Необхідні для проживання документи іноземці відтепер можуть отримати у Переяславі

Попри карантин, послуги, які надає Переяслав-Хмельницький відділ державної міграційної служби, розширюються. Зокрема, віднедавна тут підключили систему «Іноземці та біженці». Що це означає, дізнавався журналіст Переяслав.City.

– До нашої Єдиної інформаційно-аналітичної системи управління міграційними процесами підключили підсистему «Іноземці та біженці», – розповіла головна спеціалістка Юлія Герасименко, 32 роки, яка працює з іноземцями. – Тепер ми можемо приймати документи для оформлення посвідки на тимчасове проживання, на постійне проживання, дозвіл на імміграцію та продовження терміну перебування на території України. Раніше, коли ми не мали цих баз, люди змушені були їхати до Києва, Борисполя. До нас можуть звертатися не лише мешканці Переяславщини, а й Згурівки, Яготина, Березані та Баришівки. Поки що клієнтів не було, бо підключили нас позавчора (12 серпня – ред.). Взагалі ця система у нас працює із 2017 року, але оформляли лише на внутрішні паспорти (ID-картки) та закордонні.

Юлія Герасименко пояснила, що конкретного переліку документів, з яким мають звертатися іноземці, немає. Тому іноземцям спочатку варто прийти особисто на консультацію щодо цього.

 

– Це дуже індивідуально, – зауважила Юлія Герасименко. – Приміром, щоб оформити посвідку на постійне проживання (видається на термін десять років), спочатку треба мати дозвіл на імміграцію. А це список документів із шістнадцяти пунктів, і щодо кожного свої вимоги. За квотою Кабміну звертатися щодо імміграції можуть особи, які раніше мали громадянство України, особи, які є повнорідними братом чи сестрою, дідом чи бабою, внуком чи онукою громадян України, батьки, чоловік, дружина іммігранта та його неповнолітні діти. Поза квотою – один із подружжя, якщо інший із подружжя, з яким він перебуває у шлюбі понад два роки, є громадянином України, дітям, батькам громадян України. Також мають право на імміграцію особи, які народилися на території України. Посвідку на тимчасове проживання (строком на один рік) може отримати особа, яка досягла 16-річного віку або не досягла, але приїхала в Україну на навчання, іноземці або особи без громадянства, які приїхали на працевлаштування, навчання, з метою возз’єднання сім’ї або уклали шлюб з громадянином України.

Віктор Олійник: "Зміг переконати, що наш відділ не гірший за Бориспільський і може надавати такі ж послуги"Віктор Олійник: “Зміг переконати, що наш відділ не гірший за Бориспільський і може надавати такі ж послуги”Віталій Усик

На Переяславщині наразі приблизно 450 іноземців, зазначила головна спеціалістка. Тож надання тут таких послуг давно було необхідне. Начальнику районного відділу державної міграційної служби Віктору Олійнику довелося поклопотатися.

– Я працюю на цій посаді з кінця минулого року, – розповів він. – Все-таки зміг переконати, що наш відділ не гірший за Бориспільський і може надавати такі ж послуги. Пояснював у Головному управлінні, що в нас багато населення, компетентні працівники, з Яготина, Баришівки зручніше приїжджати сюди, ніж у Бориспіль.

Віктор Олійник також зазначив, що у період карантину не зменшилася кількість охочих оформити закордонні паспорти. Ще одна «карантинна новація» – вклеювання фотографії у паспорт, оформлення паспортів, громадянства та посвідок у Переяславі зараз проводять для усіх громадян України, а не лише для місцевих. При цьому вклеювання фотографій у паспорти при настанні певного віку протягом карантину не обмежується терміном в один місяць. Приміром, якщо людині виповнилося 25 років у березні ц.р., то вклеїти фото без застосування штрафу вона може аж до офіційного завершення карантину.

У приміщенні міграційної служби слідкують за дотриманням карантинних вимог. У кабінетах перебуває не більше ніж по одному клієнту, всюди є засоби дезінфекції, якщо в людини немає маски, то її нададуть працівники відділу.

Додати коментар