Юна переяславка Даша Середа перемогла на пісенному фестивалі в Італії

Даша Середа привезла золоту нагороду з Італії
Даша Середа привезла золоту нагороду з Італії

Жителька Переяслава-Хмельницького Дар’я Середа (10 років) перемогла на 26-му міжнародному фестивалі “Chorus Inside Summer” (“Хор серед літа”), який відбувся на початку червня в італійському місті К’єті. Захід зібрав учасників з Вірменії, Болгарії, Польщі, України, Росії, Білорусі та Італії.

На конкурс Даша їздила з мамою Олександрою. Це були її перші змагання за кордоном. А запросила дівчинку Анна Кольберт, директор міжнародного вокально-хорового конкурсу “Вікторія”, в якому переяславка двічі брала участь і була лауреатом і дипломантом 1 ступеню.

На фестивалі традиційно змагалися хори і вокалісти. Конкурсанти виступали в оперному театрі «Маручіно». Даша представила лемківську народну пісню “Ой, верше, мій верше” та композицію “Feeling good”, яка шанувальникам сучасної музики відома у виконанні рок-гурту “Muse”. Між іншим, учасники виконували дві конкурсні пісні поспіль.

Журі високо оцінило вокальну майстерність нашої співачки, її унікальний голос – низький, сильний, з легкою природною хрипкістю – та артистичність. У підсумку переяславці присудили перше місце. Вона отримала золоту медаль і диплом.


 

Усі конкурсанти від України виступили дуже вдало. Зокрема, гран-прі фестивалю здобули дитячий хор Обухівської музичної школи та співак Денис Денисенко, який виступав у категорії “академічний вокал”. Ще одна наша вокалістка отримала золоту нагороду.

Даші і її мамі особливо запам’ятався парад країн, який відбувся перед церемонією нагородження.

Переяславка бере участь у параді країн
Переяславка бере участь у параді країн

– Учасники делегацій від різних країн, одягнені в національні костюми, зі своїми прапорами, пройшлися центральною вулицею К’єті. Близько 40 представників від України (хор, вокалісти, батьки, педагоги, супроводжуючі), йдучи в колоні, виконували Гімн України та українські пісні. А після параду відбулося нагородження в оперному театрі, – розповіла про це дійство Олександра Середа (28 років).

Учасники фестивалю не тільки змагалися, а й відпочивали. Побували на екскурсіях у Венеції та Римі. Проживали в готелі на побережжі Адріатичного моря, де купалися у вільний час. До їхніх послуг був і басейн. А дорогою додому відвідали столицю Угорщини – Будапешт.

Олександра та Даша Середи щиро дякують благодійникам, які допомогли оплатити участь у фестивалі: фермерам Віктору Шереметі і Олександру Яремі, керівництву СП “Саланг-Агро”. А також – керівнику з вокалу Ніні Козачук.

Даша Середа – різнобічно обдарована дівчинка. Вона навчається в дитячій музичній школі імені П. Сениці, займається спортивно-бальними танцями в клубі “Dancelife”, з яким теж їздить на змагання. У травні цього року вона брала участь у всеукраїнському конкурсі дитячої краси “Міні-міс та містер Лемберг”, який проходив у Львові, й стала там другою віце-міс. А з минулого року грає в спектаклі “Отрада и утешение”, який поставив Новий київський драматичний театр на Печерську. Їй дісталася роль Соні Гриньової в дитинстві (відомої як свята Софія Київська). Даша ще і в школі відмінниця!

– Я вже звикла, – каже дівчинка про те, як їй вдається стільки всього поєднувати. – Вільний час у мене буває тільки в неділю і влітку. Бо в суботу – англійська, німецька, хор, сольфеджіо.

Даша зізнається, що все-таки найбільше їй подобається співати. Вона не знає, чи стане відомою співачкою. Але дуже хоче відкрити школу вокалу і навчати дітей красиво співати.

Юлія Строчинська, міськрайонна газета “Вісник Переяславщини”

Додати коментар