і 1,4 млн грн військового збору. Крім того, Кавилін зазначив, що юрособи, зайняті в сфері сільського господарства, забезпечили офіційний прийом на роботу 1 978 громадянам, які раніше були працевлаштовані з порушеннями трудового законодавства.

Раніше повідомлялося, що динаміка зростання надходжень до держбюджету становить 29%. Також зазначалося, що платники ПДВ збільшили відрахування до бюджету на 30%.

ГУ ДФС у Київській області

 

Відомості про платників єдиного податку можна отримати в Електронному кабінеті

Головне управління ДФС у Київській області повідомляє, що  з метою постійного забезпечення органів державної влади, органів місцевого самоврядування, юридичних та фізичних осіб інформацією,ДФС України  щоденно оприлюднює для безоплатного тавільного доступу, зокрема на власному офіційному вебсайті такі дані з реєстру платників єдиного податку:

-податковий номер (для юридичної особи);

– найменування для юридичної особи або прізвище, ім’я, по батькові для фізичної особи;

–  дату (період) обрання або переходу на спрощену систему оподаткування;

–  ставку єдиного податку;

–  групу платника податку;

–  види господарської діяльності;

– дату виключення з реєстру платників єдиного податку (п.299.13 ст.299 ПКУ).

У відкритій та приватній частинах Електронного кабiнету, розміщеного на офіційному вебпорталі ДФС за посиланням https://cabinet.sfs.gov.ua, платники податків мають доступ, зокрема, до сервісу «Реєстр платників єдиного податку».     

Інформація щодо відомостей про платників єдиного податку у відкритій та приватній частинах Електронного кабінету наповнюється згідно інформаційно-телекомунікаційних систем ДФС у режимі реального часу.

ГУ ДФС у Київській області

 Оподаткування ПДФО спадщини та подарунків

Головне управління ДФС у Київській області повідомляє,  що об’єкти спадщини (дарування), що успадковують члени сім’ї спадкодавця першого та другого ступенів споріднення оподатковуються за нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб (174.2.1 п.174.2 ст.174 ПКУ).

Фізичні особи – резиденти, які отримують спадщину (подарунок) від фізичної особи – резидента, але не відносяться до членів сім’ї першого та другого ступенів споріднення, сплачують податок на доходи фізичних осіб за ставкою 5 % від вартості будь-якої спадщини (подарунку).

Членами сім’ї фізичної особи першого ступеня споріднення для цілей розд. IV ПКУ вважаються її батьки, її чоловік або дружина, діти такої фізичної особи, у тому числі усиновлені.

Членами сім’ї фізичної особи другого ступеня споріднення для цілей розд. IV ПКУ вважаються її рідні брати та сестри, її баба та дід з боку матері і з боку батька, онуки(п.п.14.1.263 п.14.1 ст.14 ПКУ).

Об’єкти дарування, зазначені в п. 174.1 ст. 174 ПКУ подаровані платнику податку іншою фізичною особою, оподатковуються згідно з правилами, встановленими ПКУ для оподаткування спадщини (п. 174.6 ст. 174 ПКУ).

У разі спадкування (дарування) об’єктів, які оподатковуються за нульовою ставкою, оціночна вартість таких об’єктів з метою оподаткування не визначається.

ГУ ДФС у Київській області

 

У разі внесення змін до установчих документів неприбуткової організації, до контролюючого органу слід подати реєстраційну заяву ф.1-РН з позначкою «зміни»

Головне управління ДФС у Київській області інформує, що відповідно до п.14 Порядку ведення Реєстру неприбуткових установ та організацій, включення неприбуткових підприємств, установ та організацій до Реєстру та виключення з Реєстру, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 13.07.2016 №440, у разі зміни організаційно-правової форми неприбуткової організації, внесення змін до її установчих документів (або установчих документів організації вищого рівня, на підставі яких діє неприбуткова організація) до контролюючого органу подається реєстраційна заява з позначкою «зміни», до якої додаються копії документів відповідно до п.6 Порядку №440. Заява та копії документів повинні бути подані протягом 30 календарних днів з дня державної реєстрації таких змін, а у разі, коли державна реєстрація змін не здійснюється, протягом 30 календарних днів з моменту виникнення зазначених у п.14 Порядку №440 обставин.

