Першокласників у Переяславі значно побільшає. Школи готуються прийняти їх

Практично завершено зарахування дітей до перших класів загальноосвітніх шкіл Переяслава. З першого вересня за парти їх сяде дещо більше, ніж минулого року. Про деякі особливості цьогорічного набору розповів начальник міського відділу освіти Петро Ярмоленко (51 рік) – Переяслав.City.

Зазначив, що ось вже другий рік поспіль в Україні ця процедура проходить за новими правилами. Заяви на зарахування дітей до школи батьки подавали з 1 березня по 31 травня. Як і минулого року, подавати їх можна було до будь-якої школи, але беззаперечно прийняти дитину повинна була лише та школа, що закріплена на території їх проживання. Якщо вибір упав на іншу школу, то там прийняти дитину можливо за наявності місць, або ж, якщо в цій школі навчаються її старші брат, сестра, або ж тут працюють її батьки.

Протягом літа теж можна подавати заяви на зарахування до школи, але на вільні місця.

– За попередніми підрахунками у новому навчальному році у школах міста ми очікуємо 388 першокласників, – зазначив. – Скажу для порівняння, що минулого року їх було 374. Цьогорічні першокласники – це в основному діти 2014 року народження. На той час демографічна ситуація ще була дещо краща, ніж у наступні роки.

Щодо наповнюваності класів, то зараз відповідно до законодавства нормою є 30 дітей. І, за його словами, у Переяславі її в основному дотримуються. Лише у деяких небагатьох випадках у першій та другій школах, розміщених у центральній частині міста і традиційно більш популярних, у класах може бути і 31, і 32 учня. У шостій школі, що також у центрі, робити великі класи не дозволяють технічні причини. А от, скажімо, у сьомій школі, як ні в якій іншій, простору достатньо.

– Тож, цілком можливо, що тут вперше буде аж п’ять перших класів, – наголосив. – На кінець травня там вже було набрано майже 130 дітей. Раніше у нас найбільше було чотири перших класи в одній школі.

Інша справа, що у зв’язку з інфекцією коронавірусу, що залишається актуальною і в червні, заходами протидії її поширенню, поки що достеменно не відомо, як розпочнеться новий навчальний рік у вересні. З цього приводу Петро Миколайович висловив сподівання, що школи відновлять традиційний навчальний процес. А поки є час, до нього, як і зазвичай у літній період, готуються.

На косметичні ремонти (фарбування, побілка тощо) кожному закладу було перераховано по 8 тис. грн бюджетних коштів. Також, де можливо і потрібно, залучаються кошти чи допомога спонсорів, батьків. Більш складні планові ремонти проводилися і під час карантину. Було замінено аварійний дах на їдальні у третій школі. У першій школі закінчується ремонт підвального приміщення, який проводили у кілька етапів. Також було полагоджено футбольне поле у сьомій школі. Загалом ці та деякі інші ремонти не можна назвати великими у порівнянні з тими проєктами, що реалізовувалися раніше. На найближчу перспективу значних ремонтів також не планувалося.

Додати коментар