До Дня незалежності нашої держави

24  серпня, у День Незалежності України,  у клубі «Пам’ять серця» відбулася зустріч. У святково прикрашеній залі Будинку освіти  зібралися  жертви нацизму, народжені в неволі, діти війни і молодь. Вони зустрічали одне одного словами вітань зі святом, посмішками і гарним настроєм. Раділи, що знову можуть зібратися разом, поспілкуватися з молоддю, зустрітися з представниками влади. 

Щиро і тепло привітала учасників свята з Днем Незалежності заступник міського голови Валентина Губенко. У своїй  вітальній промові вона, зокрема, сказала: «Сьогодні одне з головних свят нашої країни – День її Незалежності! А ви – це її багатство. Ваш досвід і мудрість допомагають у розбудові нашої держави. Бажаю вам усім міцного здоров’я, родинного благополуччя і здійснення найзаповітніших мрій. А Україні – миру і процвітання».

До її вітань приєдналися також волонтери з числа студентської та учнівської молоді: Марія Лой, Олександра Мірошніченко, Даша Мільгевська, Софія Руденко. На прохання учасників зустрічі, студентка філологічного факультету Переяслав-Хмельницького державного педагогічного університету ім. Григорія Сковороди Марія Лой розповіла про своє семестрове навчання в університеті Магдебург Стендаль (Німеччина) за програмою «Академічної мобільності студентів».                       

У цей день своє прощальне слово для Переяслава та членів клубу говорив  Карл Лойшнер. Із вересня 2017 року по серпень 2018 року він працював волонтером у проекті “Служба медико-соціальної допомоги на дому, організація зустрічей та дозвілля  жертв націонал-соціалізму  у Переяславі-Хмельницькому». До Переяслава він був направлений від Німецького фонду «Пам’ять, відповідальність і майбутнє» та організації «Акція спокути заради миру». Протягом року він працював на присадибних ділянках членів цільових груп, доставляв засоби гігієни, продукти харчування і медикаменти, прибирав  сніг, допомогав прибирати в квартирах та будинках, брав участь в зустрічах в маломобільних членів за домашніми адресами в «Кафе «Теплий дім», надавав допомогу в проведенні зустрічей в клубі «Пам’ять серця», був учасником семінарів і тренінгів, надавав практичну допомогу у вивченні німецької мови. Волонтер якісно і своєчасно виконував всі задання. Карл разом із членами цільових груп, їхніми родичами та волонтерами відвідував театри міста Києва, музеї Переяслава, побував на екскурсіях та концертах артистів України. Він брав участь в святкових заходах  і урочистостях нашого міста. Це дало йому можливість ще більше дізнатися про історію, культуру,  традиції Переяслава та України. А головне – за цей час він вивчив українську мову, чим  завоював великуповагу старшого покоління і молоді. Карл Лойшнер подякував усім за підтримку, за допомогу, яка йому надавалася протягом періоду перебування в Переяславі. Він, зокрема, сказав: «Я залишаю Переяслав і Україну з гарними спогадами. Ваше місто дуже чудове, прекрасна і Україна.  Тут живуть дуже гарні люди.  У мене в Переяславі вже є багато друзів серед молоді і старшого покоління.  Надіюсь, що я ще не раз побуваю тут. Я бажаю вам усім благополуччя і миру».  Анелія Ковальська вручила Карлу Подяку та подарунок, а учасники зустрічі подарували оплески і слова вдячності на прощання.

Зустріч  з нагоди Дня Незалежності України відбулася  в рамках реалізації  проекту  Громадської організації «Міжнародний фонд «Взаєморозуміння і толерантність» “Служба медико-соціальної допомоги на дому, організація зустрічей та дозвілля  200 жертв націонал-соціалізму  у Здолбунові та Переяславі-Хмельницькому», який реалізується у місті Переяслав-Хмельницький. Проект фінансується Німецьким фондом «Пам’ять, відповідальність і майбутнє».

Додати коментар