Кабмін затвердив ОТГ Переяславщини: розширилася Студениківська і сформувалася Переяславська

20 травня Кабінет Міністрів України затвердив перспективні плани формування територій громад ще чотирьох областей, серед яких і Київська. Згідно з документом, в ній буде 69 ОТГ, які  покривають всю територію області – Переяслав.City.

У затвердженому плані на Переяславщині є п’ять спроможних об’єднаних громад. Без змін залишилися території раніше створених ОТГ — Дівичківської та Циблівської.  До Ташанської громади ввійшли Улянівська та Полого-Вергунівська сільські ради, які досі утримувалися від об’єднання і не брали участі в перших виборах.

Найбільше розширилася Студениківська ОТГ, до якої доєдналася спочатку Строківська сільська рада, а також Семенівська (Баришівського району) та Пристромська, з долею яких до останнього не було чіткого рішення в КОДА.

Такий варіант ОТГ на Переяславщині розглядався в КОДАТакий варіант ОТГ на Переяславщині розглядався в КОДА

Решта сіл району ввійшли до складу міської Переяславської ОТГ, це —Великокаратульська, Гайшинська, Гланишівська, Вовчківська, Демянецька та Мазінська сільські ради з адмінцентром у місті Переяслав.

 

Коментуючи черговий крок у реалізації реформи децентралізації, міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов (до призначення голова Київської ОДА) зазначив: «…останнім часом ми дуже пришвидшили погодження і затвердження перспективних планів». За його оцінкою, це сприятиме підсиленню спроможності громад, відновленню інфраструктури, створенню комфортніших умов проживання людей.

Водночас пришвидшення мотивоване і тим, що чергові місцеві вибори мають відбутися в країні з повністю сформованим адміністративно-територіальним устроєм. Адже перші місцеві вибори у новостворених ОТГ пройдуть водночас із черговими. Відповідно до Конституції, це має бути 25 жовтня цього року.

Обрання депутатів та голови об’єднаних громад відбуватиметься вже за новим Виборчим кодексом, який вступив у силу з 1 січня 2020 року, а закон «Про місцеві вибори» втратив чинність. Важливою новацією цих виборів буде те, що депутатів до ради об’єднаної громади обиратимуть тільки за мажоритарною системою. Це забезпечить представництво від кожної території, що ввійшла до складу ОТГ.  

Додати коментар