Більше грошей та ефективності. Як зміниться екстрена допомога?

Пандемія коронавірусу стала безпрецедентним викликом для медичної системи майже кожної країни світу. В Україні додаткове навантаження на систему охорони здоров’я  змусило керівництво на ходу корегувати реформу екстреної медичної допомоги, яка розпочалась два роки тому. Адже саме медики швидкої потрапили на передову у боротьбі з епідемією. Що відбувається із екстреною допомогою зараз і які подальші плани, дізнавались наші експерти.

Додаткове фінансування

Уже з липня екстрена медична допомога отримала додаткове фінансування. З 1 числа тариф на надання швидкої допомоги зріс з 11 661 до 16 393 гривень, що означає підвищену оплату роботи медиків. В Національній службі здоров’я (НСЗУ) кажуть, що тепер тариф буде єдиний для всіх і не буде залежати від регіону, де мешкає пацієнт.

«Раніше тарифи затверджувала місцева влада. Ми бачимо, що фінансування екстреної медичної допомоги мало значні відмінності між регіонами. Були різні умови для роботи та оплати праці медичних працівників, надання медичної допомоги відрізнялося й для пацієнта. Зараз тариф є єдиний», – зауважує в.о. голови НСЗУ Оксана Мовчан.

Загалом до кінця 2020 року екстрена допомога отримає додаткові 1,26 млрд. Як пояснює міністр охорони здоров’я Максим Степанов ці кошти підуть на підвищення заробітної плати з 1 вересня, зміцнення матеріально-технічної бази, навчально-тренувальні центри для медиків. Цей бюджет також передбачає 922 млн гривень на придбання машин екстреної медичної допомоги. Для початку МОЗ планує придбати приблизно 400 автомобілів, які будуть розподілені між областями.

«Якщо казати про кількість машин, які загалом треба придбати, то ця кількість складає 1800 автомобілів. 400 ми хочемо придбати в цьому році, надалі ми розраховуємо протягом 2-3 років замінити весь цей автопарк, і щоб всі автомобілі в нас були еталонні», – пояснює міністр.

Директорка департаменту комунікацій НСЗУ Тетяна Бойко каже, що наразі фінансування екстреної допомоги йде за планом. Так, 25 центрів екстреної медичної допомоги з областей та міста Києва вже уклали договори з НСЗУ. За квітень-червень заклади отримали 1,5 млрд грн. Важливо знати, що центри екстреної допомоги окремо законтрактовані на допомогу пацієнтам із COVID-19. За надання допомоги хворим коронавірусом центри отримали додаткові 271 млн гривень.

«Всі 25 центрів екстреної медичної допомоги на сьогодні повністю отримали від НСЗУ кошти за надання допомоги хворим на COVID-19 та з підозрою на нього за квітень-травень, а отже, медичні бригади швидкої, які виїжджають на виклик до таких пацієнтів, мають отримати відповідні доплати за роботу в умовах підвищеного ризику», – пояснює Бойко.

Більше ефективності

Нове фінансування покликане зробити екстрену допомогу ефективнішою. Так, до кінця 2020 року усі центри медичної допомоги мають бути підключені до єдиної системи «Централь-103». Завдяки новим диспетчерським протоколам та центральній системі виклики оброблятимуться оперативніше, а бригади прибуватимуть швидше. Так диспетчер одразу зможе вирішити, в яку лікарню краще везти людину. Якщо, наприклад, стався інфаркт, то пацієнта везтимуть в ту лікарню, де можуть зробити коронографію.

Система також є «містком» для обміну інформацією між обласними диспетчерськими з можливістю передачі іншим структурам. Це дозволить медикам, правоохоронцям і рятувальникам працювати спільно.

«Це дозволить вийти на рівень обслуговування населення за яким працює служба 911 в США, коли на один дзвінок реагує відразу кілька служб: і швидка, і правоохоронці, і рятувальники», – каже Оксана Мовчан.

За планом реформи, упродовж п’яти років усі працівники бригад мають перенавчитися. Зміни стосуються не тільки лікарів, а й водіїв, які працюють у екстреній допомозі. До 2025 року вони мають отримати кваліфікацію «екстрений медичний технік». Це – людина без медичної освіти, але зі спеціальною підготовкою, яка допомагає лікарям. Для відпрацювання навичок будуть створені навчально-тренувальні центри.

Реформа також передбачає, що до 2025 року до складу бригад екстреної медичної допомоги будуть обов’язково входити парамедики. Їхнє завдання – надати постраждалому повний обсяг догоспітальної допомоги та своєчасно транспортувати до лікарні. Таких спеціалістів вже почали готувати медичні університети.

В НСЗУ наголошують, що, попри всі анонсовані зміни, надання екстреної медичної допомоги залишається безоплатним і доступним без декларації.

«Надання екстреної медичної допомоги, хочу наголосити, є безоплатним для пацієнта. Зокрема, надання екстреної медичної допомоги – це надання допомоги на місці подій, під час транспортування пацієнта, який потребує медичного супроводу до медзакладу або між ними, при особистому зверненні пацієнта, який перебуває у загрозливому стані, до підрозділу екстреної медичної допомоги. Для отримання екстреної медичної допомоги пацієнту не потрібна ані декларація з сімейним лікарем, ані направлення від нього», – наголошує Тетяна Бойко.

Загалом екстрену допомогу чекають як нагальні зміни – підвищення зарплат, оновлення автопарку – так і довгострокові на кшталт навчання. Наразі ж важливо подолати пандемію і підтримати медиків у непростий час.

Додати коментар