«Здавай кров – зроби світ здоровішим!». Запрошуємо усіх охочих долучатись до акції.

Із нагоди проведення акції «Здавай кров – зроби світ здоровішим!» усі охочі можуть здати кров 13-15 липня  з 08 до 11 години, за адресою: м. Переяслав, вул. Богдана Хмельницького, 137 на територія центральної районної лікарні (Відділення трансфузіології Київського обласного центру крові). При собі мати паспорт та ідентифікаційний код.

Довідково.

Перед дачею крові або її компонентів донор повинен дотримуватись певних правил:

– мати добре здоров’я та гарне самопочуття;

– добре відпочити, виспатись;

– режим харчування донорів має деякі особливості: напередодні кроводачі потрібно виключити з раціону жирну їжу (масло, сало, жирні м’ясо та рибу, молоко, сметану, яйця, морозиво, насіння, горіхи). У ці дні можна вживати нежирні відварені м’ясо та рибу, каші, картоплю, відварені та сирі овочі та фрукти, соки, компот, житній та не здобний хліб, вживати побільше рідини;

– у день здачі необхідно обов’язково з’їсти легкий сніданок: чай або сік, печиво, білий хліб;

– за 48 годин до давання крові відмовитись від алкогольних напитків;

– за 72 години не вживати медикаментозних препаратів.

Перед здаванням крові у донора проводиться анкетування, визначається вміст гемоглобіну, група крові консультування та огляд лікаря-транфузіолога.

 

В день давання крові працівник, який є або виявив бажання стати донором, звільняється від роботи на підприємстві, в установі, організації незалежно від форм власності із збереженням за ним середнього заробітку. 

Після кожного дня давання крові та (або) її компонентів, у тому числі у разі її давання у вихідні, святкові та неробочі дні, донору надається додатковий день відпочинку із збереженням за ним середнього заробітку. За бажанням працівника цей день може бути приєднано до щорічної відпустки або використано в інший час протягом року після дня давання крові чи її компонентів (ст. 9 Закону про донорство).

Додати коментар