За сім місяців платники Київщини спрямували 512 млн грн. на підтримку армії

За період січень-липень на підтримку Збройних сил України платники Київщини спрямували 512 мільйонів гривень  військового збору. Як зазначив в.о. начальника ГУ ДПС податкової служби регіону Олександр Загорський, динаміка приросту складає 3%, що у грошовому еквіваленті дорівнює
 12,3 млн грн додаткових коштів.

Нагадаємо, військовий збір сплачується за ставкою в 1,5% з заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат, винагород, орендної плати, виплати дивідендів, купівлі-продажу рухомого і нерухомого майна тощо, та спрямовується до Державного бюджету.

Збір сплачують фізичні особи-резиденти, які отримують доходи як в Україні, так і за її межами,  фізичні особи-нерезиденти, які отримують доходи в Україні, а також податкові агенти.  

Податковий календар на 28 серпня 2020 року

ГУ ДПС у Київській області нагадує, що у п’ятницю, 28 серпня 2020 року, спливає термін сплати окремих податків та зборів:  

  • ЄСВ гірничими підприємствами за липень;
  • ПДФО з нарахованого, але не виплаченого доходу за липень; 
  • Військового збору з нарахованого, але не виплаченого доходу за липень;
  • ПДФО із загальної суми процентів, нарахованих за липень на поточний або депозитний банківський рахунок; на вклади членів кредитної спілки.

ГУ ДПС у Київській області

 

Яка заборгованість вважається безнадійною?

 

Головне управління ДПС у Київській області звертає увагу, що ознаки безнадійної заборгованості  визначені у п.п. 14.1.11 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України, відповідно до яких безнадійна заборгованість – це заборгованість, що відповідає одній з таких ознак:

– заборгованість за зобов’язаннями, щодо яких минув строк позовної давності;

– прострочена заборгованість померлої фізичної особи, за відсутності у неї спадкового майна, на яке може бути звернено стягнення;

– прострочена заборгованість осіб, які у судовому порядку визнані безвісно відсутніми, оголошені померлими;

– прострочена понад 180 днів заборгованість особи, розмір сукупних вимог кредитора за якою не перевищує мінімально встановленого законодавством розміру безспірних вимог кредитора для порушення провадження у справі про банкрутство, а для фізичних осіб – заборгованість, що не перевищує 25 відс. мінімальної заробітної плати (у розрахунку на рік), встановленої на 01 січня звітного податкового року (у разі відсутності законодавчо затвердженої процедури банкрутства фізичних осіб);

– актив у вигляді корпоративних прав або не боргових цінних паперів, емітента яких визнано банкрутом або припинено як юридичну особу у зв’язку з його ліквідацією;
 – сума залишкового призового фонду лотереї станом на 31 грудня кожного року;
 – прострочена заборгованість фізичної або юридичної особи, не погашена внаслідок недостатності майна зазначеної особи, за умови, що дії щодо примусового стягнення майна боржника не призвели до повного погашення заборгованості;
  – заборгованість, стягнення якої стало неможливим у зв’язку з дією обставин непереборної сили, стихійного лиха (форс-мажорних обставин), підтверджених у порядку, передбаченому законодавством;

– заборгованість суб’єктів господарювання, визнаних банкрутами у встановленому законом порядку або припинених як юридичні особи у зв’язку з їх ліквідацією.

ГУ ДПС у Київській області

 

Законом №466 дозволено застосування «виробничого» методу нарахування амортизації  основних засобів

 

Головне управління ДПС у Київській області повідомляє, що змінами, внесеними Законом №466 до п.п. 138.3.1 п.138.3 ст.138 ПКУ, дозволено застосування «виробничого» методу для визначення податкової амортизації.

Пунктом 52 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ передбачено, що платники  податку на прибуток можуть  прийняти  рішення про застосування з ІІ – IV кварталу 2020 року «виробничого» методу нарахування амортизації при визначенні об’єкта оподаткування податком на прибуток до основних засобів,  амортизацію яких розпочато за іншим методом. Такі платники податку зобов’язані провести інвентаризацію цих об’єктів основних засобів станом на перше число податкового (звітного) періоду 2020 року, у якому прийнято рішення про застосування «виробничого» методу.

Оскільки відповідно до п.49.19 ст.49 ПКУ для податку на прибуток підприємств «базовим звітним (податковим) періодом» є календарний  квартал, то платники, які прийняти  рішення про застосування з ІІ кварталу 2020 року «виробничого» методу нарахування податкової амортизації до основних засобів, амортизацію яких розпочато за іншим методом, зобов’язані провести інвентаризацію цих об’єктів основних засобів станом на 01 квітня 2020 року.

