Представники малого та середнього у січні забезпечили більше 253 млн грн єдиного податку, – Орест Вітик

Як повідомив в.о. начальника ГУ ДПС у Київській області Орест Вітик, у січні малий та середній бізнес пристоличного регіону сплатив до місцевих бюджетів 253,4 млн грн єдиного податку. Цей показник на 28,3 млн грн більше за суму, сплачену у відповідному періоді минулого року. Загалом за перший місяць поточного року підприємці-спрощенці забезпечили 21% дохідної частини місцевих бюджетів із загальної суми податкових надходжень.

Платники Київщини збільшили сплату податків на 17% у січні 

«У контексті категорій платників левову частку з загальної суми єдиного податку сплатили фізичні особи-підприємці: 191 мільйон гривень з динамікою приросту у 18%. Порівняно з січнем 2019 року, додатково бюджети територіальних громад отримали 28,4 мільйона гривень», – підкреслив Вітик.

Юридичні особи (ІІІ група) забезпечили надходження у розмірі 20,7 млн грн, сплативши на 0,7 млн грн більше, аніж у січні попереднього року. У свою чергу, сільгоспвиробники-єдинники перерахували до місцевих бюджетів майже 42 мільйони гривень.

Найбільші суми єдиного податку сплатили підприємці, чия діяльність зосереджена у Білоцерківському районі – 51,4 млн грн, Києво-Святошинському та Бориспільському – 43,8 та 35,6 млн грн відповідно.

«Наразі на Київщині спостерігається позитивна динаміка у кількості суб’єктів господарювання, які сплачують єдиний податок. Якщо у січні 2019 року їхня кількість складала 71 923 СГ, то станом на 1 лютого маємо приріст у 5 тисяч представників малого та середнього підприємництва. Станом на 1 лютого 2020 року на Київщині зареєстровано  76 071 суб’єкт господарювання, які обрали для свого бізнесу спрощену систему оподаткування», – підкреслив Орест Вітик.

Крім цього, поступово зростає кількість спрощенців, які подають відповідну звітність в електронному вигляді. У січні 2020 року – це 58% платників, у той час, коли за  аналогічний період 2019 року онлайн було подано  50% декларацій платника єдиного податку.

Раніше повідомлялось, що до Державного бюджету платники Київщини сплатили 1,2 млрд грн. 

Всі новації у податковому законодавстві та основні вимоги застосування норм Податкового кодексу України доступні також на нашій офіційній сторінці у Facebook https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast/

ГУ ДПС у Київській області

 

Сплата узгодженого податкового зобов’язання платником

Головне управління ДПС у Київській області нагадує платникам податків, що податкове  зобов’язання,  самостійно обчислене і зазначене у податковій  декларації або уточнюючому розрахунку,  що подані до контролюючого органу у  встановлені Податковим кодексом України (далі – ПКУ) терміни, вважається узгодженим.

У разі, якщо сума грошового зобов’язання розраховується контролюючим органом, платник податків не несе відповідальності за своєчасність, достовірність і повноту нарахування такої суми, проте несе відповідальність за своєчасне та повне погашення нарахованого узгодженого грошового зобов’язання та має право оскаржити зазначену суму.

День закінчення процедури адміністративного оскарження вважається днем узгодження грошового зобов’язання платника податків.

При зверненні платника податків до суду з позовом щодо визнання протиправним та/або скасування рішення контролюючого органу грошове зобов’язання вважається неузгодженим до дня набрання судовим рішенням законної сили.

Підпунктом 49.20 ст. 49 ПКУ встановлено, що якщо останній день строку подання податкової декларації припадає на вихідний або святковий день, то останнім днем строку вважається операційний (банківський) день, що настає за вихідним або святковим днем.

Водночас, окремої норми щодо перенесення граничного терміну сплати податкового зобов’язання не передбачено.

Отже, граничні терміни сплати податків і зборів (крім єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – ЄВ)) не переносяться, якщо останній день строку їх сплати припадає на вихідний або святковий день, а також у зв’язку з перенесенням термінів подання податкових декларацій. Тому податкові зобов’язання необхідно сплатити напередодні встановленого граничного терміну.

Звертаємо увагу, що особливості сплати ЄВ встановлені Інструкцією про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 20.04.2015 № 449 із змінами та доповненнями.

