День вишиванки-2018 у Музеї трипільської культури (Фоторепортаж)

У третій четвер травня українці на всіх континентах земної кулі відзначають День вишиванки. Це народне свято, започатковане 2006 р., набуло на сьогодні міжнародних масштабів і притягує все більше учасників.

17 травня 2018 р. у Музеї трипільської культури, в рамках Дня вишиванки, пройшов просвітницький захід «Мистецька спадщина Трипілля». Учасниками заходу стали учні 7-А класу Переяслав-Хмельницької ЗОШ №7 (класний керівник Наталія Казда), музейні працівники, гості.

 Вишиванка займає особливе місце в етнокультурі українців. Це сакральний оберіг, який захищає від негативного простору, невдач, хвороб та ін. Традиція вишивати сорочки має багатовікову історію, а символи-знаки на вишиванках своїм корінням сягають ще ранньоземлеробських часів, до яких на наших землях належить в першу чергу трипільська археологічна культура. Саме про значення та побутування таких знаків-символів в орнаментах, що залишилися на старожитностях трипільців землеробів, мала змогу дізнатися учнівська молодь, яка завітала до Музею трипільської культури у День вишиванки. Учні стали не тільки слухачами, а й активними учасниками заходу. Вони продекламували вірші та виконали пісні про вишиванку, її роль в житті українства. На завершення з їх вуст прозвучали привітання для музейних працівників із Міжнародним днем музеїв, який громадськість відзначатиме 18 травня.

Завідувач науково-дослідного відділу «Музей трипільської культури» Дмитро Тетеря

Додати коментар