Новостворена юрособа – спрощенець ІІІ групи з дня державної реєстрації може обирати виключно ставку єдиного податку 5% доходу, що не передбачає сплату ПДВ

Головне управління ДПС у Київській області наголошує, що  п. 293.3 ст. 293 Податкового кодексу (далі – ПКУ) встановлено відсоткову ставку єдиного податку для платників третьої групи у розмірі:

3% доходу – у разі сплати податку на додану вартість згідно з ПКУ;

5% доходу – у разі включення податку на додану вартість до складу єдиного податку.

Зареєстровані в установленому законом порядку суб’єкти господарювання (новостворені), які протягом 10 днів з дня державної реєстрації подали заяву щодо обрання спрощеної системи оподаткування та ставки єдиного податку, встановленої для третьої групи, яка не передбачає сплату податку на додану вартість, вважаються платниками єдиного податку з дня їх державної реєстрації (абз. 2 п.п. 298.1.2 п. 298.1 ст. 298).

Ставка єдиного податку у розмірі 3% може бути обрана платником єдиного податку третьої групи, який обрав ставку єдиного податку в розмірі 5 %, у разі добровільної зміни ставки єдиного податку шляхом подання заяви щодо зміни ставки єдиного податку не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку календарного кварталу, в якому буде застосовуватися нова ставка, та реєстрації такого платника єдиного податку платником податку на додану вартість у порядку,встановленому ПКУ – п.п. 298.1.2 п. 298.1 ст. 298 ПКУ.

У разі зміни ставки єдиного податку відповідно до п.п. «б» п.п. 4 п. 293.8 ст. 293 ПКУ реєстраційна заява подається не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку календарного місяця, в якому буде застосовуватися ставка єдиного податку, що передбачає сплату ПДВ – п. 183.4 ст. 183 ПКУ.

Реєстрація осіб, зазначених в абз.2  п.183.4 ст.183  ПКУ, діє з першого числа календарного місяця, в якому буде застосовуватися ставка єдиного податку, що передбачає сплату податку на додану вартість (абз.2 п.183.5 ст.183 ПКУ).

Отже, новостворена юридична особа, яка обрала третю групу спрощеної системи оподаткування з дня її державної реєстрації, може обрати виключно ставку єдиного податку у розмірі 5 % доходу, що не передбачає сплату податку на додану вартість.

ГУ ДПС у Київській області

 

Уряд затвердив перелік текстилю, під час реалізації якого застосовуються РРО/ПРРО

Головне управління ДПС у Київській області повідомляє, що постановою Кабінету Міністрів України від 22.07. 2020 року № 634, яка набирає чинності з 01.01.2021, затверджено перелік текстилю, під час реалізації якого (крім реалізації за готівкові кошти на ринках) застосовуються реєстратори розрахункових операцій та/або програмні реєстратори розрахункових операцій (товарна номенклатура текстильних сировини, матеріалів, виробів та аксесуарів до них згідно з УКТ ЗЕД).

Звертаємо увагу, що  абзацом 13 п. 61 підрозд. 10 розд. XX «Інші перехідні положення» Податкового кодексу України  встановлено, що з 01 січня 2021 року до 01 квітня 2021 року реєстратори розрахункових операцій (далі – РРО) та/або програмні РРО (далі -ПРРО) не застосовуються платниками єдиного податку другої – четвертої груп (фізичними особами – підприємцями), обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 1000000 грн., незалежно від обраного виду діяльності, крім тих, які здійснюють реалізацію текстилю (крім реалізації за готівкові кошти на ринках), деталей та приладдя для автотранспортних засобів відповідно до переліку, що затверджується Кабінетом Міністрів України.

Отже, починаючи з 01 січня 2021 року платники єдиного податку другої – четвертої груп (фізичні особи – підприємці), які здійснюють реалізацію текстилю (крім реалізації за готівкові кошти на ринках),  зобов’язані застосовувати РРО/ПРРО. Перелік текстилю, під час реалізації якого застосовуються РРО/ПРРО, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 22.07. 2020 року № 634.

ГУ ДПС у Київській області

 

Закон №466: фінансовий результат до оподаткування зменшується на суми нарахованих доходів від участі в капіталі нерезидентів та на суми дивідендів від такого нерезидента

Головне управління ДПС у Київській області повідомляє, що Законом України від 16.01.2020 року №466 з 23 травня 2020 року доповнено п.140.4 ст.140 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) новою різницею (п.п.140.4.3), відповідно до якої фінансовий результат до оподаткування зменшується на суму нарахованих доходів від участі в капіталі нерезидентів та на суму нарахованих доходів у вигляді дивідендів, що підлягають виплаті на його користь від такого нерезидента, за умови, що доля участі в капіталі нерезидента становить   щонайменше 10 % протягом календарного року та такий нерезидент не входить до переліку держав (територій), визначених відповідно до п.п.39.2.1.2 п.п.39.2.1 п.39.2 ст.39 ПКУ (крім держав (територій), з якими є чинні міжнародні договори України про уникнення подвійного оподаткування доходів).

До внесення відповідних змін до Декларації рекомендується відображати нову  різницю, визначену  п.п.140.4.3 п.140.4 ст.140 ПКУ, у будь-якому зручному рядку додатка РІ до Декларації, яким передбачено зменшення фінансового результату до оподаткування, із зазначенням цього факту у спеціальному полі декларації (графа «наявність доповнення»). 

ГУ ДПС у Київській області

Додати коментар