Біля фонтану в Переяславі тепер є ще й плитка “старе місто” та інсталяція “Велосипед з квітами”

Сквер “Серце Переяслава”, що у середмісті між історичними Вознесенським собором та дзвіницею, і у прямому, і в переносному сенсі заграв новими фарбами з того часу, як минулого року тут за кошти міського бюджету було реконструйовано фонтан. Це місце по праву вважається чи не найпривабливішим для відпочинку переяславців та гостей. Між тим його поліпшення триває – Переяслав.City.

Арка для фотозони “Під грабами” вже є

Не так давно навколо фонтану було покладено 250 квадратних метрів тротуарної плитки. Її підібрали спеціально різнокольоровою, у стилі “Старе місто”.

– Але перш за все покласти плитку навколо фонтану потрібно було з практичною метою, – сказав начальник цеху “Благоустрій” міського ВУКГ Микола Дорошенко (49 років). – Адже, коли навколо був просто грунт, то у воду могли летіти трава, сміття, бруд. Сподіваємося, тепер цього буде менше. Та і людям, які приходять сюди відпочивати, звісно ж, значно приємніше, коли навколо такий благоустрій. Він планувався давно. Зараз з’явилася можливість його зробити.

З часом біля цього фонтану планується поставити ще дві-три лави, щоб людям, які приходять, було вільніше розміщуватися. Зокрема, і у той час, коли сюди великими компаніями приїжджають весілля, щоб молоді подружжя могли зробити традиційні фото на згадку у визначних місцях Переяслава. І найліпшою фотозоною для цього стала велика арка у вигляді серця з написом “Переяслав” угорі на фоні старовинного собору.

 

З часом тут буде чудова фотозона "Під грабами"З часом тут буде чудова фотозона “Під грабами”

Коли нещодавно побував тут, виявилося, що скверик оновився цими днями не лише гарною тротуарною плиткою. Ближче до вулиці Сковороди Олександр Мартишко (45 років), засновник ТОВ “Переяслав-Хмельницьке зелене господарство”, разом з кількома іншими працівниками саме встановлювали красиву фігурну металеву конструкцію у вигляді арки заввишки зо три метри. Як відомо, саме цей підприємець проводив реконструкцію фонтану, а у подальшому опікується ним. І якщо за цю роботу відповідні кошти йому оплачує місто, то деякі добрі справи робить як благодійник. Так два роки тому висадив тут за власний кошт кілька декоративних дерев-катальп, які вже доволі розрослися і радують око своїми зеленими кронами. Щодо цієї конструкції сказав, що це – подарунок місту від нього. Наприкінці вересня планує висадити біля конструкції граби, які, коли виростуть, красиво заплетуться на арці. Правда, у повній своїй красі їх можна буде побачити років за два.

Вирощуванням квітів опікується Ніна Чаплигіна

Інсталяція біля міської ради Інсталяція біля міської ради

І якщо ця конструкція стане ще однією фотозоною у перспективі, то інсталяція з білим велосипедом, встановлена неподалік фонтану, але з протилежного його боку, вже зараз неодмінно приверне увагу. Як сказав начальник цеху “Благустрій”, ідею для такої інсталяції переяславці привезли з одного з міст України. Використали звичайний старий велосипед. Старанно всі його деталі пофарбували білою фарбою. А в деяких місцях на рамі приварили кріплення для вазонів. У них насипали землі і висадили живі квіти. Люди, які приходять сюди, не минають нагоди зробити селфі біля такої несподіваної інсталяції.

Це місце для велосипеда вибрали не випадково. Просто за ним давно знаходиться електрощитова – великий металевий ящик з відповідним електричним начинням. Тепер інсталяція, якщо дивитися від фонтану, прикриває цю малоестетичну, але потрібну технічну споруду.

Чимало старань, праці для привабливості цього скверу докладає Ніна Чаплигіна (48 років), ландшафтна дизайнерка, яка у цеху “Благоустрій” працює сезонно. Зокрема, квіти, які тут можна побачити, вирощує вона. Розповіла, що у вазони інсталяції висадила пеларгонії та бальзамін. У відкритому грунті вони можуть квітнути, поки надворі тепло. Потім їх можна буде забрати у кімнату. До слова, таку ж інсталяцію з квітами комунальники встановили і неподалік міської ради.

Клумба від ландшафтного дизайнера у скверіКлумба від ландшафтного дизайнера у сквері

Як професія, ця справа для неї нова. Лише минулого року закінчила спеціальні курси у Києві. Сама їх знайшла, оплачувала власним коштом, їздила на навчання кілька місяців. Бажання займатися у такому напрямку виникло невипадково. Поділилася, що вирощуванням найрізноманітніших квітів біля свого приватного будинку займається дуже давно. Тепер же продовжує набувати досвіду та нових знань у цій сфері. Їздить на відповідні виставки, семінари, що проводяться в столиці.

– А от ще є такий журнал – “Ландшафт та архітектура”, – поділилася. – Його редактор Ольга Камолікова організовує поїздки зацікавлених людей до цікавих садових центрів, парків, які є в Україні. Хоч вони платні, я намагаюся брати в них участь. Та краса, яку там можна побачити, дуже надихає, допомагає професійному розвиткові. Ось буквально днями ми відвідали дуже гарні місця у Вінниці та Житомирі. Немало із того, що там побачила, хотілось би з часом зробити і тут у нас у Переяславі.

Додати коментар