Пропоновані зміни до виборчого законодавства можуть знівелювати здобутки децентралізації, – О. Слобожан

14 липня у Київському регіональному відділенні Асоціації міст України відбулося засідання правління Київського РВ АМУ.  Наше місто представляла заступник міського голови Наталія Устич. На порядку денному стояло одне, але дуже гостре питання – реакція громад на внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення виборчого законодавства (№3485), які схвалив до другого читання профільний парламентський Комітет.
Участь у заході взяли Виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан, голова Київського РВ АМУ, Бучанський міський голова Анатолій Федорук, голови громад-членів АМУ та виконавча дирекція Київського РВ АМУ.
Відкрив засідання голова правління Київського РВ АМУ Анатолій Федорук, який зазначив, що питання зміни виборчої системи найбільше хвилює органи місцевого самоврядування: поправки, які передбачають запровадження пропорційної виборчої системи депутатів місцевих рад в громадах, де кількість виборців складає 10 тисяч і більше, а також запровадження «імперативного» представницького мандату. «Якщо законодавець дійсно “зажене” голів громад в партійну залежність, то вони стануть заручниками політичної волі партій. Це призведе до постійних конфліктів у місцевому управлінні», – зауважив Анатолій Федорук.
Виконавчий директор Київського РВ АМУ Олександр Дехтярчук озвучив позицію Асоціації міст України щодо пропонованих змін, зокрема повідомив про звернення Голови АМУ В. Кличка до Президента та Парламенту щодо недопустимості запровадження партійної системи на місцевих виборах.
«Серед запропонованих змін є дуже небезпечні речі. Зокрема, болюче питання – запровадження «імперативного» представницького мандату. За таких умов голова громади може стати заручником партійних і політичних лідерів регіонів. Створюється так званий новітній «райком партії», де будуть прийматися рішення, а далі вони просто доводитимуться до міського голови. Ми не маємо займати пасивну позицію. Наше завдання – не допустити руйнування системи органів місцевого самоврядування»,  – додав Олександр Дехтярчук.
 
Консультант з юридичних питань Київського РВ АМУ Володимир Удовиченко зазначив, що нарешті громади як ніколи близько до реалізації принципів Європейської хартії місцевого самоврядування і ствердження місцевого самоврядування в Україні. Але є ті, хто хоче замість децентралізації робити централізацію, причому руками представників органів місцевого самоврядування.
Виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан наголосив: «Зміни до системи виборів за кілька місяців до самих виборів є неприпустимою практикою, яка суперечить загальновизнаним принципам проведення демократичних виборів. Ухвалення запропонованих правок може мати дуже загрозливі наслідки для більшості голів та депутатів місцевих рад. Запровадження пропорційної виборчої системи депутатів місцевих рад в громадах, де кількість виборців складає 10 тисяч і більше, а також законодавче закріплення «імперативного» представницького мандату у сукупності стануть найжорсткішим варіантом партійної підпорядкованості в органах місцевого самоврядування. Саме тому Асоціація міст України закликає не допустити введення пропорційної виборчої системи на місцевих виборах у громадах з кількістю виборців менше 90 тисяч та запровадження імперативного мандату. Це може знівелювати всі здобутки децентралізації».
 
Також під час засідання члени Правління обговорили деякі питання адміністративно-територіального устрою субрегіонального рівня  у Київській області.
Нагадаємо, 15 липня Верховна рада України розглядатиме Проєкт Постанови Верховної Ради України «Про утворення та ліквідацію районів» №3650 та Проєкт Закону України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо приведення у відповідність положень бюджетного законодавства у зв’язку із завершенням адміністративно-територіальної реформи» №3614.
Законопроєктом №3614 від 09.06.2020, який розроблений Асоціацією міст України, пропонується внесення змін, якими закладається основа бюджетної системи України відповідно до дворівневої концепції місцевого самоврядування «громада-область».
Проєкт Постанови про утворення та ліквідацію районів №3650 від 15.06.2020 Асоціація міст України не підтримує, і свої висновки та пропозиції направила у профільний Комітет.

Додати коментар