Україна як партнер розширених можливостей НАТО

Після років дипломатичних перемовин та оборонних реформ Україна нарешті стала партнером Програми розширених можливостей НАТО. Участь України НАТО схвалило 12 червня без жодних заперечень з боку країн-членів. Чому експерти називають програму «клубом обраних» і які нові можливості це відкриває для України, пояснює Центр громадського моніторингу та контролю.

«Клуб обраних»

НАТО запустило Програму розширених можливостей 2014 року. Її метою є посилити оперативну сумісність збройних сил країн-учасниць із арміями НАТО. Зокрема, задля участі у місіях та операціях Альянсу.

Партнерами НАТО із розширеними можливостями (Еnhanced Opportunities Partner (EOP)) наразі є 6 країн. Окрім нашої держави, це Йорданія, Швеція, Австралія, Грузія і Фінляндія. Усі ці країни розміщені в різних куточках світу, однак для кожної цей статус є геополітично важливим. Оскільки учасників небагато, то ця програма є більш ексклюзивним клубом, ніж Програма НАТО «Партнерство заради миру». Адже в останній беруть участь близько 40 країн-партнерів НАТО.

«Союзники по НАТО вирішили надати Україні статус партнера з розширеними можливостями, тому що Україна довела, що є дуже цінним партнером для НАТО, ми співпрацюємо з ними по багатьом різним напрямам. Це є шляхом до подальшого поглиблення нашого партнерства з Україною», – прокоментував рішення Альянсу генеральний Секретар НАТО Єнс Столтенберг.

Власне, до статусу партнера розширених можливостей Україна йшла досить тривалий час. Як пояснюють експерти, деякі союзники були проти тіснішої співпраці. Серед таких країн, наприклад, були Франція та Німеччина, які не хотіли погіршувати стосунки із Росією. Також противником зближення України з НАТО була Угорщина, дипломатичні стосунки з якою погіршились через закон «Про освіту». Однак, як свідчить рішення Північноатлантичної ради, країни-члени змінили свою думку. І жодних заперечень новий статус України не отримав.

«Вдячний членам Альянсу за визнання вагомого внеску України в спільні операції з підтримання миру. Статус Партнера розширених можливостей НАТО – практичне рішення, яке дозволить Україні і Альянсу ще краще взаємодіяти заради спільної безпеки», – подякував Альянсу президент України Володимир Зеленський.

Нові можливості для України

Програма розширених можливостей має низку переваг для партнерів. По-перше, це консультативна підтримка з безпекових питань, по-друге, участь у плануванні операцій НАТО та, по-третє, допуск до всіх навчань.

«Учасники EOP отримують низку переваг у співпраці з НАТО: політичні консультації з безпекових питань, розширений доступ до навчань і обміну інформацією, посилення оперативної сумісності військ країн-учасниць із силами НАТО», – зазначив голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки Олександр Завітневич.

Також важливою перевагою, на якій наголошують військові, є глибший і швидший обмін розвідданими з країнами-членами НАТО. Крім того, програма передбачає спільну протидію кіберзагрозам, міжнародному тероризму та організованій злочинності. Україна зможе поглибити співпрацю з Альянсом щодо підтримки безпеки в акваторії Чорного моря. Більше того, українці зможуть обіймати посади в Міжнародному військовому штабі та інших командних структурах НАТО.

Віцепрем’єр-міністр з європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина вважає, що долучення України до програми є дуже потужним політичним сигналом  щодо пріоритетів Альянсу. За її словами, на додаток до вже згаданих переваг «це дозволить ефективніше впроваджувати заходи, закладені в річній національній програмі». При цьому участь у цій програмі жодним чином не змінює стратегічний курс нашої держави: Україна і далі прагне членства в Альянсі.

«Ні Україна, ні НАТО не розглядають EOP (Програму розширених можливостей, – ред.) як відвернення уваги України від руху в напрямку ПДЧ і членства в Альянсі», – розповіла Стефанішина в інтерв’ю «Європейській правді».

Як реагує Захід?

Міжнародні військові експерти та представники НАТО погоджуються, що надання Україні статусу партнера з розширеними можливостями є великим політичним кроком. Передусім це – визнання зусиль Києва щодо впровадження стандартів Альянсу в ЗСУ та підтвердження залученості до партнерства з Україною.

«Цей крок є демонстрацією, що Україна дуже важлива для НАТО. Це дозволить мати більше спільних навчань та забезпечити кращу взаємосумісність сил», – прокоментувала посол США при НАТО Кей Бейлі Хатчинсон і висловила сподівання, що «Україна буде членом НАТО, коли настане правильний момент».

Так само підтримують нове партнерство України-НАТО у Канаді та Великій Британії.

«Канада завжди була солідарна з нашими українськими друзями й партнерами. Збройні сили Канади продовжують працювати з ними над зміцненням їхньої безпеки перед лицем російської агресії», – йдеться у повідомленні канадського оборонного відомства.

Тим часом британський міністр оборони Бен Воллес сказав: «Велика Британія вже має тісні стосунки з Україною, де наші солдати підготували понад 18 тисяч військових, але зараз ми сподіваємось на поглиблення співпраці у навчаннях та операціях НАТО. Усі ми отримаємо користь від тіснішої співпраці та підвищення операційної сумісності – НАТО пощастило мати такого партнера».

Своїм рішенням члени Альянсу чітко задекларували, що бачать Україну рівноцінним партнером. Перспективи членства для нашої держави цілком реальні, однак для цього Україна має далі йти шляхом реформ – оборонних, економічних і демократичних.

Додати коментар