Депутати Переяслав-Хмельницької міської ради прийняли рішення – повернути історичну назву місту Переяслав

Сьогодні, 26 жовтня, в сесійній залі Переяслав-Хмельницької міської ради відбулось перше пленарне засідання 44 чергової сесії 7 скликання. Депутати міської ради результативно проголосували за повернення історичної назви місту Переяслав. Результати голосування з цього питання та по іншим питанням порядку денного 44 чергової сесії 7 скликання можна передивитися на офіційному сайті міської ради в закладці Поіменні голосування на сесіях міської ради

ПЕРЕЯСЛАВ-ХМЕЛЬНИЦЬКА МІСЬКА РАДА

КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

(сьоме скликання)

РІШЕННЯ

«26» жовтня 2017 року м.Переяслав-Хмельницький

Про пропозицію повернення місту Переяслав-Хмельницький
Київської області історичної назви «Переяслав»

З метою повернення місту Переяславу-Хмельницькому історичної назви «Переяслав», беручи до уваги обгрунтування, картографічні матеріали та  розрахунки і кошториси витрат від 26.10.2017, на підставі ст.ст. 7, 140 Конституції України, ст.ст. 5, 8 Закону України «Про географічні назви», керуючись ст.ст. 3,  25, 46, 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», міська рада

ВИРІШИЛА:

  1. Схвалити пропозицію громадської ради при виконавчому комітеті Переяслав-Хмельницької міської ради щодо поверненню місту Переяслав-Хмельницький Київської області історичної назви «Переяслав».
  2. Порушити клопотання перед Київською обласною радою щодо внесення подання до Верховної Ради України про повернення місту Переяслав-Хмельницький історичної назви «Переяслав».
  3. Відділу інформації та комп`ютерного забезпечення виконавчого комітету міської ради оприлюднити дане рішення на офіційному веб-сайті Переяслав-Хмельницької міської ради.
  4. Контроль за виконанням даного рішення покласти на постійну комісію з питань регламенту, депутатської етики, контролю за виконанням рішень Ради, співпраці з органами самоорганізації населення, законності та правопорядку, запобігання і протидії корупції, охорони прав і законних інтересів громадян.

 Міський голова Т.В.Костін

 № 05п-44-VII

 

Обгрунтування повернення місту Переяславу-Хмельницькому Київської області
історичної назви Переяслав

Переяслав-Хмельницький – місто обласного значення, є самоврядною територіальною одиницею, що входить до складу Київської області. Це особливе місто на карті України, перша літописна згадка про яке датується 907 роком у договорі Русі з Візантією.

У середині ХІ століття Переяслав став потужним центром Переяславського князівства і відігравав важливу політично-економічну, релігійну та культурну функцію в Русі-Україні, неодноразово згадувався у дипломатичних документах.

Наприкінці ХІ століття князювання в Переяславі було обов’язковим етапом княжої кар’єри перед переходом на київський престол. Про історичність Переяслава і його назви свідчать систематичні літописні згадки, що підтверджують його значення як одного із головних центрів Давньоруської держави. Навіть перше згадка слова «Україна» в 1187 р. в Іпатіївському літописі безпосередньо пов’язана з нашим містом

У 1585 р. король Стефан Баторій надав привілей київському воєводі князю Костянтину Острозькому на відновлення міста, яким місту Переяславу надавалося Магдебурзьке право. 6 грудня 1620 року згідно з універсалом короля Сигізмунда ІІІ місту підтверджувалося Магдебурзьке право, а також надавалося право на свій герб та прапор.

Впродовж 1648-1787 рр. Переяслав був центром Переяславського полку – адміністративно-територіальної, судової та військової округи, одним з головних політичних осередків українського козацтва.

У 1654 р. в Переяславі відбулася Переяславська рада, яка визначила подальшу долю України та поступову її інкорпорацію до складу Московської держави (згодом Російської імперії та СРСР).

12 жовтня 1943 року постановою Президії Верховної Ради УРСР, Ради народних комісарів УРСР і ЦК КП(б)У і Указом Президії Верховної Ради СРСР місто Переяслав перейменовано на Переяслав-Хмельницький, що призвело не лише до спотворення його історичної назви, а й знецінення ролі міста в державотворчих процесах, творенні модерної української нації.

У роки Другої світової війни, перейменувавши наше місто, ідеологи сталінізму прагнули вирвати з корінням дерево його тисячолітньої історії і пересадити в штучний горщик зразка 1943 року. Уся підступність колоніальної політики «старшого брата» полягала в тому, що додавши до назви нашого міста славне ім’я лідера національно-визвольної революції українського народу 1648-1657 рр. Богдана Хмельницького, вони прагнули назавжди «відрізати» Переяслав від державотворчих історичних витоків часів Київської Русі, загубивши його у величезному лабіринті провінційних міст, яке згадувалося хіба що у зв’язку із роковинами сфальсифікованого договору про «возз’єднання російського і українського народів».

Як і тисячу років тому, в сучасних політичних умовах, роль Переяслава набуває надважливого значення в усвідомленні українцями свого загальноєвропейського цивілізаційного та національно-державницького вибору. Повернення історичної назви місту Переяслав є сутнісним індикатором національної самосвідомості, самоідентифікації, невід’ємною ознакою державно-територіальної приналежності. В умовах «гібридної» війни Російської Федерації проти України збереження назви Переяслав-Хмельницький означатиме історичну, ідеологічну, ціннісну капітуляцію перед російським імперським неоколоніалізмом як у масштабах нашої малої батьківщини, так і України в цілому. Водночас, повернувши місту його споконвічну назву – «Переяслав» – сучасне покоління виправить історичну несправедливість та відновить свою генетичну пам`ять.