Всі новації у податковому законодавстві та основні вимоги застосування норм Податкового кодексу України доступні також на нашій офіційній сторінці у Facebook https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast/

ГУ ДПС у Київській області

Що є виробами медичного призначення та лікарськими засобами?

Головне управління ДПС у Київській області інформує, що з метою  застосування реєстраторів розрахункових операцій, виробами медичного призначення (медичними  виробами) є  будь-який інструмент, апарат, прилад, пристрій, програмне забезпечення, матеріал або інший виріб, призначені для діагностики, лікування, профілактики організму людини та (або) забезпечення таких процесів – це визначено абз.30 ст. 2 Закону України від 06 .07.1995 № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг», із змінами та доповненнями.

Водночас, абз.2 ст. 2 Закону України від 04.04.1996 №123/96-ВР «Про лікарські засоби» із змінами та доповненнями встановлено, що лікарський засіб – будь-яка речовина або комбінація речовин (одного або декількох активних фармацевтичних інгредієнтів (далі – АФІ) та допоміжних речовин)), що має властивості та призначена для лікування або профілактики захворювань у людей, чи будь-яка речовина або комбінація речовин (одного або декількох АФІ та допоміжних речовин), яка може бути призначена для запобігання вагітності, відновлення, корекції чи зміни фізіологічних функцій у людини шляхом здійснення фармакологічної, імунологічної або метаболічної дії або для встановлення медичного діагнозу.

Всі новації у податковому законодавстві та основні вимоги застосування норм Податкового кодексу України доступні також на нашій офіційній сторінці у Facebook https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast/

ГУ ДПС у Київській області

 

До Порядку обліку платників єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування внесено зміни

Головне управління ДПС у Київській області інформує про набрання чинності наказом Міністерства фінансів України від 21.10.2019 №436 « Про затвердження Змін до Порядку обліку платників єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі – Наказ №436).

Наказом №436 внесені зміни до  наказу Міністерства фінансів від 24.11.2014 №1162 «Про затвердження Порядку обліку платників єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та Положення про реєстр страхувальників».

Зокрема, визначено період (два місяці з дня набрання чинності Наказом №436) для подання членами фермерських господарств, що взяті на облік у контролюючих органах  як платники єдиного внеску до набрання  чинності Наказом №436 до контролюючих органів за місцем проживання заяви за формою №12-ЄСВ з приміткою «Зміни» та підтвердних документів щодо дати  набуття членства у фермерському господарстві (договір (декларація) про створення сімейного фермерського господарства, статус фермерського господарства, тощо).

Крім того, у новій редакції викладено форми заяв:

– про взяття на облік платника єдиного внеску за формою №1-ЄСВ;

– про зняття з обліку платника єдиного внеску за формою №7-ЄСВ;

– про взяття на облік платника єдиного внеску – члена фермерського господарства за формою №12-ЄСВ.

Всі новації у податковому законодавстві та основні вимоги застосування норм Податкового кодексу України доступні також на нашій офіційній сторінці у Facebook https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast/

ГУ ДПС у Київській області

 

Підстави для анулювання реєстрації платника ЄП ІV-ї групи за рішенням контролюючого органу

Головне управління ДПС у Київській області інформує, що реєстрація платника єдиного податку є безстроковою та може бути анульована шляхом виключення з реєстру платників єдиного податку за рішенням контролюючого органу у разі:

– подання платником податку заяви щодо відмови від застосування спрощеної системи оподаткування у зв’язку з переходом на сплату інших податків і зборів, визначених ПКУ, – в останній день календарного кварталу, в якому подано таку заяву (п.п. 1 п. 299.10 ст. 299 ПКУ);

– припинення юридичної особи (крім перетворення) відповідно до закону – в день отримання відповідним контролюючим органом від державного реєстратора повідомлення про проведення державної реєстрації такого припинення (п.п. 2 п. 299.10 ст. 299 ПКУ);

– якщо у податковому (звітному) році частка сільськогосподарського товаровиробництва юридичної особи платника єдиного податку четвертої групи становить менш як 75 % (п.п. 4 п. 299.10 ст. 299 ПКУ);

– якщо платником єдиного податку ІV-ї  групи не подано податкову звітність, передбачену п.п. 295.9.1 п. 295.9 ст. 295 ПКУ (п.п. 5 п. 299.10 ст. 299 ПКУ).

