Обсяг сплати ПДВ зріс на 23%, – Олександр Загорський

«З початку 2020 року платники Київщини забезпечили надходження з ПДВ на суму 4 мільярда гривень. При цьому темп приросту до показника відповідного періоду минулого року дорівнює 23% або 741 млн грн», – повідомив в.о. начальника ГУ ДПС у Київській області Олександр Загорський.

Із загальної суми надходжень юридичні особи спрямували до Державної скарбниці 3,9 млрд грн. Решту – 81 мільйон гривень – перерахували фізичні особи-платники ПДВ.

За наданою інформацією, з-поміж зареєстрованих на території області платників найбільші суми забезпечили підприємці, які провадять свою діяльність на територіях Києво-Святошинського управління – 895,3 млн грн, Бориспільського та Білоцерківського управлінь – 712,7 та 621,1 млн грн відповідно.

За обсягами сплати на Київщині лідирують суб’єкти господарювання з галузей оптової та роздрібної торгівлі, а також ремонту автотранспорту, сплативши до бюджету 932,5 млн грн податку на додану вартість. На другому місці – сільське, лісове та рибне господарства із сумою сплати 842 мільйони гривень. Завершує трійку переробна промисловість – майже 790 мільйонів гривень.

Загалом на території Київської області обліковується 16 937 платників податку на додану вартість. З них 15661 юридичних та 1276 фізичних осіб.

ГУ ДПС у Київській області

 

Відбулась зустріч податківців Київської області з заступником Бізнес-омбудсмена

В.о. начальника ГУ ДПС у Київській області Олександр Загорський разом із Першим заступником Володимиром Луговським зустрівся із заступником Бізнес-омбудсмена в Україні Тетяною Короткою. Участь у заході взяли також представники команди омбудсмена Владислав Жабський та Володимир Куценко.

Під час зустрічі говорили про проблемні питання, з якими підприємці пристоличного регіону звертається до Бізнес-омбудсмена, зокрема, включення платника до переліку ризикових, деталі подання таблиці даних платника, тощо. Учасники зустрічі не оминули увагою і реформування податкової служби, удосконалення адміністрування податків та розширення функціоналу електронних сервісів.

«Ми дійсно очікуємо на позитивні зміни у бізнес-середовищі. Рада бізнес-омбудсмена виступає медіатором між бізнесом та державними органами, ефективно працюючи на теренах України вже більше 5 років. За цей час нами підготовлено низку системних рекомендацій державним органам, спрямованих на поліпшення умов ведення бізнесу в Україні, більшість з яких виконана»,– зазначила Тетяна Коротка.

У свою чергу, Олександр Загорський підкреслив, що податкова служба Київщини відкрита до співпраці та спрямована на конструктивний діалог у вирішенні нагальних питань підприємців, висловивши сподівання на плідну співпрацю.

ГУ ДПС у Київській області

 

Закон України № 592: списання недоїмки з єдиного внеску, штрафів і пені

Головне управління ДПС У Київській області інформує, що 03.06.2020 набув чинності Закон України від 13.05.2020  №592-ІХ, згідно з яким  передбачено списання за заявою платника та у порядку, визначеному Законом № 2464, несплачених станом на день набрання чинності Законом № 592 сум недоїмки, нарахованої платникам єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок), зазначеним у п. 4 (крім фізичних осіб – підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування) та 5 част.1 ст. 4 Закону №2464, за період з 1 січня 2017 до дня набрання чинності Законом № 592, а також штрафів та пені, нарахованих на ці суми недоїмки, у разі якщо такі платники не отримували дохід (прибуток) від їх діяльності, що підлягає обкладенню податком на доходи фізичних осіб, та за умови подання протягом 90 календарних днів з дня набрання чинності Законом № 592 (по 31 серпня 2020):

