На Київщині досліджено один із давніх шляхів Переяслава

Історія життєдіяльності Переяслава нараховує вже більше 1100 років. Його містобудівельна структура формувалася протягом віків. У княжі часи основними її елементами були дитинець, посад та передгороддя. Давньоруська структура міста стала основою й для Переяслава козацької доби. За писемними даними до неї в ці часи входила: фортеця або Верхнє місто, Нижнє місто, Заальтицьке, Закиєвобранське та Задовгомостянське передмістя. Із ними пов’язувалися і дорожні тракти, що проходили через місто. Один із них дослідили 3 червня 2018 р. співробітники археологічних підрозділів НІЕЗ «Переяслав»: Дмитро Тетеря, Олександр Прядко, Тарас Нагайко та Олександр Павлик. Це один із давніх шляхів Переяслава ранньомодерної доби, який виходив із Нижнього міста до Задовгомостянського передмістя і йшов далі у Яготинському напрямку.

Зафіксувати його вдалося в результаті інформації, що надійшла від місцевих жителів, про те що на лівому березі річки Трубіж, неподалік від сучасного мосту, вирито котлован глибиною близько 4 м, у якому в стінках прослідковуються рештки деревини.

Науковці Заповідника оглянули даний об’єкт, провели зачистку стінок та вивчили стратиграфічні нашарування. При дослідженнях виявлено чотири горизонти давнього шляху, які фіксувалися вимосткою із дерев’яних прутів діаметром від 1 до 6 см, яка по краю була обмежена дубовими палями. Найраніша вимостка за знахідками уламків глиняного посуду датується кінцем ХVІІ ст. Вона знаходилася на глибині близько трьох метрів від сучасної поверхні. Над нею знаходилися ще три вимостки, які робилися після того, як попередні просідали в заболоченому ґрунті. Верхня вимостка, що залягає на глибині 1,2 м від сучасної поверхні відноситься до ХІХ ст., над нею йде бруківка із гранітного каменю, над якою сучасне асфальтове покриття.

Завідувач НДС сектора « Археологічна експедиція» О.О. Прядко  

Додати коментар