Як передбачено п.52 підрозд.4 розд. ХХ ПКУ, якщо загальна балансова вартість (без урахування переоцінки) основних засобів за даними бухгалтерського обліку станом на 01 квітня 2020 року менша ніж балансова (залишкова) вартість основних засобів, розрахована відповідно до вимог розділу ІІІ ПКУ, різниця, що виникає в результаті такого порівняння, амортизується як окремий об’єкт основних засобів із застосуванням «прямолінійного» методу нарахування амортизації протягом двадцяти податкових (звітних) кварталів та зменшує фінансовий результат до оподаткування за відповідний податковий (звітний) період. Така амортизація вперше буде відображена у додатку АМ до Декларації за півріччя 2020 року.

Законом № 466 з 23 травня 2020 року змінено вартісний критерій визначення основних засобів з 6000 до 20000 гривень. Цей критерій  буде застосовуватись до основних засобів, що вводяться в експлуатацію після 22 травня 2020 року. Основні засоби, введені в експлуатацію до 23 травня 2020 року продовжують амортизуватись у податковому обліку, навіть якщо їх залишкова балансова вартість не перевищує 20000 гривень.

Крім того, Законом № 466 підр.4 розд. ХХ ПКУ доповнено новим пунктом 431, яким передбачено, що при визначенні об’єкта оподаткування податком на прибуток підприємств на період з 01 січня 2020 року до 31 грудня 2030 року платники податку на прибуток мають право під час розрахунку амортизації щодо основних засобів:

-четвертої групи (машини та обладнання) та п’ятої групи використовувати мінімально допустимий строк амортизації, який дорівнює два роки;

-третьої групи (передавальні пристрої) та дев’ятої групи використовувати мінімально допустимий строк амортизації, який дорівнює п’ять років.

Отже, платники податку на прибуток підприємств мають право застосувати прискорену амортизацію, визначену п. 431 підр.4 розд. ХХ ПКУсу, починаючи зі звітного періоду – півріччя 2020 року, та відобразити відповідні суми прискореної амортизації у додатку АМ до Декларації за цей період.

ГУ ДПС у Київській області

 

У чеках РРО/ПРРО  при реалізації підакцизних товарів  слід зазначати відповідний код товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД

 

Головне управління ДПС у Київській області нагадує, що з 01 серпня 2020 суб’єкти господарювання,  які торгують підакцизним товарами, у кожному чеку РРО/ПРРО перед назвою підакцизного товару  зобов’язані зазначати відповідний код товарної підкатегорії згідно з Українським класифікатором  товарів зовнішньоекономічної діяльності (далі – УКТ ЗЕД).

У разі проведення суб’єктом господарювання, який здійснює розрахункові операції за товари (послуги), розрахункових операцій через РРО та/або програмних РРО без використання режиму попереднього програмування найменування кожного підакцизного товару із зазначенням коду товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД, ціни товару та обліку його кількості, за рішенням відповідних контролюючих органів застосовуються фінансових санкцій у розмірі 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян – п. 7 ст.17 Закону №265 (у редакції Закону №128).

Крім того, посадові особи та працівники торгівлі, громадського харчування та сфери послуг притягуються до адміністративної відповідальності контролюючими органами (ст.26 Закону №265).

Нагадуємо, що згідно з п. 215.1 ст. 215 ПКУ до підакцизних товарів належать:

– спирт етиловий та інші спиртові дистиляти, алкогольні напої, пиво;

– тютюнові вироби, тютюн та промислові замінники тютюну;

– пальне у тому числі товари, що використовуються як пальне для заправлення транспортних засобів, обладнання або пристроїв з двигунами внутрішнього згоряння із запалюванням від стиснення, з двигунами внутрішнього згоряння з іскровим запалюванням, з двигунами внутрішнього згоряння з кривошипно-шатунним механізмом та коди яких згідно з УКТ ЗЕД не зазначені у підпункті 215.3.4 пункту 215.3 статті 215 (крім газу природного у газоподібному стані за кодом 2711 21 00 00 згідно з УКТ ЗЕД); 

– автомобілі легкові, кузови до них, причепи та напівпричепи, мотоцикли, транспортні засоби, призначені для перевезення 10 осіб і більше, транспортні засоби для перевезення вантажів;

– електрична енергія.

ГУ ДПС у Київській області

Додати коментар