У Казахстані показали тридцятиметровий рушник переяславських майстринь

У “Віснику” від 9 червня ми розповідали про унікальний виріб майстринь Переяслав-Хмельницької (Київська область) фабрики художніх виробів на замовлення посольства України у Казахстані.

І от, як повідомила 16 червня Ukraine Art News на цьогорічній виставці “Експо-2017”, що цими днями минає в столиці Казахстану Астані, українці вирішили дивувати традиційним символом – рушником-рекордсменом.

Рушник створили у маленькому містечку в Київській області. Менше ніж за два тижні три майстрині з Переяслава-Хмельницького виткали 30-метрове суцільне полотно. На нього витратили 20 кг ниток.

Ткали традиційними для України червоними і чорними нитками. Проте створювали рушник без звичного ескізу. Щоб не помилитися, кожен рядочок потрібного фрагменту орнаменту записували в журнал. Списали півзошита.

Найважче було ткати другу частину рушника. Адже потрібно зберегти симетрію узору. Коли перевіряли готовий виріб, аж затамували подих.

Зі станка 30-метровий рушник попрямував до Казахстану. Там його представлять на міжнародній виставці “Експо”. А після повернення виріб внесуть до Книги рекордів Гіннеса.

Міськрайонна газета “Вісник Переяславщини”

Додати коментар