а) платниками, зазначеними у п.4 част.1 ст.4  Закону №2464 (крім ФОП, які обрали спрощену систему оподаткування), – державному реєстратору за місцем знаходження реєстраційної справи ФОП заяви про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності та до податкового органу – звітності відповідно до вимог част.2 ст. 6 Закону № 2464 за період з 1 січня 2017 до дня набрання чинності Законом № 592. Зазначена звітність подається платником виключно у випадку, якщо вона не була подана раніше;

б) платниками, зазначеними у п.5 част.1 ст.4

Закону № 2464, – до податкового органу за основним місцем обліку заяви про зняття з обліку як платника єдиного внеску та звітності відповідно до вимог част.2 ст. 6 Закону № 2464 за період з 1 січня 2017 до дня набрання чинності Законом № 592. Зазначена звітність подається платником виключно у випадку, якщо вона не була подана раніше.

Після отримання у встановленому законом порядку відповідних відомостей від державного реєстратора або заяви про зняття з обліку як платника єдиного внеску та за умови подання платником єдиного внеску зазначеної звітності (якщо відповідна звітність не була подана раніше) податковий орган протягом 15 робочих днів проводить камеральну перевірку, за результатами якої приймає рішення про списання суми недоїмки, штрафних санкцій і пені або вмотивоване рішення про відмову списання суми недоїмки, штрафних санкцій і пені.

Рішення про відмову списання суми недоїмки, штрафних санкцій і пені може бути прийнято за умови якщо за результатами перевірки буде встановлено, що:

1) платник податків отримав дохід (прибуток) протягом періоду з 1 січня 2017 до дня набрання чинності Законом № 592;

2) суми недоїмки, а також штрафи та пеня, нараховані на суми недоїмки, були в повному обсязі самостійно сплачені платником або стягнуті у порядку, передбаченому цим Законом.

У разі якщо суми недоїмки, а також штрафи та пеня, нараховані на суми недоїмки, були частково самостійно сплачені платником та/або стягнуті, податковий орган приймає рішення про списання суми недоїмки, штрафних санкцій і пені у частині, що залишилася несплаченою.

Штрафні санкції до платника єдиного внеску, передбачені п. 7 част.11 ст. 25 Закону № 2464, за наведених умов не застосовуються.

Вимога про сплату суми недоїмки, штрафних санкцій і пені вважається відкликаною у день прийняття податковим органом рішення про списання суми недоїмки, штрафних санкцій і пені.

Нараховані та сплачені або стягнуті за зазначений період суми недоїмки, штрафних санкцій і пені відповідно до Закону №2464 не підлягають поверненню.

ГУ ДПС у Київській області

 

Законом №466 підвищено вартісний критерій річного доходу для застосування річного звітного періоду та незастосування різницьз 20 до 40 млн. грн.

Головне управління ДПС у Київській області інформує, що з набранням чинності Законом України від 16.01.2020 №466 «Про внесення змін до Податкового кодексу України  щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві» (далі – Закон № 466) внесені  зміни  до  п.п.134.1.1  п.134.1  ст.134 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) в частині підвищення вартісного критерію річного доходу для незастосування різниць з 20 до 40 млн.грн. (зміни набули чинності 23 травня 2020 року) та до п.137.5 ст.137 ПКУ у частині підвищення вартісного критерію річного доходу для застосування річного звітного періоду (набудуть чинності з 01 січня 2021 року).

Таким чином, платники податку на прибуток підприємств, у яких річний дохід за 2020 звітний рік не перевищує 40 млн. грн.:

– зможуть прийняти рішення про незастосування коригувань фінансового результату до оподаткування на усі різниці (крім від’ємного значення об’єкта оподаткування минулих податкових (звітних) років), визначені відповідно до положень розділу ІІІ Кодексу, у декларації за 2020 рік;

– застосовувати у 2021 році річний податковий (звітний) період з податку на прибуток підприємств.

Звертаємо увагу, що у 2020 році річний податковий (звітний) період з податку на прибуток підприємств застосовується платниками, у яких річний дохід за 2019 звітний рік не перевищує 20 млн. гривень.

ГУ ДПС у Київській області

Додати коментар