Переяславські школярі перемогли в обласній олімпіаді з екології

Учні Переяславської ЗОШ №7 – одинадцятикласник Данило Шейко й 10-класниця Олександра Щерба – стали переможцями обласного етапу всеукраїнської олімпіади з екології. У складі команди з чотирьох осіб представлятимуть Київщину на всеукраїнському рівні.

З обдарованими учнями зустрівся журналіст Переяслав.City.

Обласний етап олімпіади відбувся в одній із шкіл Києво-Святошинського району. Традиційно змагання мали два тури: теоретичний (тестові завдання) і практичний (публічний захист екологічних проєктів).

Олександра Щерба каже, що захопилася біологією у восьмому класі. Почала відвідувати гурток із поглибленого вивчення предмету, який діє при школі. Була призеркою обласного етапу олімпіади з біології. Хоче стати мікробіологом, як її мама Камілла, яка працює на Київському вітамінному заводі.

Над екологічним проєктом «Дослідження стану поверхневих вод у рекреаційних зонах Переяслава за бактеріологічними показниками» працювала з вчителькою Галиною Кітаєвою. Робота тривала з квітня по жовтень 2019 року.

– Ми вивчали стан води в популярних зонах відпочинку – на центральному пляжі Дніпра і біля шлюзів на Трубежі. За основу брали дані бактеріологічної лабораторії Переяслава, – розповіла Саша. – Я побувала в лабораторії, ознайомилася з методами мікробіологічних досліджень, проаналізувала результати і розробила рекомендації щодо нормалізації бактеріологічних показників.

Також дослідила стан пляжної території і вплив антропогенної діяльності на водойми. Виявила, що людські городи розташовані дуже близько до річки Трубіж. Буває, на відстані менше чотирьох метрів, а треба – мінімум 20 метрів. Після дощу органічні речовини з городів стікають у водойму і сприяють розмноженню бактерій. У теплий сезон на берегах випасають худобу, яка забруднює воду фекаліями. Ми зафіксували підвищений бактеріальний фон  в обох зонах відпочинку, отже, там купатися не можна.

Вчителька Надія Коваленко з учнями-перможцями олімпіад різних роківВчителька Надія Коваленко з учнями-перможцями олімпіад різних років

Тема екологічного проєкту Данила Шейка – «Дослідження фунгіцидної дії, токсичності та впливу на врожайність полуниці сорту Хоней біопрепарату Планториз ВЛ». Допомагала йому вчителька біології Надія Коваленко.

– Планториз ВЛ – це новий біопрепарат, який тестують в Інституті агроекології і природокористування НААН України. У мене з’явилася можливість взяти участь у цьому дослідженні, – розповів Даня. – Ми працювали в лабораторії інституту. Вивчали, як впливає біопрепарат на урожайність і якість плодів – масу, вміст вітаміну С і цукру. Досліджували його токсичність на черв’яках і фунгіцидну дію (захист від грибкових захворювань). Дослідження показали, що біопрепарат нетоксичний, підвищує урожайність полуниці й пригнічує ріст грибків. 

Я особисто робив спиртову витяжку з плодів полуниці, пересаджував черв’яків у колбу, де проводилися досліди, зважував плоди. Загалом робота над проєктом тривала з травня по грудень. Раніше ніколи не працював у лабораторії. Це був дуже цікавий досвід.

Даня ще у восьмому класі вирішив, що буде лікарем. Можливо, хірургом. Хлопець цілеспрямовано йде до своєї мети. Цьогоріч він став призером чотирьох обласних олімпіад. Окрім одноосібної перемоги з екології (відрив від другого місця склав 23 бали), здобув треті місця з біології та хімії і друге – з англійської мови. 

Нагадаємо, що учні Надії Коваленко вже ставали переможцями і призерами обласних та всеукраїнських оліпіад з біології та екології. Наразі вони навчаються у найпрестижніших вишах країни. 

    • Вікторія Андрієвська, переможниця і призерка всеукраїнських етапів учнівської олімпіади з екології (2018 і 2019 роки), навчається в Київському національному університеті імені Тараса Шевченка на спеціальності «Біотехнології».
    • Антон Тяско, який здобував третє, а через рік друге місце на всеукраїнському етапі учнівської олімпіади з біології (2017 і 2018 роки), вступив до Інституту високих технологій – КНУ імені Тараса Шевченка на спеціальність «Біотехнології».
    • Ярослав Чанілов, призер обласної олімпіади з екології і обласного етапу конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів МАН, успішно навчається на 2 курсі Національного медичного університету імені Богомольця.

Юлія СТРОЧИНСЬКА

Додати коментар