Відбулася робоча нарада з питань наповнення бюджету

7 травня відбулася робоча нарада щодо стану виконання планових показників доходів міського бюджету за чотири місяці 2020 року, яку провів міський голова Тарас Костін.  У нараді взяли участь: заступник міського голови Валентина Губенко, керуюча справами міськвиконкому Ольга Гребенщикова, начальник фінансового управління Юлія Жарко, начальник міського центру надання адміністративних послуг Тетяна Швидка, начальник відділу з питань використання земель та земельного кадастру Олена Шосталь, головний спеціаліст відділу комунального майна Ольга Агейкіна.

Начальник фінансового управління Юлія Жарко доповіла учасникам наради, що станом на 1 травня 2020 року виконання власних доходів загального фонду місцевого бюджету склало 97.8 відсотків. Всього недоотримано до плану надходжень у зв’язку із запровадженням карантинних заходів у країні 1 мільйон 104 тис. 900 грн. Найбільше коштів у місцевий бюджет не надійшло від сплати за землю (земельний податок та оренда землі) – 774.3 тис. грн. По єдиному податку до планових показників недоотримано 162.8 тис. грн. Значне зменшення надходжень до бюджету від прогнозованих відбулося через перехід міського центру надання адміністративних послуг та інших підрозділів, що надають адміністративні послуги, на роботу в закритому режимі, – 400 тис. грн. Також суттєве зменшення надходжень до місцевого бюджету спостерігається і по сплаті інших податків і зборів. Ситуація, що склалася, пов’язана з уведенням в Україні карантинних заходів відповідно до постанови Кабінету Міністрів України за №211 від 11 березня 2020 року “Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2” та вимушеною зупинкою роботи значного сегменту суб’єктів підприємницької діяльності міста. Також, відповідно до положень Закону України «Про внесення змін до Податкового Кодексу України та інших Законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби COVID-19» від 17 березня 2020 року зі змінами, у міському бюджеті очікується втрата надходжень від сплати за землю та податку на нерухоме майно за березень поточного року, що орієнтовно становить 850 тис. грн. Крім того, зазначеним законом також передбачене відтермінування сплати таких податків до 30 червня 2020 року. У пояснюючій записці Міністерства фінансів України та проєкті змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» зазначено, що за розрахунками Міністерства фінансів України, фінансовий ресурс місцевих бюджетів на 2020 рік в цілому може зменшитися майже на 10 відсотків.

 «На місцевому рівні прослідковується тенденція до зменшення надходжень від сплати податків з доходів фізичних осіб. Зокрема, відсутні надходження від підприємців, які призупинили свою діяльність. Поки що план за надходженнями цього податку за перший квартал виконано майже на 100 відсотків, але в ІІ кварталі слід чекати їх зменшення через зниження темпів приросту. Таким чином, за розрахунками нашого фінансового управління до кінця року міський бюджет може недоотримати близько п’яти мільйонів гривень», – зазначила Юлія Жарко.

До слова, у минулому році перевиконання плану по надходженнях складало в середньому 11 відсотків щомісяця, що становить близько мільйона гривень. У першому кварталі 2020 року відбулося перевиконання плану надходжень тому, що план сплати акцизу на пальне був складений на квітень 2020 року.

Враховуючи ситуацію, що склалася на сьогодні, було вирішено призупинити всі видатки місцевого бюджету, які не є  першочерговими, в тому числі капітальний ремонт вулиці Солонці та капітальний ремонт водопроводу по вулиці Тараса Федоровича.

Учасники наради також обговорили питання пошуку додаткових джерел надходжень до бюджету. Міський голова наголосив на потребі активізації роботи, зокрема, з питань збільшення надходжень до бюджету від сплати земельного податку. Він дав доручення начальнику відділу з питань використання земель та земельного кадастру Олені Шосталь організувати роботу у цьому напрямі,- попрацювати з боржниками по земельному податку з минулих років, обчислити недоотриману вигоду від використання земельних ділянок без сплати податків та нарахувати її  відповідним суб’єктам господарювання для оплати, а також провести моніторинг сплати земельного податку.

«Ми повинні, незважаючи на складні умови, згуртуватися разом, накреслити план ефективних дій та вирішити питання наповнення місцевого бюджету, бо від цього залежить подальше нормальне функціонування всіх сфер діяльності нашої громади. Я впевнений, що всі накреслені на цей рік плани таким чином нам вдасться реалізувати», – сказав Тарас Костін.

 На початку наступного місяця після отримання інформації про поточний стан виконання бюджету за надходженнями заплановано провести аналогічну робочу нараду, обговорити результати проведеної роботи та вивчити можливість подальшого фінансування капітальних видатків, що були призупинені.

Додати коментар