Переяславці відзначили свято Колодія у музеї під відкритим небом

29 лютого на базарній площі музею народної архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини міста Переяслава відбулося масштабне дійство – свято Колодія. Це традиційне українське свято, що відзначається протягом тижня перед Великим постом. Свято закінчення зими і початку весни відоме майже всім європейським народам під різними назвами. Саме тому воно не має чітко встановленої дати в календарі, а залежить від дати Великодня, яка, як відомо, є змінною. Зазвичай вона припадає на кінець лютого – початок березня і займає, ніби проміжне місце між зимою та весною.

З самого ранку до музею масово почали прибувати численні відвідувачі та учасники дійства. Підприємці облаштовували свої куточки з різноманітним крамом – від сувенірів та дитячих іграшок до предметів одягу та гончарних виробів, вибрати можна було на будь-який смак. З ранку гості могли відвідати експозиції численних музеїв, що знаходяться на території. Крім того, працювали виставкові майданчики, де можна було ознайомитися та придбати книги про визначні місця Переяславщини, дізнатися більше про її славну історію. А ще спробувати намолоти борошна на справжніх жорнах, поспостерігати за  процесом виготовлення металевих підков, словом – побачити багато цікавого. Для найменших відвідувачів працювали майстер-класи з розмальовування фігурок із тіста та глини. Бажаючі могли також сфотографуватися біля красивих фотозон у народному стилі. Веселого весняного настрою присутнім додавала сонячна погожа днина та музичні композиції у виконанні місцевих самодіяльних колективів та гостей. Цього разу у великій концертній програмі взяли участь, зокрема: народний аматорський вокальний ансамбль «Вербиченька» народного центру культури «Зустріч» міста Переяслава, аматорський колектив «Дем’янчанка», народний колектив села Баштечки Жашківського району Черкаської області та інші. Повеселив глядачів народними та сучасними піснями чоловічий козацький гурт «Козацькі забави». Музичні композиції у виконанні цього популярного в Україні та за її межами колективу не залишили нікого байдужими, багато охочих навіть танцювали під музику цього колективу. Ведучими дійства були Олег Малик та Наталія Ягодинець. Свято вдалося на славу завдяки організаторам: Національному історико-етнографічному заповіднику “Переяслав” та Переяславській міській раді.

Гостинно зустрічали присутніх на святі численні куточки, де можна було придбати та скуштувати страви традиційної української кухні та різні напої. Самі відчайдушні гості, – це переважно молоді люди, добували подарунки, які знаходилися високо на дерев’яному стовбурі. Дістатися до приза було надзвичайно важко, тож удача усміхалася не всім. Свято тривало на протязі всього дня. Завершальним його штрихом стало спалення опудала Зими. Про найяскравіші моменти свята розкаже наш фоторепортаж.

 

Додати коментар