До міста Переяслава-Хмельницького завітала делегація від посольства Республіки Німеччина в Україні

20 липня до міста Переяслава-Хмельницького завітала делегація від посольства Республіки Німеччина в Україні на чолі з аташе з питань культури Даніелем Ліснером. Також до складу делегації увійшли керівник центру політичної освіти землі Саксонія-Ангальт Майк Райхель та група німецької молоді з керівником історичної майстерні міста Мерзебург Петером Ветцелем.

Поважних гостей тепло зустріли міський голова Тарас Костін, заступник міського голови Валентина Губенко, представники Переяслав-Хмельницького відділення Громадської організації «Міжнародний фонд «Взаєморозуміння і толерантність» на чолі з Анелією Ковальською.

Цього ж дня о десятій годині на Заальтицькому кладовищі біля могили «Переяславський Бабин Яр» (місця страти і поховання переяславських євреїв) відбувся траурний мітинг Пам’яті.

 На мітингу виступили голова товариства єврейської культури Віктор Фальковський, кандидат історичних наук Тетяна Пастушенко, керівник центру політичної освіти землі Саксонія-Ангальт Майк Райхель, Почесний громадянин міста Переяслава-Хмельницького Ціля Гехтман, учнівська та студентська молодь. По його завершенню до підніжжя пам’ятного знаку безневинно закатованих у переяславському Бабиному Яру були покладені квіти.

Далі делегація вирушила до міської ради, де гостей зустрічали працівники виконкому. Даніел Ліснер, Майк Райхель, Тарас Костін разом символічно висадили на клумбі міської ради кущі троянд в знак дружби і подальшої співпраці. Пан Даніел подякував присутнім за теплий прийом, щирість, людяність та готовність працювати з молодим поколінням над примиренням наших країн та народів.

Потім всі вирушили до будівлі колишньої Синагоги (нині фабрика художніх виробів імені Богдана Хмелицького по вул Сковороди, 73), для закладання «каменів спотикання» трьом представникам єврейського населення нашого міста: чоловіку, жінці і дитині – Гехтман Лейвику Беровичу, 1865 р.н. (дідусю Цілі Меєрівни Гехтман), Фальковській Марії Аврамівні, 1898 р.н., Лівшиц Йосипу Аврамовичу, 1940 р.н.

Німецька молодь передала скриньки з “каменями” українській молоді, на знак продовження роботи над збереженням історичної пам’яті та участі в нових проектах.  Закладати “камені” мав честь Заслужений будівельник України Віталій Іващенко, бетонну бруківку для впорядкування цього пам’ятного місця безкоштовно надала керівник ТОВ «Бетон Центр» Ірина Гончаренко.

Покладаючи білі троянди до «каменів спотикання», пан Ліснер зазначив, що таким чином ми зберігаємо пам’ять про жертв нацизму, змушуючи кожного зупинитися, схилитися, прочитати написане, і вічно пам’ятати про невинно убієнних.

Голова спілки колишніх політичних в’язнів фашистських концтаборів Анастасія Гулей, міський голова Тарас Костін, в своїх промовах відзначали силу духу народу, на долю якого випало воєнне лихоліття.

У свою чергу міський голова вручив Даніелу Ліснеру книгу «Старт до радості» про життя і творчість Заслуженої художниці України, переяславки Ганни Самутіної та передав книгу «Переяслав у віках» для німецького посла в Україні.

Заходи 20 липня проходили в рамках реалізації програми українсько-німецького молодіжного табору «Літо Пам’яті 2017». Даний проект фінансується німецьким федеральним фондом «Пам’ять, відповідальність і майбутнє».

Додати коментар