Якщо повірка лічильника не проведена

Відповідно до статті 17 Закону України «Про метрологію та метрологічну діяльність», засоби вимірювальної техніки, які перебувають в експлуатації, підлягають періодичній повірці, а споживачі зобов’язані своєчасно подавати лічильники на періодичну повірку.

Відтак, засоби обліку води, які не пройшли періодичної повірки не можуть вважатися як такі, що відповідають встановленим вимогам, та не допускаються до експлуатації.

Проводити розрахунки за отримані послуги згідно з показаннями лічильників води, у разі коли хоча б один з приладів обліку води не пройшов періодичної повірки, не має правових підстав.

Враховуючи вищевикладене зазначимо, що розрахунки за отримані послуги з централізованого водопостачання та водовідведення з приміщень абонентів, де повірка лічильників не проведена, проводяться згідно з встановленими нормативами споживання з урахуванням кількості зареєстрованих в помешканні осіб. Після проведення періодичної повірки приладів розподільного обліку води, нарахування буде проводитись згідно до показань повірених лічильників води.

Для запобігання поширенню COVID-19 КП Переяславське ВУКГ впроваджує усі можливі заходи безпеки. Для мінімізації контакту працівників зі споживачами деякі роботи тимчасово призупинено, в тому числі пломбування лічильників у приміщеннях Про це інформує пресслужба підприємства.

Кому до початку карантину працівники КП Переяславське ВУКГ  розпломбували водоміри та склали відповідний акт, підприємство буде нараховувати за спожиті послуги водопостачання та водовідведення згідно із середньомісячними показаннями засобів обліку за попередні три місяці.

Після завершення карантину просимо не зволікати та відразу викликати нашого контролера для опломбування лічильників за наступними тел.:

Методика розподілу вступила в дію

У відповідності до вимог Закону України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання» мешканці будинку як власники цілісного майнового комплексу мають сплачувати за весь обсяг води, який був наданий до споживання всього будинку.

Розподіл обсягів спожитих послуг у будівлі здійснюється згідно «Методики розподілу між споживачами обсягів спожитих у будівлі комунальних послуг», яка затверджена наказом №315 від 22.11.2018 Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, та введена в дію з 25.01.2019 року.

Серед основних принципів, що застосовує Методика, – принцип визначення та розподілу небалансу – різниці між обсягом холодної води зафіксований загальнобудинковим лічильником та сумарним обсягом спожитої холодної води за показниками квартирних лічильників:

  • для будинків, де усі приміщення оснащені лічильниками холодної води, обсяг небалансу розподіляється між усіма споживачами пропорційно до обсягу споживання.
  • для будинків, де частина приміщень не оснащена лічильниками холодної води, обсяг небалансу розподіляється між споживачами, які не мають лічильників, пропорційно до кількості осіб, які фактично користуються послугами.

Для кожного будинку Методикою встановлюється свій розрахунковий період, на кінцеву дату якого проводиться зняття показників комерційного (загальнобудинкового) вузла обліку та здійснюється розподіл між споживачами.

Це дасть можливість не тільки об’єктивно здійснити розподіл використаних вами послуг, а й допоможе зекономити ваш сімейний бюджет.

Додати коментар