Переяславцям важливо відійти від заполітизованих та заідеологізованих маркерів радянської доби, адже ми маємо пишатися нашою древньою, цивілізованою європейською історією.

Секретар міської ради  П.П. Бочарін

26 червня 2017 р.

№ 01/06/17

 

Міському голові
Костіну Т.В.

ЗВЕРНЕННЯ
Громадської ради при виконавчому комітеті Переяслав-Хмельницької міської ради щодо повернення місту Переяслав-Хмельницький Київської області історичної назви «Переяслав»

Розглянувши пропозицію членів Громадської ради щодо повернення місту Переяслав-Хмельницький історичної назви «Переяслав», 23 червня 2017 р. Громадська рада при виконавчому комітеті Переяслав-Хмельницької міської ради звертається до міського голови Костіна Т.В. з проханням розглянути на найближчій сесії дане питання.

Враховуючи попередні ініціативи громади міста, представників міської влади, обговорення на громадських слуханнях та в експертному середовищі питання щодо повернення місту його історичної назви, з нагоди 1110-ї річниці з часу першої літописної згадки, вважаємо за потрібне підтримати дану ініціативу.

До даного звернення додаємо:

  1. Програму круглого столу «Переяслав крізь віки: до питання повернення місту історичної назви – Переяслав». – Переяслав, 2016. – 4 березня.
  2. Розпорядження виконавчого комітету Переяслав-Хмельницької міської ради Київської області «Про проведення громадських слухань щодо повернення місту Переяславу-Хмельницькому історичної назви «Переяслав»» від 01 квітня 2016 року №45/7-09.
  3. Звернення міського голови міста Переяслав-Хмельницького Костіна Т.В. до голови Українського інституту національної пам’яті В’ятровича В.М. від 29.03.2016 №07-17-610.
  4. Відповідь Переяслав-Хмельницькому міському голові Т.В. Костіну від голови Українського інституту національної пам’яті В’ятровича В.М. від 11.04.2016
  5. Звернення голови громадської культурно-просвітницької організації «Переяславський Скарб» Нагайка Т.Ю. «Про повернення місту Переяславу-Хмельницькому його історичної назви» до міського голови Костіна Т.В. від 08 лютого 2016 року.

Публікації у ЗМІ:

  1. Чи буде Переяслав-Хмельницький Переяславом? [Інф. «ПР»]// Переяславська рада. – 2016. – 12 лютого. – №3.
  2. Нагайко Т. Переяславу – бути? / Тарас Нагайко // Переяславська рада. – 2016. – 25 березня. – №9.
  3. Томенко М. Чому я підтримую повернення історичної назви місту – Переяслав! / Микола Томенко // Переяславська рада. – 2016. – 25 березня. – №9.
  4. Коцур В. Право на вічність має тисячолітня традиція, а не політична кон’юктура епохи сталінізму. Переяславу слід повернути історичну назву / Віталій Коцур // Вісник Переяславщини. – 2016. – 26 березня.
  5. Набок В. Історія Переяслава починається не з козацької доби . Місто значне старше [Круглий стіл «Переяслав крізь віки: до питання повернення місту історичної назви – Переяслав»] / Володимир Набок // Вісник Переяславщини. – 2016. – 20 травня.
  6. Томенко М. Чому я підтримую повернення історичної назви місту – Переяслав! (Історичні аргументи до сьогоднішнього круглого столу в Переяслав-Хмельницькій міській раді) / Микола Томенко // Круглий стіл «Переяслав крізь віки: до питання повернення місту історичної назви – Переяслав». – Переяслав, 2016. – 4 березня.
  7. Набок В. Жителі одного із найстаріших міст України хочуть повернути його історичну назву [Круглий стіл «Переяслав крізь віки: до питання повернення місту історичної назви – Переяслав»] / Володимир Набок // Вісник Переяславщини. – 2016. – 20 травня.

Голова Громадської Ради при виконавчому комітеті Переяслав-Хмельницької міської ради Коцур В.В.

 

Додаток до рішення міської ради від 26.10.2017 № 05п-44-VII

 Голові Київської обласної ради
Стариковій Ганні Віталіївні

Шановна Ганно Віталіївно!

26.10.2017 на засіданні чергової сорок четвертої сесії Переяслав-Хмельницької міської ради VII скликання було прийнято рішення № 05п-44-VII «Про пропозицію повернення місту Переяслав-Хмельницький Київської області історичної назви «Переяслав».

Місто Переяслав-Хмельницький є одним з найдревніших міст України. Перша згадка про нього у літописах датується 907 роком. Свою історичну назву Переяслав зберіг і під час нацистської окупації 1941–1943 років. Однак, одразу після звільнення, 12 жовтня 1943 року постановою Президії Верховної Ради УРСР, Ради народних комісарів УРСР і ЦК КП(б)У і Указом Президії Верховної Ради СРСР місто Переяслав перейменовано на Переяслав-Хмельницький. Таким способом було «відзначено» визволення міста, що призвело до спотворення його історичної назви.

Враховуючи ініціативи громади міста та представників міської влади, розпорядженням міського голови від 01 квітня 2016 року №45/7-09 «Про проведення громадських слухань щодо повернення місту Переяславу-Хмельницькому історичної назви «Переяслав» були проведенні громадські слухання щодо даного питання, де більшість жителів міста висловилися за повернення історичної назви місту.

Відповідно до частини 11 статті 5 Закону України «Про географічні назви» перейменування географічних об’єктів здійснюється у випадку необхідності повернення окремим географічним об’єктам їхніх історичних назв.

Таким чином, просимо Вас внести подання до Верховної Ради України про повернення місту Переяслав-Хмельницький історичної назви «Переяслав».

Секретар ради П.П.Бочарін

Додати коментар