У “Серці Переяслава” з’явилися ще три лавки, присвячені видатним діячам

У середині серпня майстерня Олександра Чубая отримала замовлення від міського ВУКГ на виготовлення семи арт-лавок на честь видатних діячів минулого, життя яких було пов’язане з Переяславом. Майстри вже виконали частину завдання. 31 серпня три лавки встановили біля фонтану в сквері “Серце Переяслава” – Переяслав.City.

Нагадаємо, що в цій зоні відпочинку вже є лавки з інформацією про Григорія Сковороду і Тараса Шевченка, зроблені майстернею Олександра Чубая.

Нові виконані в таких же біло-чорних тонах. Присвячені Володимиру Заболотному, Івану Мазепі та Шолом-Алейхему. На кожній лавці є портрет, коротка біографія діяча та малюнок об’єкта, пов’язаного з ним. 

 

– На лавці на честь архітектора Володимира Заболотного зобразили фасад будівлі Верховної Ради, так як він один із її проєктантів, і частину будинку, де розміщується меморіальний музей В.Г. Заболотного в Переяславі. На лавці присвяченій Івану Мазепі – Вознесенський храмовий комплекс. Відомо, що собор будувався за кошти гетьмана. А поруч із портретом Шолом-Алейхема намалювали будинок, в якому діє його музей. Лавки не лише естетичні, а й інформативні. Вони допоможуть гостям міста дізнатися історію Переяслава, – розповів Олександр Чубай, 31 рік, майстер-пірограф.

– Зараз доробляють металевий каркас для лавки на честь Михайла Сікорського. На ній зображені портрет і карта музею просто неба. Вона стоятиме біля пам’ятника князю Володимиру Глібовичу, неподалік будинку, де жив Михайло Іванович.

У сквері стоять п'ть лавок, присвячених історичним особамУ сквері стоять п’ть лавок, присвячених історичним особамДмитро Скоробогатов

За словами Олександра Чубая, наступні три лавки будуть присвячені Володимиру Глібовичу, церковному діячеві Єфрему ІІ Переяславському та князю Володимиру Мономаху. Їх планують встановити в міських парках до Дня міста (20 вересня).

– Маємо ще одне замовлення від перевізника Дмитра Пасічника. Це буде лавка, присвячена Тарасу Шевченку. Він хоче подарувати її місту, – додав майстер.

Команда майстрів, яка виготовляє арт-лавки

– Виготовлення лавок – це колективна робота. За підготовку дерева відповідає Ваня Яценко. Світлана Козиренко підбирає інформацію. Портрети, малюнки – це робота художника Сергія Шила. Ми зі Світланою фарбуємо лавки, допомагаємо наносити тексти. Я займаюся всіма організаційними питаннями. Перші чотири лавки ми зробили за тиждень. Працювали в мене вдома – з ранку до ночі, – розповів Олександр.

Майстерня Олександра Чубая відкрита до співпраці. Лавка з матеріалами і оформленням коштує 6 тисяч гривень.

Фото – Дмитро Скоробогатов, Тарас Костін

Додати коментар