Школа онлайн. Як карантин впливає на навчання?

Через пандемію коронавірусу понад 100 країн світу закрили навчальні заклади на карантин. Україна – не виняток, з 12 березня усі школи та університети працюють дистанційно. Поки навчальні заклади закриті до 24 квітня, але остаточну дату закінчення карантину в уряді поки не називають. Як українські вчителі опановують цифрові інструменти навчання і що робити з підготовкою до ЗНО, досліджували експерти Центру громадського моніторингу та контролю.

Вчителі йдуть у мережу

Дистанційне навчання в школах України дуже неоднорідне. Залежно від якості інтернету, цифрових навичок вчителя і технічних засобів у школярів навчання на відстані може бути дуже різними. Як розповідають самі батьки, чимало вчителів втілюють віддалене навчання за допомогою груп у Viber, куди скидають завдання. Хтось іде шляхом відеоконференцій через Skype, інші публікують список завдань на сайті школи. Найсучасніші обирають різні ресурси для дистанційного навчання, на кшталт Google classroom.

Однак на практиці більшості вчителів часто бракує знань і навичок для вибору онлайн-інструментів. Аби у вчителів був орієнтир, як організувати свою роботу в нових умовах, Міністерство цифрової трансформації запустило безкоштовний онлайн-курс про організацію дистанційного навчання.

Освітній серіал «Карантин: онлайн-сервіси для вчителів» уже доступний на сайті Дія (osvita.diia.gov.ua). Його мета – познайомити вчителів із сучасними сервісами віддаленої роботи, показати, як їх можна використовувати у навчальному процесі.

«Сервіси відеозв’язку не вирішують проблему, тому що за допомогою них ти можеш виключно провести урок. А тобі ще потрібно поставити завдання, провести оцінювання, дати зворотній зв’язок учням, комунікувати паралельно з батьками. Тому ми показуємо вчителям різні варіанти сервісів, а вони для себе обирають найбільш зручний», – пояснює заступник міністра цифрової трансформації Валерія Іонан.

Онлайн-курс містить 6 відеороликів за участі педагогів та експертів. Спікери пояснюють алгоритми спілкування вчителів і учнів на період дистанційного навчання, а також специфіку використання сервісів: Google Classroom, Microsoft Teams, Cisco Webex, Zoom, Class Dojo, Classtime.

Ще одним інструментом на допомогу вчителям мають стати відеоуроки. Так, за ініціативою Президента Володимира Зеленського, з квітня в Україні стартує проєкт «Всеукраїнська школа онлайн».

«Важливий момент – це дистанційна освіта під час карантину. Наше завдання як держави забезпечити кожній дитині вільний доступ до знань. З цією метою, у понеділок, 6 квітня стартує проєкт Всеукраїнська школа онлайн. В рамках проєкту 40 педагогів із Києва на час карантину стануть вчителями для всієї України», – пояснив президент.

Наразі найкращі педагоги країни записують відеоуроки з різних предметів для 5-11 класів. За словами президента, школярі зможуть дивитися уроки на Facebook та Youtube. Крім того, їх щоранку транслюватимуть українські телеканали.

При цьому Зеленський наголошує, що попри зміну формату роботи, зарплата освітян не зміниться.

«Усім працівникам у сфері освіти рекомендовано перейти на дистанційну форму роботи. Середня заробітна плата на час карантину буде збережена і виплачена», – запевнив Президент.

Корисні поради і підготовка до ЗНО

Освітяни кажуть, що попри усі зусилля викладачів, на період карантину велика відповідальність за навчання дітей покладається на батьків.  Карантин – це не канікули, тому саме батьки повинні організувати уроки вдома. Важливо ще на початку карантину правильно побудувати робочий день дитини. Правило номер один – дотримуватись режиму дня та балансу навчання і відпочинку.

Крім того, освітні експерти радять не тільки виконувати домашні завдання, а й звернути увагу на додаткові онлайн-сервіси для навчання. Особливо це буде корисно учням старших класів, які готуються до ЗНО.

Так, 17 березня Міністерство освіти і науки запустило онлайн-курси з підготовки до ЗНО. Лекції з української мови та літератури, біології, математики та історії України транслюють на телеканалі «РАДА» і YouTube-каналі Міносвіти. Водночас освітній омбудсмен Сергій Горбачов рекомендує звернути увагу на освітні онлайн-платформи Prometheus і EdEra. Prometheus, наприклад, має понад 100 безкоштовних онлайн-курсів для дистанційного навчання і курси підготовки до ЗНО.

У МОН зауважують, що готуватись до ЗНО варто, адже воно відбудеться навіть у випадку продовження карантину. Вже зараз міністерство підготувало кілька сценаріїв розвитку подій.

«Якщо діти повернуться до навчання 24 квітня, як передбачається зараз, то пробне ЗНО може проходити у травні. Основна сесія відбудеться наприкінці червня – на початку липня. Якщо ж повернуться в червні, тоді ми готові проводити основну сесію в липні чи на початку серпня. В разі невиходу школярів на навчання основна сесія може відбутися у серпні чи вересні. Терміни вступної компанії будуть зсунені», – пояснює  в.о. міністра освіти науки і України Любомира Мандзій.

Остаточне рішення будуть ухвалювати залежно від епідеміологічної ситуації в Україні. За актуальною інформацією щодо переносу термінів ЗНО можна слідкувати на сайті Українського центру оцінювання якості освіти.

Водночас з огляду на продовження карантину, міністерство вже скасувало державну підсумкову атестацію для 4 та 9 класів.

Як і більшість галузей в умовах пандемії, українська освіта вимушена пристосовуватись до нових умов. Водночас карантин може стати не тільки випробуванням для навчального процесу, а й можливістю опанувати сучасні цифрові сервіси.

Додати коментар