Стартував Загальнодержавний туристичний проєкт #МандруйУкраїною

12 червня, о 17:00 стартував Загальнодержавний туристичний проєкт #МандруйУкраїною.

У Державному агентстві розвитку туризму України запевняють, що від ситуації з COVID-19 сфера туризму постраждала найбільше. В той же час це розкриває і певні можливості. Зараз сформувався безпрецедентний збіг обставин, що дає вікно можливостей для внутрішнього туризму. Багато унікальних місць в Україні навіть невідомі широкому загалу, при цьому, вони здатні здивувати будь-яку людину у світі. Більшість наших громадян впевнені, що у нас дуже гарна країна, але при цьому, лише мізерний відсоток, готовий подорожувати по її території поза звиклими місцями для літнього та зимового відпочинку.

Мета проєкту – змінити ставлення українців до України. Надихнути людей мандрувати Україною. Для того, щоб більше українців звернули на цю можливість запускають челендж#МандруйУкраїною, метою якого є стимулювати українців ділитись своїми подорожами та відкривати унікальні місця для інших!

Кожен може стати учасником челенджу #МандруйУкраїною#МандруйКиївщиною.

Давайте допоможемо один одному отримати задоволення від подорожі рідною країною. Якщо є місця в Україні, що вас надихають – поділиться ними! Просто поставте хештег #МандруйУкраїною і геолокацію в будь-якій соцмережі та порекомендуйте, що саме варто побачити, де побувати! Це може бути текст, фото чи відео – головне відкрийте Україну, яку ви любите для всіх!

Мандруйте Україною!
Майдруйте Київщиною!
Запрошуємо у мандри краєвидами Київщини!

Директор Вишгородського історико-культурного заповідника Влада Литовченко презентує Національний парк Межигір’я.

Назва парку пов’язана з тим, що ця місцевість розташована в долині, з трьох боків оточена пагорбами, які на здавна Поліссі називались горами. Саме цей затишний куточок між нинішнім Вишгородом і селом Нові Петрівці понад тисячу років тому облюбували ченці, які свого часу побудували тут величний монастир, відомий навіть за межами України. У ньому знаходили прихисток після бойових звитяг представники козацтва. Так, сама природа, з її тишею і красою спонукала до споглядального розміреного життя.

То ж поступово тут, на території Межигірського Спасо-Преображенського монастиря на березі Дніпра формувався садово-парковий ансамбль. Схили Дніпра поросли лісом. Серед розмаїття дерев – граб, сосна, дуб, вільха, біла акація тощо. Дихається тут легко й спокійно. Ростуть два унікальні дуби, обхватом 6,5 м і 5 м, якому вже майже 400 років, старовинний клен, обхватом 3,7 м, вік якого – понад 100 років).

Вочевидь, краса і спокій цієї місцини й спонукала до того, що після монастирського періоду Межигір’я, у радянські часи, тут було облаштовано заміську урядову резиденцію для високопоставлених чиновників. Коли в ній виникла потреба після перенесення у 1934 році столиці УРСР із Харкова до Києва, то було вирішено обрати для цього територію колишнього Межигірського монастиря. За часів СРСР це була резиденція П. Постишева, С. Косіора, М. Хрущова та В. ЩербицькогоКожний наступний господар руйнував особняк попередника і зводив новий.

Під час німецької окупації тут розташовувалася резиденція райхскомісара України Е. КохаУ 1991 році тут проходила офіційна зустріч Генерального секретаря СРСР М. Горбачова з канцлером ФРН Г. Колем.

У 2002–2014 роках тут розташовувалась приватна резиденція Віктора Януковича. Вочевидь, саме у часи президентства Януковича Межигір’я вдруге після монастирських часів стало широко відоми.

На території Межигір’я розташовані два причали з яхт-клубом, вертолітний майданчик, кінний клуб, гараж із раритетними автомобілями й мотоциклами (понад 70 одиниць), корабель-ресторан «Ґалеон», поле для гольфу, тир, тенісні корти, алеї на березі Дніпра, молочна ферма, спа-центр, сауна, пожежна частина, вежа мобільного зв’язку, городи, теплиці, оранжереї, мисливські угіддя, кінологічний центр, зоопарк, страусина і качина ферми, фазанарій, стайня, штучне озеро (наповнюється водою з десяти артезіанських свердловин).

Після втечі екс-президента України В. Януковича 2014 року резиденцію «Межигір’я» відкрито для загального відвідування.
У 2014 році Верховна Рада України прийняла постанову про повернення Межигір’я в державну власність.
Нині на території комплексу розташовано вісім пам’яток історії та археології різного часу, які були відкриті й частково досліджені археологами. Серед них –комплекс підземних монастирських печер у Пекарницькій горі, що описувалися дослідниками ще в ХІХ ст. Галерея печер починалася від пристані на березі Дніпра та проходила в глибину пагорба на 40 м. Є свідчення про існування тут печерної церкви. Зараз унаслідок зсувів та обвалів місцезнаходження підземного комплексу встановити неможливо.

У в пам’ять про монастирські часи в Межигір’ї на території колишньої обителі зведено невеликий храм Преображення Господнього, який є діючим. У ньому є копія Братської ікони Божої Матері, яка вважається чудодійною, і легендарна історія якої пов’язана з Вишгородом. За легендою, вона у 1654 році дивним чином з’явилася в Борисоглібському храмі Вишгорода, але в 1662 році, коли внаслідок боротьби з Польщею церква була розорена, ікону встигли винести. ЇЇ пустили Дніпровськими водами, які принесли її до Київського Подолу. А звідти образ із почестями перенесли у Братський монастир. Саме від цього монастиря, де ікона залишалася протягом тривалого часу, вона й отримала свою назву.

Втім, нині люди приїжджають до Межигір’я як до популярного парку, де можна відпочити й насолодитись красою природи та мистецтвом людей, які створили тут прекрасний затишний куточок.

Світлина від Київська обласна державна адміністрація.
Світлина від Київська обласна державна адміністрація.
Світлина від Київська обласна державна адміністрація.

Додати коментар