Із мапи Київщини зникне майже 20 районів (ФОТО)

Опублікована карта районів Київщини, де позначено 6 районів, які будуть утворені у результаті впровадження другого етапу адміністративно-територіальної̈ реформи.

На Київщині замість замість 25 районів залишається 6. Про це повідомляє Ірпінь Daily, і публікує карту, на якій позначено районування, запропоноване Київською ОДА, і схвалене на рівні міністра Олексія Чернишова у межах робочого засідання тиждень тому.

Одним з укрупнених у межах адмінреформи районів Київщини мав стати Ірпінський. Але на карті він позначений по-іншому – Бучанський.

Чому так? «Через конфлікт з Бородянкою та Вишгородом. Бо насправді більшість нинішніх керівників міст і ОТГ підтримували варіант Бородянського району – через зручну логістику і наявне окреме приміщення ради. Проте агресивні дії Ірпеня і той факт, що Бородянка – селище, не дали цьому відбутися. Вивчивши конфліктогенне середовище Приірпіння, Офіс президента та уряд обрали Бучу як найбільш зручне місто обласного значення для офісу урядника», – пояснюють у виданні, і звертають увагу, що й цей варіант не є остаточним.

Вочевидь, дискусії щодо того, яке місто нового району стане райцентром, і досі тривають. Зокрема, як повідомляв «Погляд», депутати Вишгородщини на позачерговій 46 сесії районної ради VІІ скликання запропонували визначити центром субрегіонального рівня Вишгород замість Ірпеня.

Отже, поки що інтрига тримається, тим більше, що остаточне рішення щодо цього має бути винесене у липні. «За планом реформи, до середини липня цього року передбачаємо, що Верховна Рада прийме постанову про утворення в Україні нових районів. У зв’язку з цим вже зараз треба розуміти, як після ліквідації нинішніх і створення нових районів будуть реорганізовуватися місцеві органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування, як вирішуватимуться між ними питання правонаступництва комунального і державного майна, бюджетних ресурсів, прав та інших зобов’язань», – зазначив заступник міністра розвитку громад та територій України В’ячеслав Негода.

Також повідомляється, що Мінрегіон із залученням експертів розробив проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впорядкування окремих питань діяльності та організації органів державної влади, органів місцевого самоврядування у зв’язку із утворенням (ліквідацією) районів». Документом, серед іншого, пропонується врегулювати питання призначення виборів старост, правонаступництва майна, прав та обов’язків районних рад ліквідованих районів, завершення повноважень та правонаступництва органів місцевого самоврядування.

А поки що громадськість вивчає опубліковану карту і висловлює свої думки. «Нове районування Київщини. Від конфлікту Ірпеня з Бородянкою та Вишгородом виграла Буча. Тепер наш район пропонують назвати Бучанським. Фастівський район включає в себе Боярку та Васильків. Бориспільський – Бровари. Обухівський теж зберігся. Тепер кожному з нас доведеться вчити не лише конфігурацію нових 69 громад Київщини, а й хто в якому районі опинився. Але це вже майже кінець реформи децентралізації. І це дуже добре. Україна отримає нову карту, набагато логічнішу, ніж радянська. Сталінський територіальний поділ країни буде нарешті убито», – зокрема зауважила на своїй facebook-сторінці Михайлина Скорик-Шкарівська.

Як повідомляв “Погляд”, у вересні минулого року був запропонований проєкт районування на Київщині, який включав 6 районів.

Додати коментар