Переяславщину охопили пожежі сухостоїв. Як боротимуться з паліями?

На Переяславщині почастішали пожежі в екосистемах.  Причина більшості з них – самовільне випалювання сухостоїв і сміття.  Влада придумала, як боротися з паліями.

З 16 по 24 березня на Переяславщині сталося 22 пожежі. Про це розповів Переяслав.City інспектор Переяслав-Хмельницького районного сектору ДСНС Денис Порохня. Більшість із них виникла через спалювання сухостоїв і сміття на відкритих територіях: подвір’ях, полях, річках, кладовищах, уздовж трас…

У місті вогнеборці ліквідували дев’ять загорань сухої трави: на вулицях Східній, Золотоніське шосе, Хуторянській, Гоголя, Петропавлівській, Об’їзній, біля Підварського й Андрушівського кладовищ, у мікрорайоні Карань. Кілька днів поспіль горів сухий очерет на річці Альта в мікрорайоні Борисівка.

22 березня виникла пожежа в житловому будинку (цегляному з шиферною покрівлею) на вулиці Зустрічній у місті. Осередком загорання стало горище, де працював електричний обігрівач.

Вогнем знищена покрівля будівлі на всій площі та речі домашнього вжитку. Ймовірна причина загорання – коротке замикання електропроводки. Власники помешкання, жителі Києва, не постраждали.

Останнім часом переяславці активно викладали в соцмережі фотографії й відео  пожеж сухостоїв  у різних мікрорайонах міста. Їхні пости збирали купу гнівливих коментарів. Усі сходилися на тому, що паліїв треба карати.

Також містяни звернули увагу на індекс якості повітря, який показує ресурс SaveEcoBot на вулиці Б.Хмельницького, 107. Станом на 23 березня він становив 153 пункти при нормі від 0 до 50.

Такий рівень забруднення визначають як “шкідливий”. Він може викликати дискомфорт при диханні, а також негативно впливає на людей із захворюваннями серця.

Для порівняння в столиці рівень забруднення повітря значно знизився через введення карантину. 

Мер Переяслава Тарас Костін швидко зреагував на проблему. 24 березня на своїй фейсбучній сторінці він написав, що в місті “створено шість мобільних груп із працівників органів місцевого самоврядування та активних переяславців, які складатимуть адміністративні протоколи за порушення правил благоустрою міста”. 

За його словами, 24 березня оперативні групи виявили близько тридцяти осередків спалювання сухої трави, вручили понад два десятки попереджень і склали близько десяти адміністративних протоколів.

Тарас Костін зауважив, що такі рейди будуть постійними, і застеріг містян від спалювання сухої трави й сміття.

Очільник міста нагадав, що вантажний автомобіль для вивезення листя, бадилля та гілля можна замовити в КП ВУКГ за номером: 5-17-50. А за роз’ясненнями можна звертатися до єдиного диспетчерського центру: (5-80-00)…

 

Додати коментар