Як оподатковуються іноземні доходи? Що оподатковується ПДФО?

 

Об’єктом оподаткування  податком на доходи фізичних осіб та військовим збором у резидентів України є, зокрема, іноземні доходи, тобто доходи отримані з джерел за межами України – п.163.1 ст.163 Податкового кодексу України.

Який це дохід?

Дохід, отриманий з джерел за межами України –  це будь-який дохід, отриманий резидентом,  у тому числі від будь-якого виду діяльності за межами митної території України, включаючи доходи від виконання робіт (послуг) за цивільно-правовими договорами та трудовими договорами, інші доходи від будь-яких видів діяльності за межами  митної території України або на території, непідконтрольній контролюючим органам – п.п.14.1.55 п.14.1 ст.14 ПКУ.

Оподаткування іноземних доходів регулюється пунктом 170.11 ст.170 ПКУ.

Чи потрібно декларувати такий дохід?

Іноземний дохід включається до загального річного оподатковуваного доходу платника податку – отримувача доходу. Отримувач таких доходів зобов’язаний подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи  та оподаткувати іноземний дохід за ставкою, визначеноюв п. 167.1 ст. 167 ПКУ  – 18%.

У разі якщо згідно з нормами міжнародних договорів, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, платник податку може зменшити суму річного податкового зобов’язання на суму податків, сплачених за кордоном, то суму такого зменшення за зазначеними підставами він визначає у річній податковій декларації.

Які потрібні документи?

Фізична особа – резидент, яка отримала іноземний дохід та сплатила податки за межами України, для отримання права на зарахування сплачених податків повинна надати довідку від державного органу країни, де отримувався такий дохід (прибуток), уповноваженого справляти такий податок, про суму сплаченого податку та збору, а також про базу та/або об’єкт оподаткування. Зазначена довідка підлягає легалізації у відповідній країні, відповідній закордонній дипломатичній установі України, якщо інше не передбачено чинними міжнародними договорами України – п.13.5 ст.13 ПКУ.

Якщо такі документи відсутні?

Якщо у платника податку відсутні підтверджуючі документи щодо суми отриманого доходу з іноземних джерел та суми сплаченого ним податку в іноземній юрисдикції, оформлених відповідно до ст. 13 ПКУ, такий платник зобов’язаний подати до контролюючого органу за своєю податковою адресою заяву про перенесення строку подання податкової декларації до 31 грудня року, наступного за звітним. У разі неподання в установлений строк податкової декларації платник податків несе відповідальність, встановлену ПКУ та іншими законами.

Що не зараховується у зменшення суми?

У зменшення суми річного податкового зобов’язання платника податку не зараховуються:

а)податки на капітал (приріст капіталу), податки на майно;

б)поштові податки;

в)податки на реалізацію (продаж);

г)інші непрямі податки незалежно від того, чи належать вони до категорії прибуткових податків, або вважаються окремими податками згідно із законодавством іноземних держав.

Сума податку з іноземного доходу платника податку – резидента, сплаченого за межами України, не може перевищувати суму податку, розраховану на базі загального річного оподатковуваного доходу такого платника податку, відповідно до законодавства України.

ГУ ДПС у Київській області

Додати коментар