Для включення до Реєстру неприбуткових установ та організацій неприбуткова організація повинна подати до контролюючого органу реєстраційну заяву за формою 1-РН згідно з додатком 1 до Порядку №440 і засвідчені підписом керівника або представника такої організації та скріплені печаткою (за наявності) копії установчих документів неприбуткової організації (крім тих, що оприлюднені на порталі електронних сервісів відповідно до Закону України від 15.05.2003 №755-IV «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань», а житлово-будівельні кооперативи також засвідчені підписом керівника або представника такого кооперативу та скріплені печаткою (за наявності) копії документів, що підтверджують дату прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом житлового будинку та факт спорудження або придбання такого будинку житлово-будівельним (житловим) кооперативом (п.6 Порядку №440).

Неприбуткові організації, що діють на підставі установчих документів організації вищого рівня, відповідно до закону подають разом із реєстраційною заявою за формою 1-РН згідно з додатком 1 до Порядку №440 засвідчену підписом керівника або представника такої організації та скріплену печаткою (за наявності) копію документа, який підтверджує включення до організації вищого рівня та надає право діяти на підставі установчих документів такої організації вищого рівня.

Реєстраційна заява та копії зазначених документів можуть бути подані (надіслані) неприбутковою організацією в один із таких способів:

    – особисто керівником або представником неприбуткової організації (в обох випадках з документальним підтвердженням особи та її повноважень) або уповноваженою на це особою;

   –  поштою з повідомленням про вручення та описом вкладення;

   –  засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб у порядку, визначеному законодавством, якщо установчі документи оприлюднені на порталі електронних сервісів відповідно до Закону;

  –   державному реєстратору як додаток до заяви про державну реєстрацію створення юридичної особи або змін до відомостей про юридичну особу. Така заява передається в електронній формі в установленому порядку технічним адміністратором Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань до контролюючих органів разом з відомостями про державну реєстрацію створення юридичної особи або змін до відомостей про юридичну особу згідно із Законом.

За результатами розгляду реєстраційної заяви та документів, що додаються до неї, протягом 3-х робочих днів з дня їх отримання контролюючим органом приймається рішення, зокрема, про включення, повторне включення, відмову у включенні (повторному включенні) неприбуткової організації до Реєстру.

У разі відсутності підстав для відмови у включенні (повторному включенні) до Реєстру, присвоєнні (зміні) ознаки неприбутковості контролюючий орган зобов’язаний протягом трьох робочих днів з дня отримання контролюючим органом реєстраційної заяви та документів, що додаються до неї, внести до Реєстру відповідний запис про включення (повторне включення) такої неприбуткової організації до Реєстру, присвоєння (зміну) ознаки неприбутковості.

У разі наявності підстав для відмови у включенні (повторному включенні) до Реєстру, присвоєнні (зміні) ознаки неприбутковості або для виключення неприбуткової організації з Реєстру контролюючим органом готується відповідне рішення за формою згідно з додатком 2 до Порядку у двох примірниках, один з яких вручається такій організації, а другий залишається у контролюючому органі.  Після отримання рішення про відмову у включенні (повторному включенні) до Реєстру неприбуткова організація може усунути недоліки та повторно подати документи до контролюючого органу відповідно до п. 6 Порядку, не змінюючи при цьому положення установчих документів, до яких контролюючим органом не висловлено зауважень. Повторно надіслана реєстраційна заява розглядається в строки, зазначені в абзаці першому п. 8 Порядку.

ГУ ДФС у Київській області

 

Чи може ФОП тимчасово припинити підприємницьку діяльність?

Головне управління ДФС у Київській області на численні запити фізичних осіб щодо можливості тимчасового припинення підприємницької діяльності у зв’язку з вагітністю та пологами, тривалою хворобою, від’їздом за кордон, тощо, повідомляє, що порядок проведення державної реєстрації припинення юридичної особи та порядок державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичної особи – підприємця визначено Законом України від 15 травня 2003 року № 755-IV «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань» зі змінами та доповненнями.

При цьому Законом №755-IV та іншими нормативно-правовими актами не передбачено тимчасове припинення підприємницької діяльності.

ГУ ДФС у Київській області

Додати коментар