В Україні відновлюється авіасполучення: куди і коли можна летіти

Із 5 червня в Україні відновлюється пасажирське авіасполучення: з Києва можна буде подорожувати до інших великих українських міст.

Про те, куди і коли можна буде летіти, розповідає Радіо Свобода.

Полетіти за кордон можна буде з 15 червня, але лише до деяких країн, які зменшують карантинні обмеження синхронно з Україною.

А вже відсьогодні Україна відновлює внутрішні регулярні авіарейси, свідчить офіційна інформація аеропорту «Бориспіль». Перші два пасажирські літаки вирушають ввечері до Дніпра та Одеси.

Авіасполучення відновлюється зі згоди Кабінету міністрів, який в рамках поетапного послаблення карантину розблокував внутрішні авіаперельоти з 5 червня (між тими регіонами, в яких це дозволяє епідемічна ситуація), а міжнародні – з 15 червня, але лише з тими державами, які на той час так само будуть готові відкрити своє небо для українських літаків.

Куди можна полетіти в Україні?

– Із 5 червня відновлюються авіарейси з Києва до Одеси та Дніпра і назад;

– з 8 червня можна буде летіти з Києва до Львова та Харкова;

– з 12 червня авіакомпанії анонсують рейси Київ-Запоріжжя;

– з 15 червня відкривається авіасполучення з Києва до Івано-Франківська, Херсона і Чернівців: квитки на ці напрямки можна забронювати на сайтах авіакомпаній та профільних ресурсах з пошуку рейсів.

Цей перелік не є вичерпним, оскільки повідомлення про нові рейси можуть з’явитися щогодини, а крім того, уряд може скасувати послаблення карантину для регіонів, в яких епідемічна ситуація є несприятливою.

Які критерії безпеки визначив уряд?

Ситуацію можна вважати відносно сприятливою, якщо кількість нових хворих за останній тиждень не була більшою ніж 12 випадків на 100 тисяч жителів, щоб в інфекційних лікарнях залишалися вільними не менше від половини ліжок та щоб рівень тестування на СOVID-19 був не меншим ніж 12 тестів на 100 тисяч жителів.

Оцінювати, чи є епідемічна ситуація несприятливою, мають регіональні комісії з протидії надзвичайним ситуаціям.

За даними МОЗ, станом на четвер несприятлива епідемічна ситуація була в Києві, а також у Волинській, Дніпропетровській, Донецькій, Житомирській, Луганській, Львівській, Рівненській та Чернівецькій областях.

Окрім того, 4 червня МОЗ заявило, що готує протиепідемічні рекомендації для авіаперевізників, які готуються відновити польоти.

До яких країн можна полетіти?

Із 15 червня Україна домовилася поновити авіасполучення з Туреччиною, Грецією, Кіпром та Грузією, анонсував 1 червня в телеефірі міністр інфраструктури України Владислав Криклій. Він пояснив, що йдеться саме про популярні серед українців туристичні напрямки, і не виключив навіть, що деякі авіамаршрути можуть відновитися і раніше.

Посадовці цих чотирьох країн так само заявляють, що (попередньо) готові впускати українців.

Які ще авіаційні маршрути можуть відновитися найближчим часом?

Українські авіакомпанії та аеропорт «Бориспіль» відображали вильоти до деяких європейських країн, а також до Туреччини та США ще у травні. Однак ідеться про нерегулярні, передовсім евакуаційні рейси, якими іноземці можуть повертатися з України додому, а українці, які опинилися за кордоном, до України.

Сайти авіакомпаній та сервіси з пошуку квитків повідомляють, що в червні відновляться авіаційні маршрути з України до більшості країн ЄС (зокрема, до країн Балтії, Польщі, Німеччини, Франції та Великої Британії), а також до США, Білорусі, Грузії та Вірменії.

Переважна більшість із них вирушатиме із трьох українських міст: Києва, Харкова та Львова. Втім, за деякими напрямками регулярне сполучення анонсують лише з кінця червня. Квитки економ-класу подорожчали приблизно удвічі-утричі, порівняно з «докоронавірусними» цінами. Також сервіси з пошуку авіаквитків попереджають: рейси можуть переноситися через пандемію.

Тим часом декілька країн вже анонсували, що готові впускати пасажирські рейси з України цього літа:

Польща – не лише найпопулярніша країна ЄС для українських заробітчан, а й туристичний напрям. Вона готова відкривати кордони, зокрема і для українців, з 15 червня, повідомляє віцепрем’єрка Польщі Ядвіга Емілевич.

Австрія – австрійські авіаперевізники обіцяють перший рейс з Києва до Відня 22 червня.

Хорватія – наразі впускає іноземців лише з кількох країн (переважно членів ЄС), однак, за словами прем’єр-міністра Хорватії Андрія Пленковича, найближчим часом цей перелік збільшиться. Окрім того, обмеження не поширюються на туристів, які вже забронювали/оплатили житло.

Чехія дозволила в’їзд іноземних туристів раніше за всіх у ЄС – з кінця квітня. Проте для в’їзду іноземець має пройти тест на коронавірус на кордоні або ж піти на карантин.

Ісландія готова впускати туристів, зокрема і з-за меж ЄС, з 15 червня, повідомляє голова уряду цієї острівної країни Катрін Якобсдоттір. Втім, туристи можуть в’їжджати і до 15 червня, якщо пройдуть на кордоні тест на коронавірус або погодяться на двотижневий карантин після в’їзду.

Додати коментар