22 травня – День біологічного різноманіття

Програма ООН з довкілля у 1988 році впровадила робочу групу експертів, що повинні були вирішити проблеми потреби у міжнародній конвенції з біорізноманіття. У 1989 році була організована група правових експертів для підготовки правової бази створення міжнародної конвенції. 22 травня 1992 року в Найробі на Конференції було представлено фінальний текст угоди про створення Конвенції з біологічного різноманіття.

З червня 1992 року по червень 1993 року Конвенція назбирала 163 підписи сторін і набрала чинності 29 грудня 1993 року.

Міжнародний день біологічного різноманіття спочатку був призначений на дату 29 грудня, коли набрала чинності Конвенція з біологічного різноманіття. Проте така дата не дуже зручна для проведення міжнародного дня, адже на кінець грудня в багатьох державах припадають національні свята, тому в 2000 році було вирішено проводити Міжнародний день біологічного різноманіття 22 травня — дата, яка відповідає представленню Конвенції з біологічного різноманіття на Конференції з проблем усиновлення у Найробі.

Конвенція про біологічне різноманіття являє собою міжнародну угоду, покликану сприяти збереженню та раціональному використанню запасів біорізноманіття та його вигод на справедливій і рівноправній основі. Основною метою Конвенції є збереження біологічного різноманіття на генетичному, видовому, екосистемному рівнях.

Біологічне різноманіття Землі складається з 8,7 мільйонів біологічних видів (± 1,3 млн). З них описано 1,6 млн. Кожну годину на землі зникає 3 види живих організмів, тобто майже 30 тисяч на рік. Скорочення видів тварин і рослин викликає деградацію екосистем. У результаті відбувається опустелювання земель, скорочення продуктивності земельних угідь і, врешті, погіршення умов життя. Будь-який живий організм відіграє свою роль в екосистемі і є ланкою ланцюгів живлення, які складаються в харчові мережі. Якщо одна частинка такого ланцюга випадає, під загрозою знаходиться вся екосистема.

Близько 60% екологічних систем деградує або використовується бездумно, що зумовлює втрату біологічного різноманіття і призводить до важких наслідків.
Щорічно в Переяславській ЗОШ І-ІІІ ступенів N3 школярі та педагоги долучаються до відзачення Міжнародного дня біологічного різноманіття, влаштовуючи різноманітні акції з висадження дерев, кущів та квітів. Не виключення і 2020 рік, в період карантину, напередодні цієї мегаважливої екологічної дати, нам вдалося висадити на території школи 16 саджанців верби декоративної, 44 кущів традесканції багаторічної, 12 кущів хризантеми корейської,та 8 кущів проса декоративного. Ми повинні сьогодні чітко усвідомити, що єдиний вихід врятувати нашу планету – це висаджувати рослини, багато рослин . В цей день , хочемо також нагадати усім переяславцям, що жити щасливо можна тільки у гармонії з природою! Отож, робимо правильні висновки! 

Додати коментар