У разі виявлення під час проведення виїзних документальних перевірок платника єдиного податку ІV-ї групи невідповідності вимогам п.п. 4 п. 291.4 та п. 291.5 прим. 1 ст. 291 ПКУ у податковому (звітному) році або у попередніх періодах, такому платнику за такі періоди нараховуються податки та збори, від сплати яких він звільнявся як платник єдиного податку ІV-ї групи, та штрафні (фінансові) санкції (штрафи), передбачені гл.11 розд. II ПКУ.

Такий платник податку зобов’язаний перейти на сплату податків за загальною системою оподаткування, починаючи з наступного місяця після місяця, у якому встановлено таке порушення (абз.2 п. 299.11 ст. 299 ПКУ).

Всі новації у податковому законодавстві та основні вимоги застосування норм Податкового кодексу України доступні також на нашій офіційній сторінці у Facebook https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast/

ГУ ДПС у Київській області

 

Які товари є сільськогосподарською продукцією?

Головне управління ДПС у Київській області повідомляє, що за визначенням, наведеним у  Податковому кодексі України (далі – ПКУ) сільськогосподарська продукція (сільськогосподарські товари) – це продукція/товари, що підпадають під визначення груп 1 – 24 Українського класифікатора товарів зовнішньоекономічної діяльності (далі – УКТ ЗЕД), якщо при цьому такі товари (продукція) вирощуються, відгодовуються, виловлюються, збираються, виготовляються, виробляються, переробляються безпосередньо виробником цих товарів (продукції), а також продукти обробки та переробки цих товарів (продукції), якщо вони були придбані або вироблені на власних або орендованих потужностях (площах) для продажу, переробки або внутрішньогосподарського споживання (п.п. 14.1.234 п. 14.1 ст. 14ПКУ).

Враховуючи викладене, до сільськогосподарської продукції відносяться наступні товари:

– живі тварини; продукти тваринного походження, зазначені у групах 01 – 05 УКТ ЗЕД.

– продукти рослинного походження, зазначені у групах 06 – 14 УКТ ЗЕД.

– жири та олії тваринного або рослинного походження; продукти їх розщеплення; готові харчові жири; воски тваринного або рослинного походження, зазначені у групі 15 УКТ ЗЕД.

– готові харчові продукти; алкогольні та безалкогольні напої і оцет; тютюн та його замінники, зазначені у групах 16 – 24 УКТ ЗЕД.

Всі новації у податковому законодавстві та основні вимоги застосування норм Податкового кодексу України доступні також на нашій офіційній сторінці у Facebook https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast/

ГУ ДПС у Київській області

 

Чи має право на податкову знижку фізична особа-підприємець?

Головне управління ДПС у Київській області інформує, що  податкова знижка для фізичних осіб, які не є суб’єктами господарювання, – це документально підтверджена сума (вартість) витрат платника податку – резидента у зв’язку з придбанням товарів (робіт, послуг) у резидентів – фізичних або юридичних осіб протягом звітного року, на яку дозволяється зменшення його загального річного оподатковуваного доходу, одержаного за наслідками такого звітного року у вигляді заробітної плати  (п.п.14.1.170  п.14.1 ст.14 Податкового кодексу України).

Заробітна плата – це основна та додаткова заробітна плата, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, які виплачуються (надаються) платнику податку у зв’язку з відносинами трудового найму згідно із законом (п.п. 14.1.48 п.14.1 ст.14 ПКУ).

Порядок застосування податкової знижки передбачений ст.166 ПКУ, підпункт 166.4.2 якої встановлює, що загальна сума податкової знижки, нарахована платнику податку в звітному податковому році, не може перевищувати суми річного загального оподатковуваного доходу платника податку, нарахованого як заробітна плата, зменшена з урахуванням положень п. 164.6 ст. 164 ПКУ.

Отже, фізична особа – підприємець не має право на податкову знижку щодо доходів, одержаних від підприємницької діяльності.

Разом з тим, право на податкову знижку  має фізична особа-підприємець, яка одночасно є найманою особою, виключно до доходів, одержаних у вигляді заробітної плати  протягом  звітного податкового року.

Всі новації у податковому законодавстві та основні вимоги застосування норм Податкового кодексу України доступні також на нашій офіційній сторінці у Facebook https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast/

ГУ ДПС у Київській області

Додати коментар