Мобільний пункт “сортування” пацієнтів поставили в лікарні для резерву. Він не задіяний

У неділю ввечері, 29 березня, міський голова Тарас Костін на своїй сторінці у фейсбуці опублікував повідомлення, яке спричинило одне з найактивніших та найгостріших дискусій переяславців у соцмережі Переяслав.City.

Йшлося про те, що на території лікарні, поряд із корпусом інфекційного відділення, міськрада спільно з керівництвом району організувала встановлення “тимчасового мобільного пункту прийому хворих з підозрою на COVID-19. Мета: для відмежування хворих з підозрою від приміщень інших корпусів лікарні. Це запобіжні заходи для унеможливлення розповсюдження захворювання,” — так написав Тарас Костін і додав фото такого пункту – це великий військовий намет.

30 березня зранку директор ЦРЛ Лариса Кузьменчук прокоментувала цю інформацію:

– Про обов’язкове встановлення таких мобільних “сортувальних” пунктів є відповідний наказ головного державного санітарного лікаря Віктора Ляшка, і ми його виконуємо. Ще раз наголошую, що це тільки завчасний попереджувальний захід. Наразі ми там нічого не розміщуємо і хворих там не прийматимемо. Цей намет стоятиме як резерв, аби в разі необхідності не шукати його в останній момент.

У лікарні перебуває пацієнт із пневмонією, і ми перевірили його стан за допомогою експрес-тесту. Результат був негативний.

Із приводу інформації мера щодо використання експрес-тестів нашими лікарями Лариса Кузьменчук пояснила так:

– Це була своєрідна навчально-тренувальна ситуація. У лікарні перебуває пацієнт із пневмонією, і ми перевірили його стан за допомогою експрес-тесту. Результат був негативний. Водночас наші медики випробували нові для них тести: як їх використовувати, контролювати показники і загалом їхню дієвість.

Також цими тест-системами ми перевірили і ймовірність інфікування пацієнтів, яких доправили в нашу лікарню після аварії 28 березня. Серед них було троє туристів із Малайзії і один із Польщі. Тести показали негативний результат, але з часом ми зробимо повторне дослідження, аби контролювати їхній стан щодо вірусу.

Лікарня отримала додаткове фінансування з бюджетів міста, району та ОТГ загальною сумою близько 1,6 млн грн.

Лариса Кузьменчук зазначила, що лікарня оперативно отримала додаткове фінансування з бюджетів міста, району та ОТГ загальною сумою близько 1,6 млн грн саме для закупівлі необхідного їм оснащення та засобів захисту медпрацівників.

– Це найкращий варіант допомоги нам зараз, тому що гроші ми використовуємо саме на те, що нам необхідне і дійсно потрібне. Не витрачаємо час на перемовини і уточнення вимог до тієї матеріальної благодійної допомоги, яку нам могли би надавати. Я дякую всім за розуміння і підтримку.

Зазначимо, що, як повідомив Віктор Ляшко на брифінгу 26 березня, МОЗ визначило для медиків алгоритм для виявлення коронавірусної хвороби, алгоритм надання екстреної медичної допомоги, правила застосування засобів індивідуального захисту, правила догляду за хворим на коронавірусну хворобу в домашніх умовах, критерії для госпіталізації. І всі медики дотримуються цих правил.

Додати коментар